СБУ ідентифікувала майже 40 українців у складі «ПВК Вагнера»

264469

Служба безпеки України ідентифікувала майже 40 громадян України в складі «ПВК Вагнера».

Про це повідомляє LB.ua з посиланням на «Донбас.Реалії».

«У Служби безпеки України є інформація, що при формуванні контингенту так званої» ПВК Вагнера «для направлення до Сирії окрему групу осіб становили саме вихідці з України, які умовно отримали позначення як група «Карпати», - розповів керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

«Це атакуючий ядро. Людей, які мають досвід бойових дій на Донбасі, посилають в саму «дупу». Ось вони йдуть першими – «Карпати – Весна». Я не знаю чому, але їх завжди, як гарматне м'ясо, першими посилають», - розповідав раніше бойовик «ДНР» Михайло Полинков в інтерв'ю сепаратистським медіа.

Російська «Фонтанка» стверджує, що спочатку підрозділ «Карпати» створювали для диверсій в тилу української армії, але через слабку підготовку складу від цієї ідеї відмовилися, після чого українців відправили до Сирії.

У 2017 році група була розгорнута в підрозділі «Весна», його чисельність становила до 100-150 осіб. Крім українців, до групи увійшли жителі «козацьких» регіонів Росії і 15-20 уродженців Чечні.

Скільки українців загинули в Сирії, точно невідомо. У СБУ є дані про загибель трьох громадян України в березні-квітні 2016 року. Це Едуард Приходько з Горлівки, Олександр Конашенков з Новогродовки і Олександр Кияшко з Донецька.

Однак, найімовірніше, ця кількість більша, причому серед загиблих - не тільки жителі Донбасу.

«Зустрівшись з пацанами, які звільняли Пальміру, я почув таку подробицю, що при звільненні Пальміри загинули 11 українців. Знову уточнююче запитання: це громадяни України з території, контрольованої так званими «ЛНР» і «ДНР»? Ні, це з глибинної частини України . Люди, які мали в Україні якісь проблеми з законом, зникли в Росії і знайшли притулок в так званій «ПВК Вагнера», - розповів журналіст «Нової газети» Ірек Муртазін.

Нагадаємо, що ПВК Вагнера була створена в 2014 році російським підполковником запасу Дмитром Уткіним. Спочатку найманці воювали на Донбасі на боці проросійських бойовиків, а потім вирушили до Сирії. Міноборони РФ не підтверджує, щоб бійці ПВК беруть участь в операції в Сирії.

Групу пов'язують з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, також відомим як «кухар Путіна». Раніше повний тезка Уткіна був призначений гендиректором фірми «Конкорд менеджмент і консалтинг» - керуючої компанії ресторанного бізнесу Пригожина. Сам бізнесмен свій зв'язок з «ПВК Вагнера» ​​відкидає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: