Студенти і викладачі медуніверситету Богомольця оголосили безстроковий страйк

72ab3105-b466-4894-8463-5d2c463d33f5

Студенти та трудовий колектив Національного медуніверситету імені О.Богомольця оголосили безстроковий страйк.

У відомстві зазначили, що страйк оголошено у зв’язку з «брутальним та незаконним» втручанням керівництва МОЗ в незалежність та самоврядність НМУ. Про це йдеться у заяві на сторінці ВНЗ у Facebook.

Зокрема, як стверджують у ВНЗ, перший заступник Уляни Супрун - Олександр Лінчевський системно протягом 2017 - 2018 років, зловживаючи владою, надавав письмові вказівки Університету порушувати закон під загрозою розправи звільненням.

«Він вимагав здійснити розтрату бюджетних коштів в особливо великому розмірі в обхід передбачених законом обов’язкових тендерних процедур», - наголосили у заяві.

Представники НМУ пояснюють: ректор Університету відмовлявся виконувати накази МОЗ, через що Міністерство створило каральну комісію на чолі з Лінчевським, а ректора університету звільнили.

«МОЗ вирішило поставити весь університет на коліна, заблокувавши виплати стипендій студентам та заробітних плат трудовому колективу незаконно відібравши право банківського підпису у законно обраного керівництва ВИШу, про що 23 лютого 2018 року Міністерство повідомило на своєму офіційному сайті», - кажуть у ВНЗ.

Таким чином відсьогодні НМУ на невизначений термін припинив навчальний процес та наукову діяльність.

Університет звернувся до президента Петра Порошенка з і проханням втрутитися в ситуацію, а також попросив очільників Ради та уряду «негайно створити комісію із розслідування зловживань керівництвом МОЗ».

На цей час ВНЗ просить усунути від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Уляну Супрун та відсторонити від виконання своїх обов’язків її заступників.

МОЗ України після оголошення безстрокового страйку Національним медуніверситетом імені О.Богомольця закликає не піддаватися на провокації та не допустити зриву навчального процесу. Про це йдеться у заяві МОЗ у Facebook.

«До представників МОЗ звертаються занепокоєні викладачі та студенти НМУ з повідомленнями, що керівництво університету примушує студентів та науково-педагогічних працівників розпочати 26 лютого, так званий "безстроковий всеуніверситетський страйк», – повідомляє МОЗ.

«Також розповсюджується завідомо неправдива інформація щодо блокування МОЗ виплати стипендій та зарплат в НМУ. Звертаємося до студентів та викладацького складу університету не піддаватися на провокації та маніпуляції керівництва НМУ та не зривати навчальний процес», – наголошують у міністерстві.

«Згідно з принципами та практикою університетської автономії, університет самостійно проводить відповідні виплати з казначейських рахунків. Процедуру переказу коштів здійснює бухгалтерія університету. Керівництво університету, в особі проректорів, має усі необхідні повноваження для проведення виплат», – йдеться у заяві.

«Наголошуємо на необхідності продовження навчання та підготовки до ліцензійних інтегрованих іспитів, адже згідно з графіком їх проведення 27 березня має відбутися КРОК 3 для лікарів-інтернів», – підкреслюють в МОЗ.

«Катерина Амосова відсторонена від виконання повноважень за посадою ректора НМУ на час здійснення перевірки фактів щодо непроведення ліцензійного інтегрованого іспиту "КРОК-1. Стоматологія" для студентів НМУ. Створена для перевірки комісія наразі опрацьовує матеріали, надані НМУ ім. Богомольця та Центром Тестування. Разом з тим, відсторонена ректорка систематично не з’являється на засідання комісії, незважаючи на запрошення», – йдеться у заяві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: