Лютий на Львівщині б’є рекорди з холоду. Синоптик розповіла, коли в області потеплішає

фотка

В останній день зими і у перші дні весни на Львівщині протримаються низькі температури.

Про це журналістам Дивись.info розповіли синоптики.

Як запевняють синоптики, холодна погода на Львівщині утримується у зв’язку з надходженням арктичної повітряної маси з Північного сходу.

«28 лютого хмарно, часом сніг. На дорогах ожеледиця. Вітер північний, 5-10 м/с.  Температура вночі 14-19, вдень – 8-13 градусів морозу», - розповіла  т.в.о. відділу метеопрогнозів Львівського регіонального центру з гідрометеорології Олена Смалюх.

Холодними будуть і перші дні весни. Так, за прогнозами експертів, 1-2 березня у місті та області буде хмарна погода з проясненнями, без істотних опадів. Морози дещо посиляться.

«Вночі 1-го – 16-21, місцями 24-27. Денних – 12 морозу. Другого – 15-20 морозу, місцями 23-25. Вдень 2-7 морозу», - каже синоптик.

А вже 3-4 березня очікуються опади у вигляді мокрого снігу. Морози слабшатимуть. Нічна температура 3-го березня – 10-15 градусів морозу. 4-го березня 5-10 градусів морозу. Денна своєю чергою від -3 до +2°C.

«3-4 березня морози дещо слабшатимуть. 5 березня вночі ще зберігатимуться від’ємні температури, денні сягатимуть плюсових позначок», - зазначає Олена Смалюх.

За словами фахівців, на Львівщині такі морози зазвичай бувають рідко. За багаторічними даними, у цей період такі ж низькі температури в районі 14-18 градусів нижче нуля спостерігалися у 2003 році.

А у ніч на 26 лютого 2018 навіть був подоланий абсолютний мінімум температури повітря в місті Львові.

«Попередня найнижча температура у цей день була 20.0 у 1986 році. -20 у 1986 році. І ми перекрили цей мінімум цієї ночі, що була 26 лютого, - 21.0», - розповіла синоптик.

Значно повинно б потеплішати на Львівщині, виходячи з кліматичних умов області, у третій декаді березня – числа 22-23-го. Тоді середньодобові температури переходять у позначку +5. До того часу погода мінлива.

Центр холодного антициклону, який сформувався в арктичній повітряній масі, знаходиться над Скандинавією. Холодна повітряна маса рухається з північного-сходу.

Читайте також: Де зігрітися: перелік пунктів обігріву на території Львівської області

«Оскільки холод має властивість бути дуже таким тяжким, неповоротким, він затягнувся антициклон і, скажемо так, зупинився на певний час над територією України, над європейською територією. Мусить пройти певний час, щоб відбулася трансформація цього повітря і воно почало прогріватися», - додає Олена Смалюх.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: