Найбільше переходів з УПЦ МП до УПЦ КП зафіксовано у Тернопільській та Волинській областях

6e5cb1489ee38acb17091c441c96df3b

З початком російської агресії українці почали покидати УПЦ МП.

Про це свідчать дані Міністерства культури, пише Вголос.

Так, впродовж 2014 - 2017 років у 20 областях зафіксували близько 80 переходів громад з Московського до Київського патріархату. Наймасовіші переходи відбулися в Тернопільській та Рівненській областях.

Окрім того, як свідчить статистика, Київський Патріархат в Україні підтримує більше людей, ніж Московський. У Хмельницькому, Дніпрі та навіть Миколаєві більшість українців хочуть все ж молитися у церкві Київського патріархату УПЦ.

Діяльність Російської православної церкви на всій території СРСР з пропагандистською метою у 1943 році дозволив саме диктатор Йосип Сталін. З нагоди створення нової церкви Помісний собор, який відбувся взимку 1945 року, прийняв положення про управління Російською православною церквою і відкритим голосуванням обрав патріархом Московським і всієї Русі митрополита Ленінградського Алексія (Симанського).

У грудні 2017 року, коли СБУ зняла гриф «цілком таємно» з документів НКДБ про створення Московської Патріархії, стало відомо, що у цих документах йдеться, що всіх делегатів Помісного собору РПЦ МП 1945 року було завербовано НКДБ.

«Важливо забезпечити, щоб серед кандидатів переважали агенти НКДБ, вони здатні провести на Соборі потрібну нам лінію», – йшлося у листі, направленому у вересні 1944 року у радянські республіки за підписом начальника 2-го управління НКДБ СРСР Петра Федотова і керівника п'ятого відділу 2-го управління Георгія Карпова.

Відтак ще з часів Сталіна «церкву» нашпигували агентурою. «Спецслужбісти у рясах» виявляли зрадників батьківщини, шпигували за кордоном, були невід'ємним елементом пропаганди та важелем впливу на вірян.

Як один з багатьох прикладів, можна згадати доповідну записку про агентуру з лав священнослужителів російської православної церкви в Україні, складену народним комісаром державної безпеки УРСР генерал-лейтенантом Сергієм Савченком начальникові 2-го управління НКДБ СРСР Петрові Федотову. Вона датована 15 січням 1946 року і містить відомості про сім єпископів, троє з яких визнані «ненадійними», а інші – «чесно працюють з нашими органами» (архівний шифр – ГДА СБУ ф. 16, оп. 1, спр. 562, арк. 141–152).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: