Суд перевірить належність умов зберігання безцінної картини Караваджо

21_main

Подільський райсуд міста Києва перевірить належність умов зберігання картини Караваджо «Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди». Наступне засідання у цій гучній справі призначено на 7 березня 2018 року.

Про це повідомила прес-секретар Вищої Ради Правосуддя Оксана Лисенко.

«Водночас Подільський райсуд учора офіційно спростував інформацію, поширену 22.02.2018 року на сайті: http.dumskaya.net щодо нібито непризначення до розгляду з 2016 року кримінальної справи щодо викрадення з Одеського музею західного та східного мистецтва картини Мікеланджело Мерізі да Караваджо «Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди».

Повідомляємо, що висвітлена інформація «С 2016 года заседания не проводяться и их просто перестали назначать» неправдива, не відповідає дійсності та підлягає спростуванню, виходячи з наступного. Дійсно, з 2013 року в провадженні Подільського районного суду міста Києва перебуває кримінальна справа по обвинуваченню п’яти осіб у вчиненні низки особливо тяжких злочинів, а саме за ч.5 ст.185 КК України (крадіжка вчинена організованою групою, – карається позбавленням волі до дванадцяти років з конфіскацією майна), ч.2 ст.201 КК України (контрабанда, вчинена за попередньою змовою групою осіб, - карається позбавленням волі до дванадцяти років з конфіскацією майна), в тому числі за фактом крадіжки картини Мікеланджело Мерізі да Караваджо «Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди». Тривалий розгляд справи пов’язаний із тим, що відповідно до вимог КПК України тричі змінювались судді, в провадженні яких перебувала справа. У справі було призначено 40 судових засідань. На даний час кримінальна справа перебуває в провадженні судді Отвіновського П.Л., яким протягом 2017-2018 р.р. було призначено 18 судових засідань. Наступне судове засідання призначено на 07.03.2018 року. Справа розглядається у відкритому судовому засіданні. Картина Мікеланджело Мерізі да Караваджо «Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди», яка визнана речовим доказом у справі перебуває на зберіганні у спеціалізованому реставраційній установі. З метою додаткової перевірки доводів щодо умов зберігання вищевказаного полотна Подільським районним судом міста Києва направлено запит щодо належних умов зберігання. Долю речового доказу буде вирішено під час прийняття судового рішення по суті розгляду справи. Крім цього, тривалий розгляд справи обумовлений об’єктивними причинами: велика кількість учасників процесу, вирішення клопотань, вчинення процесуальних дій з метою забезпечення охорони прав і свобод людини. Крім цього повідомляємо, що не відповідає дійсності викладена інформація щодо «меры пресечения у них нет. Они все исчезли. И на последнем заседании суда - два года назад оно было..», оскільки міра запобіжного заходу відносно підсудних обрана – підписка про невиїзд з постійного місця проживання (в редакції кодексу 2001 року) та попереднє засідання було призначено на 22.02.2018 року», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, полотно «Поцілунок Іуди» з України викрали 2008 року. У червні 2010 року під час спецоперації у Німеччині, картину італійського митця вилучили в грабіжників. Повернули картину Караваджо під час візиту екс-президента Віктора Януковича до Берліна.

Картину оцінили у 100 мільйонів доларів.

Через те, що полотно було речовим доказом у кримінальному проваджені, реставратори не могли приступити до відновлення картини. Цьогоріч вже минає 10 років з дня одного з найзухваліших злочинів, а винні досі не покарані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: