Українка, яка смажила яєчню на Вічному вогні, виграла справу в ЄСПЛ

2122769

Європейський суд з прав людини у вівторок постановив, що Україна має виплатити Ганні Сіньковій, яка в грудні 2010 року підсмажила яєчню на Вічному вогні у Парку слави в Києві, 4 тисячі євро відшкодування нематеріальних збитків.

Про це йдеться у постанові, ухваленій у вівторок, 27 лютого, передає Укрінформ.

«Суд постановив, що Україна повинна заплатити пані Сіньковій 4 тисячі євро як відшкодування нематеріального збитку», - йдеться у постанові.

Сінькова клопотала про 30 тисяч євро відшкодування моральних збитків за те, що її заарештували та вона перебувала під вартою до винесення вироку.

«Суд не вважає, що її (Сінькової – ред.) арешт був або свавільним, або незаконним, і встановив, що порушення пункту 1 статті 5 (законність арешту – ред.) не було. Однак початковий термін тримання пані Сінькової закінчився 29 травня 2011 року, і вона була взята під варту виключно на основі обвинувального висновку, поданого до суду першої інстанції. Її подальше затримання як запобіжний захід було визначене 17 червня 2011 року, коли суд першої інстанції заборонив провести своє слухання у цій справі. Її затримання між цими двома датами, таким чином, не було охоплено жодним судовим рішенням, що є порушенням пункту 1 статті 5», - вказано у поясненні до рішення ЄСПЛ.

Крім того, судді ЄСПЛ вважають, що термін перебування під вартою Сінькової з 29 березня по 30 червня 2011 року взагалі був «недостатньо обгрунтованим».

За всіма іншими пунктами ЄСПЛ не знайшов у діях українських правоохоронців та судів жодних порушень.

Як повідомлялося, 16 грудня 2010 року активістка «Братства святого Луки» Ганна Сінькова смажила на вогні сосиски та яєчню. За цим спостерігали двоє працівників міліції, які, однак, не припинили дії дівчини, лише зробили зауваження. Ролик розмістили в мережі. Свої дії дівчина пояснила протестом проти недоцільного використання природного газу та ігнорування владою проблем ветеранів. Сінькову тримали в Лук'янівському СІЗО з 29 березня по 30 червня 2011 року. 4 жовтня 2012 року Печерський райсуд Києва дав їй 3 роки умовно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: