ГПУ закрила провадження проти засновника YouControl

Milman_580

Генеральна прокуратура України закриття кримінального провадження щодо Сергія Мільмана, засновника аналітичного онлайн-сервісу YouControl. Однак в постанові зазначено, слідство щодо незаконної діяльності компанії YouControl та її працівників тривають.

У постанові йдеться не лише про закриття справи, а й щодо повернення Сергію Мільману закордонного паспорта та скасування арешту його коштів та грошей родичів з вимогою їх негайно повернути.

Зазначеною постановою кримінальне провадження закрито у зв’язку з тим, що не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримання.

«Попри це в тексті постанови викладено численні неправдиві твердження про вчинення Сергієм Мільманом та іншими працівниками YouControl злочинної діяльності: несанкціонованого втручання до автоматизованих систем та комп’ютерних мереж, незаконного збуту і розповсюдження інформації з обмеженим доступом, використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (СТЗ) тощо. Також в тексті йдеться про змову «невстановлених представників» з України зі спеціальними та розслідувальними органами РФ, що немає жодного відношення до YouControl та використовується для маніпуляцій», – повідомили у компанії YouControl.

«Категорично не погоджуємось із підставою закриття провадження щодо Сергія Мільмана: абсолютно законна діяльність із отримання і розповсюдження відкритих даних не має нічого спільного із злочинами, про які стверджують СБУ та ГПУ. Тому будь-які маніпуляції щодо недоведеності його вини є необґрунтованими і єдиною законною підставою для закриття провадження має бути відсутність в діях складу кримінального правопорушення», ‒ каже Андрій Костенок, адвокат Сергія Мільмана.

«Хоча ми наявність цього документа розцінюємо як безперечно позитивне досягнення, проте закриття кримінального провадження лише щодо Сергія Мільмана є проміжним результатом, а головною метою залишається закриття «фактового» кримінального провадження, до якого СБУ штучно залучила компанію YouControl. Наразі ми розглядаємо питання щодо оскарження зазначеної постанови і спростування викладених у ній неправдивих фактів, які мають прямий обвинувальний ухил, чим порушується принцип презумпції невинуватості, ‒ зазначає Данило Глоба, адвокат, заступник директора з правових питань компанії YouControl. ‒ Залишаються невирішеними питання про повернення вилученого під час обшуків майна компанії та її працівників, і доки це провадження не буде закрите через відсутність складу злочину, а усе незаконно вилучене повернуто ‒ у нашій справі про боротьбу за відкриті дані залишається ще багато роботи».

«Потужний суспільний тиск вплинув на правохоронців у цій справі. Ні для кого не секрет, що справа проти мене та компанії з самого початку була сфальсифікована. Це легко довести. Думаю, ця справа вже стає «токсичною» і для самих правоохоронців, які вже не мають причин і засобів її затягувати. Ми тим часом продовжуємо працювати в звичайному режимі. Бій виграно, війна за відкриті дані продовжується», ‒ каже Сергій Мільман, СЕО YouControl.

Нагадаємо, протистояння компанії YouControl проти незаконного тиску СБУ  триває вже майже рік ‒ з березня 2017 року. Компанії інкримінували співпрацю з РФ, незаконний збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а її керівнику Сергію Мільману – несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем, про що оголосили підозру наприкінці грудня 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: