Мовний закон «Ківалова-Колесніченка» неконституційний, – КСУ

55333

Конституційний суд виніс рішення щодо закону «Про основи державної мовної політики».

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті КС.

«28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про засади державної мовної політики», – йдеться в повідомленні.

Наразі не уточнюється, яке саме рішення було прийнято.

У прес-службі КС пояснили, що рішення ухвалено та готується до оприлюднення на сайті, пише УП.

Водночас джерела в Конституційному суді підтверджують, що КС визнав закон про «Про основи державної мовної політики» неконституційним.

Депутат Київської міської ради представник ВО «Свобода» Олег Бондарчук, який представляв вказане подання в суді, також повідомляє, що КС визнав мовний закон неконституційним.

«Закон Ківалова-Колісніченка визнано неконституційним! Дякую всім депутатам хто підписав це подання до Конституційного суду, яке я мав честь представляти в КСУ разом з Ірина Фаріон та Леонідом Ємцем», – пише він у Facebook.

Конституційний суд розпочав розгляд конституційності закону Ківалова- Колесніченка «Про засади державної мовної політики» у листопаді 2016 року.

Як відомо, цей мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка був прийнятий Радою в липні 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування цього закону. Це, зокрема, стало підставою для заяв про «утиски прав російськомовного населення в Криму».

Водночас, на той час в.о. голови Верховної Ради та в.о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: