Вибори в РФ: навіщо володарю Кремля висока явка виборців

1-3

Володимир Путін готується учетверте стане президентом Російської Федерації. Вибори мають відбутися 18 березня. Офіційно на цю посаду претендують 8 кандидатів. Однак у результаті виборів ніхто не сумнівається. Єдине завдання – забезпечити високу явку виборців.

Сьогодні на федеральних та регіональних каналах напередодні виборів не стільки привертають увагу передвиборчі ролики кандидатів, скільки відеоагітки із закликами прийти на вибори. Хто тільки не бере участь у цих роликах – сексуальні дівчата з пишними формами, реальні пацани – уральські репери, школярі та дошкільнята, кадети військових навчальних закладів, не обійшлося і без військових, не кажучи вже про головну рушійну силу будь-яких виборів – пенсіонерів. І все це зрозуміло. Адже в результатах виборів сумніву немає, однак низька явка може вкотре позначитися на і так натягнутих стосунках із Заходом.

Загалом позмагатися за трон володаря Кремля збиралися 36 кандидатів, 28-ми з яких втілити плани у життя не вдалося з різних причин – не вчасно надані документи, брак документів, не зібрані підписи, самостійне зняття кандидатури, а також відмова у реєстрації кандидата через наявність непогашеної судимості. Таких кандидатів виявилося двоє – журналіст-розслідувач Олег Лурьє і головний російський опозиціонер Олексій Навальний, очевидно, єдиний з кандидатів, хто бодай про людське око міг би скласти конкуренцію на виборах президента Володимирові Путіну.

Список тих, чиї прізвища будуть у бюлетені, виглядає так: Сергій Бабурін, Российский общественный союз, Павло Грудинін, КПРФ, Володимир Жириновський, ЛДПР, Володимир Путін, самовисуванець,  Ксенія Собчак, Гражданская инициатива, Максим Сурайкін, Коммунисты России, Борис Тітов, Партия Роста, Григорій Явлінський, Яблоко.

Одним із надважливих регіонів для Кремля під час президентських виборів є анексований Крим, адже висока явка виборців на півострові має продемонструвати Заходу загальну любов і підтримку чинного президента, а відтак «легітимність» кримського «референдуму» 2014 року.

Сьогодні на своїй сторінці у Фейсбук заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов написав: «…Основою державної політики в анексованому Криму стали постійні гоніння інакодумців, серйозні обмеження свободи вираження поглядів, свободи слова, свободи думки і совісті. Свідченням тому є регулярні порушення прав людини представниками різних органів державної та місцевої влади Криму у всіх сферах життя.

Останнім прикладом в цьому ряду є підготовка до проведення виборів президента РФ в Криму. Відносно службовців державних установ, вчителів, лікарів, студентів вузів використовуються методи залякування і погроз з метою забезпечити явку на виборчі дільниці.

Співробітники відділень пошти, місцевих адміністрацій, житлово-комунальних підприємств здійснюють попереднє опитування людей про участь або неучасті у виборах. Вулицями ходять невідомі особи, що записують індивідуальні дані жителів, що суперечить законодавству.

У разі, коли люди заявляють про своє небажання брати участь у виборах, звучать погрози звільнення з роботи, в сільській місцевості загрози невидачі довідок для соціальних потреб, обіцянки не робити дороги, проводити воду тощо. Ситуація, що склалася доводить, що вільне волевиявлення на виборах президента РФ в Криму не можливо…»

Сприятиме «явці» виборців і скасування на нинішніх виборах у Росії відкріпних посвідчень. Щоб проголосувати на виборах 2018 роки не на своїй дільниці досить з 1 січня по 12 березня 2018 року оформити відповідну заяву в БФЦ (Багатофункціональний центр надання державних і муніципальних послуг) або за допомогою порталу держпослуг.

Політолог Олексій Полтораков переконаний, що нинішня надмірна агітація, щоб на вибори прийшли якомога більше людей – це такий собі механізм соціальної мобілізації, а для регіонів – спосіб у майбутньому здобути прихильність володаря Кремля.

«Якщо не помиляюся. То у Тамбові через технічну помилку вже опублікували статистику, скільки людей прийшли на вибори і скільки з них проголосували за Путіна. Тобто для Росії це насамперед механізм соціальної мобілізації, яка нагадує радянські часи, коли треба показати реальну всенародну підтримку саме Путіна, оскільки в результатах ніхто не сумнівається. Тим паче, що Росія приймає превентивні міри щодо виведення з гри Навального, можливо, і Собчак, щоб навіть духу потенційних опозиційних кандидатів не було. І знову на це акцентує російський жарт: «У Росії президентом обирають Путіна. А ти за кого голосуватимеш?»

Водночас політолог зазначає, що реальних кандидатів, які б могли скласти конкуренцію на виборах чинному президенту, немає.

«Путін вже давно фактично зачистив своє електоральне поле – і політичне, і економічне. Досвід проблемних олігархів, починаючи з Ходорковського і закінчуючи Березовським, дав зрозуміти російському бізнесу, що  не варто гратися у політику, а Путін – єдиний і неповторний кандидат. Тим паче, що всі вибори за визначенням заточені за Путіна, а регіони влаштовують між собою внутрішнє змагання, хто забезпечить явку і вищий відсоток на виборах і в силу того зможе претендувати на більшу прихильність владики Кремля», – додав Олексій Полтораков.

На думку політолога Віктора Гіржова, головне завдання на нинішніх російських виборах – забезпечити масу.

«В усьому світі всім зрозуміло, що це не вибори, а просто референдум чи плебісцит на підтримку Путіна. Тобто це не вибори президента, а вибори Путіна. Але Путіну треба, щоби вибори були легітимні перед світом, тим більше в Криму. Тому йому потрібна висока явка. Бюлетені вкинуть і напишуть потрібну цифру. Але потрібна картинка, що люди йдуться вибори. Ось тоді Путін буде легітимним президентом. Тому зараз робиться все для того, щоб мобілізувати електорат, проводяться повноцінні заходи, влаштовуються мітинги. Все це заради того, щоб була маса», – сказав політолог.

Експерт зазначає, що інші кандидати є швидше технічними чи для відволікання уваги.

«Реального кандидата нема жодного. Що стосується опозиційних демократичних кандидатів, то це, ясна річ, Олексій Навальний, але ж його не допустили до виборів. А що стосується інших, наприклад, Грудиніна – це комуністичний домовлений кандидат. Ксенія Собчак – такий собі спойлер для відвертання уваги, своєрідна гра. Тобто реального в Росії кандидата, який би міг скласти конкуренцію Путіну, немає – ні по суті, ні за організацією», – сказав Віктор Гіржов.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: