Депутати не підтримали закон, що забороняє російську мову у зовнішній рекламі

117008

Верховна Рада не змогла ухвалити у першому читанні законопроект 2702-д, який міг покращити зовнішній вигляд міст, засмічених занадто великою кількістю рекламних конструкцій.

За відповідне рішення у четвер проголосували менше 200 народних депутатів, передає УП.

Зокрема, згідно із законопроектом, мовою усієї реклами мала бути лише українська, за винятком назв брендів.

Депутати не тільки відмовилися підтримати новий закон, а й не захотіли відправити його на доопрацювання в профільний комітет або авторам.

Один з ініціаторів законодавчої норми Олександр Опанасенко з фракції «Самопоміч» розповів, що, окрім іншого, новий закон мав прибрати нелегальні рекламні конструкції з вулиць, зробити прозорими правила гри на ринку зовнішньої реклами, забрати від місцевої влади повноваження щодо надання зайвих дозволів на розміщення реклами.

Проти законопроекту виступила депутат від фракції БПП Наталія Новак. Вона сказала, що документ монополізує ринок зовнішньої реклами, дає преференції для існуючих гравців ринку та містить корупційні норми, адже в проекті є багато нечітких правил, які створюють лазівки для корупції.

Після невдалого голосування виступила Вікторія Сюмар, голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, через який пройшов законопроект. Вона назвала це голосування «відверто лобістським».

«Багаторічна робота багатьох експертів була абсолютно нівельована людьми, які мають прямі інтереси у сфері зовнішньої реклами», - заявила депутат.

Сюмар пообіцяла, що журналісти-розслідувачі обов'язково з'ясують імена цих нардепів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: