Хірургія, що за день ставить на ноги: як у Львові роблять операції на суглобах (фото)

IMG_4443

Кількасантиметрові розрізи для операції на колінному, плечовому, ліктьовому чи гомілково-ступеневому суглобах сьогодні в світовій медичній практиці вважаються неефективними.

Все частіше лікарі звертаються до малоінвазивної хірургії, котра передбачає надріз у кілька міліметрів та виписку пацієнта додому вже наступного після операції дня. У Львові скористатися новітнім методом можна у Медичному центрі Medicover.

Матеріал підготовлено за підтримки Медичного центру Medicover.

Як це – операція без крові

Малоінвазивне ендоскопічне втручання виконується через мінімальний доступ до травмованої чи запаленої ділянки. Якщо говорити про операцію на суглобах, то цей метод дозволяє, у прямому сенсі, поставити пацієнта на ноги вже наступного після операції дня.

«При відкритому способі хірургу доводиться робити розріз у 4-8 сантиметрів. При малоінвазивному – 5 міліметрів. І це позитивно не тільки з точки зору косметичного ефекту, але й значно скорочує період реабілітації та зменшує виникнення післяопераційних ускладнень», – пояснює Тарас Ханик, лікар ортопед-травматолог вищої категорії з 16-річним досвідом роботи, спеціаліст з артроскопії та оперативної ортопедії Медичного центру Medicover.

Малоінвазивна хірургія суглобів чи артроскопія – ідеальний варіант для тих, хто дбає про себе та своє здоров’я. Після звичайної операції пацієнт проводить у стаціонарі 7, а подекуди й 10 днів. Якщо ж оперативне втручання здійснили малоінвазивним методом, достатньо одного дня. А це не тільки зекономлений час, а й менше медикаментозне навантаження.

«Показом для артроскопії є діагнози, побудовані на клінічних та інструментальних методах дослідження. Наприклад, на колінному суглобі найчастіше її рекомендують при пошкодженнях менісків, хрящів, суглобовому випіті, який має рецидив, кисті Бейкера, остеоартрозі, звиху надколінника, розривах схрещених зв’язок тощо. Навіть внутрішньосуглобова інфекція є показом для неї», – додає Тарас Ханик.

Натомість протипоказань є дуже мало. Перш за все, це загальний стан пацієнта. До прикладу, людина може мати цукровий діабет або гіпертонію. І до того, як зважитись на операцію, потрібно стабілізувати її соматичний стан. По-друге, це локальне інфекційне ураження шкіри.

Час проведення самої операції залежить від діагнозу, але у середньому вона триває 30-40 хвилин проти години при звичайному оперативному втручанні.

Технічний аспект

Ендоскопія дозволяє хірургу побачити дуже дрібні структури суглобу та встановити кінцевий діагноз. Після цього вибрати вірну лікувальну тактику: парціальну резекцію меніску, шов меніску, видалення хондромних тіл, пластику схрещених зв’язок, стимуляцію утворення нового хряща. Використати ці методи відкритим хірургічним способом майже неможливо.

«Для того, аби операція пройшла успішно, потрібне якісне та високотехнологічне обладнання: монітор, відеокамера, джерела світла, ендоскоп, який має високу чіткість, залежно, від зібраних у ньому лінз, інструментарій тощо», – пояснює лікар ортопед-травматолог.

Все вище перелічене є в операційній Medicover. Великий монітор – одна з перших речей, яка кидається тут у вічі. Вироблений німецькою компанією Karl Storz він має високу роздільну здатність. А зручна й мобільна ендоскопічна стійка дозволяє легко адаптуватись до будь-якого положення пацієнта.

«Це стандарт для нас як приватного медичного закладу, де пацієнт хоче отримати повний догляд, як до операції, так і після. Ми не маємо права на помилку», – переконує Тарас Ханик.

Також тільки у Медичному центрі Medicover пацієнт може спостерігати за ходом операції разом із хірургом. Найчастіше оперативні втручання на кінцівках не потребують загального знечулення, проводяться під спінальною чи провідниковою анестезією, тож весь час пацієнт перебуває при тямі і може бачити все, що відбувається, на спеціально облаштованому для нього моніторі. При цьому лікар, на його прохання, коментуватиме кожну свою дію.

Коли «все включено»

І хоча малоінвазивна хірургія є малотравматичною, у Medicover вважають кращою операцію, якої вдалося уникнути. Тому рішення про операцію приймають лише після повного обстеження пацієнта.

«Первинно ми збираємо ретельний анамнез про причину і час появи клінічних симптомів. Тоді долучаємо додаткову інформацію з інструментальних досліджень: рентген, ультразвук чи МРТ, деколи комп’ютерну томографію. Пацієнту слід пояснити, чому ми пропонуємо оперативне втручання, ґрунтуючись на клінічних та інструментальних даних. Між лікарем та пацієнтом повинна бути довіра», – каже Тарас Ханик.

Крім того, у медичному центрі Medicover майже при всіх ендоскопічних операціях беруть біопсію тканин із суглоба, проводять цитологічне обстеження, при потребі – посів синовіальної рідини на мікрофлору з чутливістю до антибіотиків. Адже хірургічне втручання – це лише 60-80% успіху остаточного одужання. Решта залежить від лабораторних післяопераційних показників та особливостей реабілітаційного перебігу.

«Ми свого пацієнта намагаємось довести до повного одужання. Кожен прооперований пацієнт залишається під нашим ретельним моніторингом», – зазначає спеціаліст з оперативної ортопедії.

Чимало уваги у Медичному центрі приділяють також психологічному стану пацієнта, адже дуже важливо, щоби він не нервував під час операції. Для цього існують консультації з лікарем перед оперативним втручанням. Пацієнта, кажуть у Medicover, ніколи не переконують, що йому потрібна операція, а рекомендують її. Адже малоінвазивна хірургія суглобів не є операцією по життєвих показах, вона стосується функціональних аспектів. Утім тут звертають увагу на те, що задавнена проблема у суглобах згодом стане хронічною і процес реабілітації затягнеться в рази.

Швейцарська методика

Після оперативного втручання пацієнта переводять до післяопераційної палати, де він протягом 4-6 годин перебуває під постійним наглядом медичного персоналу та апаратури, яка відстежує необхідні показники. У цей час проводиться курс необхідної медикаментозної терапії.

Надалі пацієнта переводять до звичайної палати – одно чи двомісної. І вже наступного після операції дня виписують додому. Попередньо лікар готує йому рекомендації із загальної реабілітації та може порадити фахівця-реабілітолога.

Для кращого відновлення функцій суглобів після оперативного втручання у Медичному центрі Medicover застосовують інноваційну технологію ударно-хвильової терапії. Первинно її розробили для спортивної медицини у Швейцарії років 7 тому. Вона стимулює відновлення зв’язкового апарату через механізми, які відбуваються в організмі. Відтак активно використовується як самостійний метод лікування, зокрема, при таких захворюваннях: п’яткова шпора, тенісний лікоть, протрузія міжхребцевого диска та міжхребцева грижа, грижі Шморля, біль у плечі (кальцинація зв’язок, тендиніт, артроз, плече-лопатковий періартрит), трохантерит, фасціїт (біль в ділянці стегна), ревматоїдний артрит з вираженою деформацією суглобів, біль ахілового сухожилка, артроз суглобів різної локалізації, екзостози дрібних суглобів, синдром карпального каналу, больові точки у м’язах, контрактури Дюпюітрена (початкові стадії), постіммобілізаційні контрактури, Hallux valgus, наколінна тендінопатія, тендиноз чотириголового м’яза стегна і власної зв’язки надколінка, імпінджмент синдром, піддельтовидний бурсит тощо.

Не так давно ударно-хвильову терапію почали використовувати і у реабілітації.

«Таких процедур та апаратів у Львові можна перерахувати на пальцях однієї руки. Вона має високий ефект», – наголошує Ігор Гресько, лікар ортопед-травматолог першої категорії з 10-річним досвідом роботи, спеціаліст з ударно-хвильової терапії Медичного центру Medicover.

За словами фахівців, досить багато хворих у післяопераційному періоді мають проблеми з м’язами й зв’язками. Якщо лікар, що оперував, вирішив внутрішньосуглобову проблему, забрав усі ушкоджені структури, це ще не означає, що травма повністю усунута, адже проблема зі зв’язками навколо суглобу залишається.

«Медикаменти протизапального та гормонального характеру не вирішують головної причини болю. Вони знімають тільки симптоми, а ударно-хвильова терапія, яку ми застосовуємо у Medicover, вирішує саму суть цієї проблеми», – каже Ігор Гресько.

Таку процедуру реабілітації призначають через два-три тижні після операції, оскільки медикаменти, які пацієнт вживає у післяопераційний період, можуть нейтралізувати дію процедур ударно-хвильової терапії. Повний курс у кожного пацієнта свій, але у середньому він складається з 3-5 процедур по 5-7 хвилин кожна. Відвідувати Медичний центр Medicover потрібно раз на тиждень.

«Колись ми призначали додаткові медикаменти, фізіотерапію, магніто-, лазеротерапію, на які потрібно було приходити щодня. Сьогодні навіть після першої процедури ударно-хвильової терапії полегшення наступає миттєво у 40-50% випадків», – підсумовує Тарас Ханик, лікар ортопед-травматолог.

Відгуки пацієнтів

Олег – один із тих, хто почав проходити курс лікування ударно-хвильовою терапією у Medicover. Чоловік надірвав два плечових м’язи при заняттях спортом. З травмою він жив пару місяців, аж поки вона не почала заважати йому вести нормальний спосіб життя. З часом Олегові ставало все важче підіймати руку догори і згодом він міг підняти її трохи нижче від рівня плечей. Тоді чоловік звернувся до професіоналів.

«Я пройшов буквально одну процедуру ударно-хвильової терапії й після неї два-три дні взагалі не відчував болю. Потім почало трохи нити. Але результат був одразу відчутний», – каже пацієнт.

Ігор Гресько зазначає, що це той випадок, коли терапія має миттєвий результат. Чоловік спокійно підіймає руку вже на рівень голови. Утім для покращення результату все одно необхідні ще кілька візитів.

Інша пацієнтка, Галина, пошкодила меніски та травмувала бокову зв’язку. У державну лікарню вирішила не йти, бо це, за її словами, забирає набагато більше часу – мінімум тиждень.

«Мені сподобалося, що у Medicover є хірургія одного дня. Зранку у четвер я ще працювала, ввечері мене прооперували. Наступного дня об 11 ранку мене вже виписали. Крім того, я задоволена роботою центру, бо записавшись, мені вже не треба було ні про що думати. Лікарі призначили усі необхідні аналізи, які я здала тут. І мені не потрібно було хвилюватися, що десь не вистачить вати чи бинта», – зазначає Галина.

Після операції жінка ще чимало часу проходила реабілітацію, але, каже, лікарі постійно самі тримали з нею зв’язок.

Ще один пацієнт, Микола, звернувся до Medicover, бо мав розірваний медіальний меніск. Це була вже друга травма для нього і першу він лікував в іншому медзакладі. Утім, якщо попередній досвід звернення до лікарні залишив доволі посереднє враження, то про Medicover Микола відгукується лише позитивно:

«Я маю, з чим порівнювати. Тут вразило ставлення лікарів й всього медперсоналу. Професійна консультація допомогла все зрозуміти, а правильні слова лікаря вже під час самої операції на колінному суглобі – не нервувати», – каже Микола. Сьогодні чоловік зауважує, що майже не згадує про те, що колись мав операцію.

Medicover – це міжнародна мережа медичних закладів, заснована у 1995 році. Сьогодні Medicover представлений 157 медичними центрами, 95 лабораторіями, 12 клініками з репродуктології та іншими медзакладами у 16 країнах світу: Польщі, Німеччині, Румунії, Угорщині, Естонії, Британії, Швеції, Болгарії, Молдові, Сербії, Туреччині, Росії, Білорусі, Грузії, Індії та Україні.

У 2014 році Medicover розпочав співпрацю з Медичним центром «Інтерсоно» у Львові, котрий в 2017 році увійшов до складу цієї міжнародної мережі.

Медичний центр Medicover у Львові надає широкий спектр послуг, серед яких: сімейна медицина, педіатрія, хірургія, гінекологія та репродуктивні технології, лабораторна діагностика, стоматологія, психологія, косметологія, хоспісна допомога. Пацієнти центру отримують індивідуальний супровід та психологічну підтримку 24/7.

Запис на прийом:
093-911-03-03
medicover.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: