У Польщі набув чинності скандальний закон про ІНП

1509744958-9461

У Польщі з 1 березня набув чинності новий закон про Інститут національної пам’яті (ІНП).

У Польщі з 1 березня набув чинності новий закон про Інститут національної пам’яті (ІНП), передає Укрінформ.

Згідно із законом, органи правосуддя Польщі зможуть притягувати до кримінальної відповідальності з перспективою ув'язнення до трьох років, зокрема й тих, хто заперечуватиме злочини «українських націоналістів» проти громадян Польщі, скоєних у період 1925-1950 років.

Ухвалення змін до цього закону призвело до погіршення відносин Польщі з Україною та Ізраїлем. Проти ухвалення цього закону в РП виступили Президент, Прем’єр-міністр, Верховна Рада України, які наголошували, що він негативно вплине на стан двосторонніх відносин і може погіршити ситуацію  українських мігрантів у Польщі.

Під час нещодавнього візиту до Польщі віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко закликав польську владу змінити закон, адже його дія може призвести до переслідування українців за погляди на історичні події, які в кожної держави є різними, і це порушує їхні права і свободи в РП.

В Ізраїлі обурення викликало положення закону, яке передбачає кримінальне переслідування за «публічне і всупереч фактам» звинувачення Польщі і польського народу у злочинах нацистів в роки Другої світової війни. В Ізраїлі це сприйняли як спробу Варшави заборонити критику поляків за злочини проти євреїв в роки війни, про які розповідають свідки та нащадки жертв Голокосту.

У Польщі твердять, що не йдеться про повну заборону, а лише про переслідування за заперечення очевидних фактів, наприклад вживання висловлювань «польські табори смерті», «польські концтабори». Законом заборонятиметься звинувачення Польщі та польського народу у злочинах німців в роки війни, за винятком наукової чи артистичної діяльності. У зв'язку з виникненням скандалу, створено польсько-ізраїльську робочу групу, яка має з’ясувати суперечливі питання закону.

Як відомо, наприкінці січня нижня та верхня палата польського парламенту проголосували за зміни закону про ІНП, а на початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав документ, одночасно направивши його для оцінки в Конституційний суд країни. Суд повинен буде оцінити, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань і положенням кримінального характеру, що випливають із цього закону. Сумніви у президента РП викликає, зокрема, й положення, де йдеться про «українських націоналістів».

Маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський нещодавно запевняв, що у світлі напруги, яка виникла через прийняття цього закону, нові положення не застосовуватимуться на практиці з 1 березня. Натомість, згодом в ІНП спростували це, зазначивши, що з березня він усе ж набере чинності й прокурори Інституту зможуть притягувати до відповідальності усіх, в тому числі й іноземців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: