До України повернувся легендарний аферист 1990-х, який «кинув» 40 тисяч українців 

_imeni_1_781_650x410

До Києва повернувся перший український мільйонер і засновник першої фінансової піраміди на просторах колишнього СРСР - кооперативу «Меркурій» - Семен Юфа.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Як зазначається, на початку 1990-х «Меркурій» обдурив близько 40 тисяч українців обіцянками великих прибутків, а його власник згодом втік за кордон, де прожив 22 роки.

Саме діяльність Юфи привела до появи такого слова, як «лохотрон».

У 1990-х його структури, за найскромнішими підрахунками правоохоронців, заробляли до 4 мільйонів доларів в день. Проти ділка порушили кримінальну справу за шахрайство, але до логічного кінця його так і не довели.

З аферистом з минулого журналістам вдалося зустрінутися випадково - той недавно приїхав з Ізраїлю.

Колишній слідчий УБОЗу Анатолій Фесун, який розслідував діяльність бізнесмена, вважає його повернення в Україну невипадковим.

«Справи не закінчені, їх же ніхто не закрив. Я думаю, він просто так не міг з'явитися. Це був договірняк. Його завдання - бути мозком. Він же мозок всього цього. Він створював», - говорить екс-міліціонер, який до цих пір називає кооператив «Меркурій» мафіозною структурою і порівнює з італійською «Козанострою» і азіатськими «тріадами».

Фесун каже, що Юфа фігурував у безлічі кримінальних справ і щодо несплати податків, і відмивання грошей, і щодо махінацій.

Сам Юфа поводиться як жертва і нарікає, що у нього забрали прибутковий бізнес і вигнали з країни.

«Мене вигнали з країни фізично, віджали весь мій величезний успішний бізнес; мені сім'ю віддали тільки через дев'ять місяців, щоб я мовчки зник і сидів в Ізраїлі», - стверджує він.

Зараз аферист-легенда розкручує нові проекти, один з них нагадує фінансову піраміду, а інші більш приземлені - він відкрив на Житньому ринку пельменну, а на Хрещатику біля Бессарабського ларьок з шаурмою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: