«Львівська залізниця» закуповує продукти у підозрілих фірм за завищеними цінами

Upravlinnya_Lvivskoyi_zaliznytsi-e1485358202798-890x395-723x334

28 лютого регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» уклала угоду на постачання масла з ПП «Агропромислова продовольча компанія» на суму 193 тисячі 500 гривень.

Про це стало відомо з сайту публічних закупівель ProZorro.

Тендер був оголошений наприкінці січня на суму 195 тисяч гривень. Торги, на які зголосилися дві компанії – ПП «Агропромислова продовольча компанія» та ПП «Захід Інвест Торг», відбулися 8 лютого, а угода з переможцем ПП «АПК» на суму 193 тисячі 500 гривень була підписана 28 лютого.

Товар мають отримати у локомотивних депо в різних містах та містечках. Загальна кількість масла жирністю 73% (так зазначено в угоді) становить 1250 кілограмів, а вартість одного кілограма з урахування ПДВ – 154,80 гривні.

Станом на сьогодні середня ціна кілограма масла жирністю 72,5% становить 115 гривень, мінімальна – 81 гривня, максимальна – 150 гривень.  Отже, переплата за кілограм з урахуванням роздрібних цін становить щонайменше 9 гривень, загалом – це понад 11 тисяч гривень.

ПП «Агропромислова продовольча компанія», згідно із даними YouControl, зареєстрована 17 листопада 2017 року, тобто трохи більше трьох місяців тому. Засновником і директором компанії значиться Оксана Богач-Саган. Статутний капітал – 1000 гривень.

Незважаючи на нетривалий час існування компанії, тільки нинішнього року вона виграла тендерів на майже три мільйони гривень, зокрема від регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» ПП «АПК» отримала 15 угод.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

І найцікавіше. Нещодавно ІА Дивись.info вже згадувала про ПП «АПК» у статті «Золоті яйця, або Як на Кульпаркові влаштували «зраду». Йшлося про договір на суму 429 тисяч гривень на закупівлю психлікарнею 130 тисяч яєць по 3,30 гривні за штуку. У ході дослідження було встановлено, що ПП «АПК» та ПП «Захід Інвест Торг» дуже часто беруть разом участь у торгах (в одних і тих самих торгах вони брали участь понад 80 разів) і працюють за налагодженою схемою. Зазвичай ПП «АПК» під час торгів знижує ціну до мінімальної, а ПП «Захід Інвест Торг» тримається встановленої або йде на незначне пониження. Після закінчення торгів ПП «АПК» відмовляється підписувати угоду переважно через неможливість її виконати за такою ціною і зрештою тендер за найвищою ціною дістається ПП «Захід Інвест Торг».

Крім того, ці дві компанії пов’язані із собою і в інший спосіб – власницею ПП «Захід Інвест Торг» є Мирослава Волоско. Вона купила компанію за 500 тисяч гривень в Андрія Якимця, який виступає поручителем ПП «Агропромислова продовольча компанія».

У стару гру ПП «Захід Інвест Торг» і ПП «АПК» зіграли 23 лютого під час тендеру на закупівлю круп для «Львівської залізниці». Сума тендеру була понад 381 тисяча гривень. За усталеною схемою, ПП «АПК» запропонувала виконати замовлення за 190 тисяч, а ПП «Захід Інвест Торг» знизило ціну лише до понад 307 тисяч гривень, але зрештою було оголошено переможцем, оскільки ПП «АПК» відмовилося підписувати угоду. Відтак «Львівська залізниця» закупила гречку по 36,60 гривні за кілограм, тоді як середня ціна на «Шуварі» – 16,50 гривні. Так само завищені ціни і на інші крупи.

У тих випадках, коли переможцем торгів було ПП «АПК», йшлося про незначне пониження ціни і в торгах брали участь лише дві компанії – ПП «АПК» та ПП «Захід Інвест Торг».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: