Дорога в нікуди? У Львові думають, як уникнути транспортного колапсу

10710077

Ситуація, яка склалася на ринку пасажирських перевезень Львова, загрожує обернутися колапсом. Такий висновок напрошується після спілкування експертів з перевізниками під час круглого столу на тему: «Що буде з львівським транспортом? Розмова без популізму».

Виглядає на те, що ситуація зайшла у глухий кут і новий конкурс на перевезення, який має відбутися цього місяця, нічого не змінить. Перевізники заявляють, що в таких умовах не готові інвестувати у новий транспорт, а експерти вважають, що без приватників місто організацію перевезень не потягне.

В таких умовах ніхто ні копійки вкладати в транспорт не буде

З 2009 року приватні перевізники практично не закуповують нових маршруток, хіба в поодиноких випадках, каже директор транспортного підприємства «Успіх БМ» Юрій Мельник.

«Нещодавно ми обговорювали умови договору, який буде укладено з переможцями конкурсу. Згідно цього договору ніхто з перевізників ні копійки не вкладатиме, бо його можна розірвати рівно на другий день.  Там закладені умови, які неможливо виконати не тільки приватному, але й комунальному перевізнику. Але з комунальним перевізником ніхто розривати не буде. Приватні перевізники не закуповують техніки, бо невідомо, що завтра з ними буде. Ми багато не хочемо, нам треба знати, що ми завтра працюємо. А хто буде працювати, коли ти візьмеш мільйонні кредити, а завтра скажуть, що ти не потрібен, бо на комунальне АТП кинули мільярд з бюджету і купили нові автобуси. Невідомо, що буде з тарифом, все піднімається, а проїзд не можна піднімати. АТП-1 давало розрахунки по нових автобусах, що має бути 7 гривень, а сказали - ні буде 5. Хто в таких умовах буде вкладати кошти», - скаржиться директор.

«Без зміни рухомого складу ми не отримаємо нової якості перевезень. Для того, щоб змінити рухомий склад, потрібні фінанси. Для того, щоб отримати ті фінанси, необхідно думати над програмами, які б здешевлювали кредитні ресурси. Щоб не тільки комунальне підприємство могло купляти автобуси, але і приватник, та створювати здорову конкуренцію. Чому ми транжиримо бюджетні кошти, мільйони викидаємо на закупку транспорту, коли можна затвердити програму здешевлення, приватні компанії візьмуть кредити і місто не буде мати цього тягаря. Сьогодні чомусь вважають, що треба знищити приватного перевізника, це неправильно, всі  знають, що таке монополія», - додає Голова асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

Такої думки дотримуються експерти. «Ми їздимо на автобусах 2004-2006 років. Ще рік воно виживе, якщо за рік нічого не оновимо, будемо ходити пішки. Оновити комунальний транспорт - 400 автобусів, це 2 мільярди гривень. Готові ми кинути 2 мільярди, щоб через 5 років мати історію з ЛАЗами, які зараз фактично вбиті,  знищені і треба по мільйону кидати щоб капремонт провести? Це навантаження на міський бюджет і це треба вирішувати за найближчий рік, бо технічно ті автобуси, які зараз їздять - вже «мертві». Комунального  транспорту має бути 51%, але сюди входять трамваї тролейбуси і автобуси. Решта – це приватний сегмент. Нормальне співвідношення», - каже директор ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига.

Пільговики, тарифи і політика

Питання пільговиків залишається відкритим, попри те що у найбільшу категорію  - пенсіонерів змусили платити за проїзд у приватних маршрутках. Перевізники кажуть, що особливих прибутків їм це не додало, більшість пенсіонерів пересіли на комунальний транспорт, відтак вимоги підняти тариф до 7 гривень та впорядкувати кількість пільговиків залишається у силі.

«Є 7 законів, якими Верховна Рада встановила пільги, а потім переклала все на плечі місцевої влади. Треба зробити дуже просто – в законах змінити одне слово замість «безкоштовний» проїзд написати «пільговий» і тоді місцева влада виходячи із своїх можливостей буде встановлювати розмір пільги. Наприклад, 100% знижки для учасників бойових дій, 50% для школярів. Багато говорять про монетизацію, але ми від цього дуже далекі. Є проект про монетизацію транспортних пільг, там все гарно розписано, але при цьому сказано, що монетизація проводиться за рахунок місцевих бюджетів. Ми вже робили таку спробу. Велася велика робота, поки не порахували, що потрібно 850 мільйонів гривень, а держава нічого не дає. І на тому все закінчилося», - каже Іван Велійка.

Щодо тарифів, то це питання політичне. «Це нормально, коли складова пального в  собівартості перевезення  складає 60%?» - запитує представник перевізників.

Святослав Товстига пропонує проблему з пільговиками і тарифами вирішити за прикладом Києва. «Київпастранс» перевозить всіх пільговиків на базі тільки «картки киянина». Приїжджі з інших міст платять за проїзд. Це логічно. А в приватному сегменті там є кілька місць за рахунок картки киянина.  В Києві багато нових автобусів, «Київпастранс» тримає  політичний тариф і за рахунок того він є низький, але там вливаються кошти, а приватний сегмент діє за ринковими правилами. Тому треба запровадити картку львів’янина. Ціна питання – близько 200 тисяч доларів, щоб їх кожному пільговику дати. Завдяки цьому ми підготуємо основу під електронний квиток. На базі картки львів'янина перевозимо тільки пільговиків міста Львова. Щодо тарифу – у Львові може бути політичний тариф 5 грн. для комунального перевізника, а економічний  має бути 7-8 гривень для приватних. Інакше не буде», - каже Святослав Товстига.

Зважаючи на наближення виборів, розраховувати на розв’язання цілого клубка транспортних проблем не доводиться. І навряд чи допоможе у цьому конкурс на визначення перевізників. А за кілька місяців, як прогнозують експерти, з новою гостротою може постати проблема з нестачею водіїв, які масово поїдуть працювати за кордон, і цьогоріч масштаби цього явища можуть бути значно більшими.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: