Сміттєпереробний завод у Львові: щедрі обіцянки і сувора реальність

sweden_zero_waste

Баталії навколо побудови сміттєпереробного комплексу у Львові тривають вже багато місяців.

За цей час змінювалися проекти і локації. І ось 2 березня компанія Egis показала проект комплексу, який має постати на вулиці Пластовій. На екологів та експертів проект справив неоднозначне враження. Обіцяний відсоток переробки сміття вони  назвали  нереалістичним.

Фінанси

Для реалізації проекту з будівництва заводу а також рекультивації Грибовицького сміттєзвалища і облаштування нового полігону ТПВ, Львівська міська рада братиме позики та виділятиме кошти з міського бюджету.

«У бюджеті цього року передбачено фінансування будівництва сміттєпереробного комплексу. Так, будуть виділені 2 млн євро на підготовчі роботи з будівництва нового сміттєпереробного комплексу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Ще одне джерело фінансування цих робіт – це позики у розмірі 25 млн євро та грант 10 млн євро. Ці кошти підуть на фінансування першочергових заходів, а саме очищення інфільтратів на Грибовицькому сміттєзвалищі та реалізацію першого етапу з будівництва сміттєпереробного комплексу. Окрема історія з новим полігоном на які мали б захоронювати залишки переробки. На його будівництво передбачили 15 млн євро і він має відповідати усім екологічним стандартам. Однак, на питання де і коли він буде збудований у мерії відмовчуються», - говорить директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Технологія

Вперше, з часу розмов про сміттєпереробний комплекс представники мерії та проектанта детально розповіли, як буде виглядати переробка ТПВ у Львові.

Як розповів представник французької компанії Egis Крістофер Раунд комплекс на вулиці Пластовій, працюватиме за технологією механіко-біологічною технологією переробки ТПВ. За його словами, комплекс складатиметься із двох основних частин. Спочатку буде відбуватися виділення великогабаритних та небажаних для сортувальної лінії елементів.

За допомогою сит-барабанів буде відокремлюватися дрібніша фракція, переважно органіка, яка піде на компостування. Неорганічні відходи потраплятимуть на сортувальну лінію, де відбуватиметься ручне сортування та відбір цінної вторсировини. Залишок, буде перевозитися на полігон для захоронення.

Як запевняють проектанти, компостування органіки буде відбуватися в у спеціальних тунелях в окремій будівлі, що є найбільш екологічно безпечним варіантом. Будівля матиме систему очистки від газів – біофільтри.

«Після завершення процесу дозрівання компосту буде додаткове сортування цієї маси, з якої мають бути виділені залишки металу та інших елементів. Додаткове досортування видасть небажані домішки, які складаються здебільшого з інертних частин. Усе це відбувається у будівлі, яка є закритою і має свою системи очистки повітря через систему біофільтрів», – каже Крістофер Раунд.

Згідно з проектом планується також виготовлення РДФ–палива, яке може бути використане на цементних заводах.

Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря запевняє, що ведуться перемовини з двома цементними заводами щодо можливого постачання їм палива.

Згідно з проектом сміттєпереробний завод зможе переробляти 65% всіх відходів, що продукують у Львові. 35% відходів будуть захоронювати на полігоні.

«Такі комплекси, як правило, фінансуються різними джерелами, у тому числі тарифом і міським бюджетом. Завод продуктами своєї переробки не може покрити операційні витрати. Тому економічна модель, яку ми розробили з Egis показує, що на рівні до тисячі гривень буде вартість переробки за тонну ТПВ», – каже Вадим Ноздря.

Планується, що сміттєпереробний комплекс перероблятиме 250 тисяч тонн змішаних відходів в рік.

Що кажуть експерти

Екологи та експерти не поділяють оптимізму мерії та проектантів щодо відсотку переробки сміття. За їхніми словами, за кордоном показники складають трохи більше 50%. Крім цього, обрана технологія є дорогою і не надто виправданою для українських реалій.

«Ми у Львові завжди звикли стрибати, і зараз ми заскакуємо у досить серйозну і дороговартісну технологію. Східна Європа пішла простішим шляхом. Чому ми максимальні зусилля і кошти не спрямували на запровадження роздільного збору ТПВ і захоронення того, що залишилося, пропускаючи через звичайні сортувальні комплекси, які дають доступні ціни? В нас загальний потік піде на конвеєр і ми впремося у стіну, яка була коли намагалися сортувати загальні відходи. І це буде дуже шкода, тому що кошти є набагато більші, ніж коштує звичайний полігон. Ми мали йти більш еволюційним шляхом і намагатися контролювати потоки ТПВ. Ми знаходимо  у смітті і акумулятори і шини і ртуть і масла і все що завгодно. Механіко- біологічні технології з’являються там, де є контрольований потік, де  мешканець не дозволить собі термометр викинути у смітник», - каже експерт Олег Гайовишин.

Втім, попри зауваження, у мерії сповнені рішучості почати будівництво вже цього року. За словами Вадима Ноздрі документи практично готові, залишилося пройти екологічний аудит.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: