У Польщі заявили про намір стягнути з Німеччини репарацій на 850 мільярдів доларів

184277

Комісія з репарацій готує звіт, на основі якого Варшава може звернутися до Берліну.   

Польща оцінює свої збитки від Другої світової війни в розміні 850 мільярдів доларів. Саме таку суму озвучив голова комісії з репарацій Аркадіуш Мулярчик, повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на Rzeczpospolita.

За словами чиновника, це величезна, проте виправдана сума, враховуючи руйнування польських міст і сіл, економічної і промислової інфраструктури, а також демографічні наслідки війни.

Парламентська комісія, яку очолює Мулярчик, цього року має представити оціночний звіт щодо суми компенсації, яку Польща могла б вимагати у Німеччини. Він буде оновленою версією аналогічного документа, складеного після війни.

Політик також додав, що оскільки мова йде про величезні суми, Німеччина проводить «політику, піддаючи сумніву будь-які претензії».

Водночас, вважає депутат, Польщі немає сенсу вимагати компенсації від Росії, тому що вона не дотримується міжнародного права.

Додамо, що останні кроки Польщі щодо спірних історичних моментів призвели до напруження в стосунках між Варшавою та Києвом і Єрусалимом. Мова йде про закон про Інститут національної пам'яті, який набрав чинності з 1 березня. У ньому передбачається кримінальна відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів та причетність поляків до злочинів Третього рейху.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: