В усіх областях України пройде виставка до 75-річчя УПА

У всіх областях країни відкривається виставка в рамках відзначення 75-річчя створення Української повстанської армії «УПА – відповідь нескореного народу». Виставка розповідає про антинацистський та антирадянський спротив ОУН та УПА.

Про це повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

Вже відбулися відкриття в Луцьку, Дніпрі, Одесі, Тернополі, Чернігові, Ужгороді. Планується відкриття в інших містах країни.

На 24 стендах у фотографіях, документах, картах та інфографіках представлено цілісну картину протистояння Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистським і комуністичним тоталітарними режимами під час Другої світової війни та повоєнний час.

«На цій виставці можна побачити матеріали, які зберігалися в справах, що їх енкаведисти збирали як трофейні матеріали після боїв з УПА, у кримінальних справах, які велися проти підпільників. Вони дають можливість реконструювати антинімецьку боротьбу УПА. Це тільки маленька частинка матеріалів, що зберігаються в нас та висвітлюють, що відбувалося в буремні роки Другої світової», – зазначив директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут.

Інформаційно-просвітницькі стенди розповідають про героїчну сторінку національно-визвольної боротьби Українського народу. Виставка створена у співпраці Українського інституту національної пам’яті з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького», Галузевим державним архівом Служби безпеки України.

«Уперше ця виставка про УПА показує всі етапи репресій радянської влади проти родин членів ОУН і УПА, які розгорнулися на Західній Україні з лютого 1944 року. Згадуються долі десятків тисяч примусових виселенців на чужину. Окремою сторінкою у виставці розкрито продовження боротьби членів ОУН і УПА у радянських концтаборах. У експозиції розповідається про тих повстанців, що організовували найбільші повстання політичних в’язнів ГУЛАГу в Норильську, Воркуті та Кенгірі. Результатом цієї боротьби став крах тоталітарної системи та розвал СРСР», – наголошує кандидат історичних наук, співробітник Інституту  Леся Бондарук.

Активно антинацистський фронт проявився у лютому-березні 1943 року, коли УПА звільняла цілі населені пункти на Рівненщині та Волині, була створена Колківська республіка на значній території. Щодо вигнання нацистів тривали сутички УПА з червоними партизанами, які мали завдання від НКВД воювати проти повстанців, була боротьба і проти польської Армії Крайової, яка теж претендувала на українську територію. У селі Гайовому Ківерцівського району, де була сильна колонія польської самооборони Пшебраже відбувся так званий «Пшебразький котел», де 31 серпня 1943 року проти повстанців та селян, які виступали проти гніту як польських колоністів, так і нацистів, виступили як АК, так і червоні партизани.

У березні 1944 року вирушив перший ешелон зі Здолбунова, що на Рівненщині, з першими виселеними членами родин поставців. У виставці можна побачити інформацію щодо того, скільки осіб вивезли – йдеться про 187 тисяч людей, які були членами родин бійців УПА.

У Львові виставка відкриється 21 березня у Музеї визвольної боротьби України (вул. Лисенка, 23А).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: