Отруєння екс-офіцера ГРУ Росії у Великій Британії: що вже відомо

3C24CA3A-0307-4729-B46C-393757FA3985_w1023_r1_s

Засуджений в Росії за державну зраду колишній офіцер ГРУ Росії Сергій Скрипаль та його супутниця 6 березня залишаються у відділенні інтенсивної терапії однієї з британських лікарень.

Засуджений в Росії за державну зраду колишній офіцер ГРУ Росії Сергій Скрипаль та його супутниця 6 березня залишаються у відділенні інтенсивної терапії однієї з британських лікарень, пише Радіо Свобода.

Тим часом частина центру міста Солсбері на півдні Англії досі закрита, спеціалісти в захисному одязі продовжують роботи зі знезараження вулиці, адже росіянин, як повідомляють британські ЗМІ, можливо, був отруєний невідомою отрутою.

66-річний Сергій Скрипаль був доставлений до лікарні після того, як його знайшли на лавці поруч з торговим центром. Разом з ним була госпіталізована жінка вдвічі молодша за нього з подібними симптомами. Британська влада не коментує те, що сталося, але кореспондент BBC з питань безпеки порівнює те, що сталося, з отруєнням Олександра Литвиненка у 2006 році. Тоді британські слідчі не відразу змогли визначити речовину, яка стала причиною різкого погіршення самопочуття колишнього співробітника ФСБ Росії. Згодом з'ясувалося, що це – радіоактивний полоній.

Висловлюється припущення, що Сергія Скрипаля отруїли сильнодіючим синтетичним наркотиком фентаніл, дія якого значно перевищує дію героїну. Тип можливої отрути з'ясовується. Поліція Солсбері поширила заяву, в якій повідомляє: «Двоє людей – чоловік у віці 66 років і жінка 33 років – були знайдені без свідомості біля торгового центру «Мелтінгс». Були викликані поліція і швидка допомога, місце їхнього виявлення було оточене. На тілах негайно госпіталізованих людей не було виявлено жодних видимих пошкоджень. Зараз вони обстежуються задля з'ясування речовини, якою могли бути отруєні. Вони обоє перебувають в критичному стані у відділенні інтенсивної терапії».

Поліція оглядає італійський ресторан Zizzi в Солсбері, який був оточений і закритий після повідомлень про те, що трапилося. Як розповіла жінка, яка бачила Сергія Скрипаля та його супутницю на тій лавці, де їх знайшли, жінка «сперлася на чоловіка, немов була без свідомості, а він здійснював дивні рухи руками, дивлячись прямо в небо».

Який діагноз поставлений Скрипалю, офіційно не повідомляється, але влада міста оголосила про надзвичайну ситуацію. Торговий центр і деякі інші райони Солсбері були оточені, фахівці в повному екіпіруванні проводили там дезінфекцію. Приймальне відділення лікарні було закрите, але відтоді відкрилось. Сусіди розповіли, що поліція приїхала до будинку Скрипаля близько п'ятої години вечора і не виїжджала звідти.

У грудні 2004 року ФСБ Росії заарештувала Скрипаля за звинуваченням у співпраці з англійською розвідкою. Під час розслідування кримінальної справи про державну зраду з'ясувалося, що Скрипаль в період військової служби в 1995 році був завербований англійською розвідкою. Він передавав відомості, що становлять державну таємницю. Незважаючи на звільнення з російських збройних сил наприкінці 1999 року, Скрипаль продовжив співпрацювати з англійською розвідкою, для зустрічей з її представниками виїжджав за кордон. Про це повідомляють російські джерела. На кожній зустрічі представники британської розвідки за отриману інформацію передавали Скрипалю грошову винагороду.

9 серпня 2006 року Московський окружний військовий суд виніс обвинувальний вирок, Скрипаль був позбавлений усіх звань і засуджений на 13 років тюремного ув'язнення в колонії суворого режиму. На суді він визнав свою провину, зокрема передачу сотень секретних документів британській зовнішній розвідці МІ-6 і отримання від неї не менше 100 тисяч доларів.

У 2010 році він був помилуваний разом з трьома іншими росіянами (серед них був вчений Ігор Сутягін). Пізніше їх обміняли на затриманих у США російських агентів, зокрема Анну Чапман. Останні роки Скрипаль живе у Великій Британії.

«Якщо підозрювати, що це не нещасний випадок, а навмисне отруєння і в цьому беруть участь якісь спецслужби, то суто раціональний аналіз показує, що час для такої акції було обрано не найбільш доречний, – сказав Радіо Свобода Ігор Сутягін, який був депортований до Великої Британії разом з Сергієм Скрипалем та летів з ним в одному літаку. ­– Потік негативної інформації за останні три-чотири тижні був такий щільний, що для того, щоб додавати зверху ще таку «колоду», потрібно бути останнім ідіотом. Теоретично за цим може стояти хто завгодно, включаючи північних корейців. Вони зробили дуже схожу річ щодо брата Кім Чен Ина в сінгапурському аеропорту. Виглядає дуже схоже».

Ігор Сутягін додав, що, коли він зустрівся зі Скрипалем, той видався йому дуже спокійним, приємним, нормальним, який навряд чи вживав наркотики. Він висловив припущення, що можливі й інші версії того, що сталося: «Його виявили з якоюсь молодою жінкою, – сказав він, – чи то дочкою, чи то з кимось ще. Тут цілком доречна і версія ревнощів, якщо на те пішло. нічого ж достеменно ніхто не знає».

На запитання, що він може сказати про Сергія Скрипаля, Сутягін відповів, що в Англії він з ним не зустрічався і що все його знайомство з ним звелося до спільного польоту в літаку МНС до Відня, а потім на борту американського літака. Сутягіну здалося, що в той час Скрипаль відчував радісне почуття. Потім, розповідає Сутягін, вони на радощах випили зі Скрипалем на борту американського літака пляшку віскі, яка була замаскована під пляшку мінералки.

«Наші дороги, – зазначив Сутягін, – майже відразу ж розійшлися. І якщо зі Скрипалем дійсно звели рахунки, то незрозуміло чому. Він визнав свою провину, був амністований, відсидів частину терміну, не бачу сенсу йому мстити».

На запитання, чи викликав інцидент зі Скрипалем у нього занепокоєння щодо власної безпеки, Ігор Сутягін відповів, що поки підстав для занепокоєння у нього немає, оскільки «ми не знаємо, що відбувається».

«Практика відстрілу так званих зрадників спецслужбами, звичайно, існує, але зараз перейматися через це, мені здається, передчасно», – сказав Сутягін.

Британська преса широко висвітлює цей інцидент. Газета The Times зазначає, що у поліції Солсбері є доступ до широкого спектру медичних ресурсів, тож отрута, якщо вона була, і місце отруєння найближчим часом можуть бути встановлені. The Daily Telegraph підкреслює, що випадок зі Скрипалем не може не викликати підозр, оскільки ще свіжі в пам'яті події 12-річної давнини, коли був отруєний колишній офіцер ФСБ Росії Олександр Литвиненко.

Російські ЗМІ також пишуть про те, що трапилося з Сергієм Скрипалем: за версією «Вестей», він «отруївся невідомою речовиною».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: