Європарламент підтримав позицію Києва у газовому конфлікті з РФ

630_360_1519982458-6677
Фото: Укрінформ

Росія використовує постачання газу як інструмент політичного тиску на Україну.

На цьому наголошується у поширеній у вівторок спільній заяві голови комітету у міжнародних справах Європарламенту Девіда Макаллістера і голови делегації ЄП до комітету парламентської асоціації Україна-ЄС Даріуша Розаті, повідомляє «Укрінформ».

«Ми глибоко занепокоєні рішенням «Газпрому» від 1 березня 2018 року припинити постачання передплаченого газу до Україні, а також подальшим наміром «Газпрому» розірвати контракт з «Нафтогазом». Це є черговим підтвердженням використання постачання газу як політичного інструменту тиску з боку РФ, що може мати негативний вплив на енергетичну безпеку ЄС», – наголосили у Європарламенті.

Автори заяви привітали готовність Єврокомісії виступити посередником у цій ситуації та закликали всі сторони якнайскоріше домовитися про початок тристоронніх консультацій у форматі ЄС-Україна-Росія з метою врегулювання напруженої ситуації.

«Ці останні події підтвердили ще більшу важливість удосконалення енергетичної безпеки ЄС та негайного скорочення залежності від нафти і газу, які постачаються авторитарними режимами, та позбавлення такої залежності у середньостроковій перспективі», – наголосили у законодавчому органі ЄС.

Як відомо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Газпром» доплатити «Нафтогазу України» 4,63 млрд дол. за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Проте з урахуванням раніше присудженої на користь «Газпрому» суми за контрактом на постачання арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого «Газпром» зобов’язаний заплатити «Нафтогазу» 2,56 млрд дол.

Газпром після програшу у Стокгольмському арбітражі за позовом «Нафтогазу» заявив про початок процедури розірвання контрактів з українською компанією на постачання і транзит газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: