На Закарпатті обговорюють з ОБСЄ введення постійної місії в область

2126295
Товариство угорської культури закликало ОБСЄ направити місію в Закарпатську область через підпали

Товариство угорської культури після нападів на їхній офіс в Ужгороді закликало ОБСЄ направити постійну місію на Закарпаття.

Про це повідомляє видання «Закарпаття онлайн» з посиланням на офіційну заяву ГО «Товариство угорської культури Закарпаття».

Зазначається, що в одній із заяв Товариство вітає пропозицію ОБСЄ щодо створення на Закарпатті спеціальної моніторингової місії, «оскільки з огляду на події, які трапилися в області останнім часом, це є вкрай необхідною ініціативою».

При цьому перший заступник голови Закарпаття (а також заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття) Йосип Барто до цього вже порушував тему постійної місії ОБСЄ на Закарпатті, зокрема, обговорював це з представником делегації ОБСЄ Джорджіо Зельковічем.

«Ми обговорили декілька питань, в тому числі терористичну атаку проти офісу Товариства угорської культури Закарпаття. Ми домовилися з ним, що після проведеного моніторингу він зробить пропозицію своїм керівникам, щоб на Закарпатті на постійній основі працювали представники ОБСЄ», - розповів Барто.

У іншій заяві відомство висловило обурення з приводу рішення Конституційного суду, який, нібито, «посилаючись на формальні, а не на змістові причини, скасував закон №9073 «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 року».

У Товаристві вважають, що скасування цього закону викликає занепокоєння, оскільки наразі немає діючого спеціального закону, який регулював би практичне застосування мов, а нормативно-правові акти використовуються тільки в тих сферах, які передбачені в галузевому законодавстві.

«Ми також стурбовані тим, що до Верховної Ради подані такі законопроекти про мову, які можуть призвести до подальших правових обмежень. Сподіваємось, що парламент в подальшому буде приймати такі закони, які відповідають європейським стандартам, враховують міжнародні зобов'язання та в процесі розробки законів будуть брати участь представники національних меншин, включаючи угорців», - йдеться у заяві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: