Щасливий пацієнт: як на Львівщині покращать життя людям із нирковою недостатністю (фото)

2 (12)
Візуалізація компактної палати гемодіалізу в Золочеві

Сьогодні відзначають Всесвітній день нирки. І з цієї нагоди варто згадати, що на Львівщині є 430 людей, що через ниркову недостатність змушені тричі на тиждень отримувати послуги з гемодіалізу. Лише це може допомогти їм вижити.

При цьому, частині з них доводиться щоразу долати довгий шлях до найближчого гемодіалізного відділення. Про те, як допомогти цим пацієнтам і навіщо потрібна профілактика ниркових захворювань, говоримо із ініціатором проекту “Щасливий пацієнт”, лікарем Олегом Ковальським.

 

Пане Олеже, скільки людей на Львівщині мають гострі проблеми з нирками та потребують гемодіалізу?

Є статистика, скільки людей на сьогодні отримують процедуру штучної замісної ниркової терапії. На Львівщині це 430 осіб. Це один із найкращих показників загалом по Україні, бо якщо взяти карту України, Львівська область є оптимальною в наданні цієї послуги.

Насправді ниркові захворювання – це проблема сучасного суспільства, пов’язана із мікробними, вірусними захворюваннями, бо причин ниркової недостатності є дуже багато. Вона може виникнути несподівано, адже навіть перенесений грип може призвести до того, що вірус “з’їсть” нефрони нирок і нирки перестануть функціонувати. А це дуже небезпечна хвороба, бо вона, по-перше, невиліковна, по-друге, прив’язана до апарату й потихеньку призводить до смерті, якщо не буде проведено трансплантації органу чи додаткових методів лікування. Проблема хронічної ниркової недостатності глобальна по всій Україні, до 30% хворих потрапляють у лікарні з V стадією хвороби нирок і зберегти їхнє життя можливо лише шляхом застосування методів ниркової замісної терапії, яким, зокрема, є гемодіаліз.

- Це ж лише кожен третій…

Є люди, хворі на ниркову недостатність. Їх не одразу на 1-2 стадії направляють на апаратне лікування -  гостра потреба з’являється на 3 стадії, тоді призначається лікарська комісія, вивільняється місце для лікування і людина має шанс отримати діалізну процедуру. Тобто є певне обмеження, і воно спричинене бюджетною квотою, тому, на жаль, не всіх таких пацієнтів лікарня може прийняти.

[dyvys_blockqoute text="Насправді ниркові захворювання – це проблема сучасного суспільства, пов’язана із мікробними, вірусними захворюваннями, бо причин ниркової недостатності є дуже багато" author=""]

Можливо, введення страхової медицини видозмінить цей процес, бо кожен має право на лікування, але наразі воно на ручному регулюванні, тому не кожній людині вистачає активності і внутрішнього ресурсу, щоб домогтися отримання процедури гемодіалізу. До того ж, впливає і віддаленість лікування, бо чим далі їхати пацієнтові на процедуру, тим складніше. Наприклад, людина живе за 100 км від міста, де є центр надання послуги, а діаліз треба проходити тричі на тиждень, тобто туди-назад, і це виходить 600 км на тиждень. Чи це можливо? Людина витрачає час на дорогу, потім перебуває 5 годин на процедурі, повертається назад, а якщо місця у відділенні гемодіалізу немає вдень, то цю послугу надають вночі – тобто є маса проблем, з якими складно жити таким пацієнтам. Бо, нагадую, відповідно до протоколу, необхідно три рази на тиждень довічно очищати кров від токсинів, які утворюються в результаті життєдіяльності організму. Чотирьохгодинна процедура дає можливість забезпечити стабільність гомеостазу організму.

- А наскільки широка географія центрів, де пацієнти Львівщини  можуть отримати цю послугу?

З погляду нефрології, наш регіон має один із найкраще організованих процесів. Мені приємно, що львівські гемодіалізні центри правильно функціонують. Так сталося, що в цій сфері є керівники, які вистоять и «вигризуть» все, що треба, і фінансування, зокрема. Львів має обласний центр, відкрито відділення у таких містах, як Стрий, Дрогобич, Червоноград, Городок, Буськ, Турка. Географія непогана, бо варто розуміти, що й здоровим людям важко подорожувати на довгі відстані, а в пацієнтів просто немає іншого шансу. Саме тому, чим ближче ця послуга до людини, тим краще. За статистикою, гемодіалізні центри повинні бути на відстані 30-40 км від місця проживання пацієнта.

[dyvys_blockqoute text="З погляду нефрології, наш регіон має один із найкраще організованих процесів. Мені приємно, що львівські гемодіалізні центри правильно функціонують" author=""]

- Розкажіть про ваш проект з розширення географії таких кабінетів для гемодіалізу.

В 2017 році я став ініціатором державно-приватного проекту в плані розвитку гемодіалізної допомоги, я назвав його «Щасливий пацієнт». Щасливий, бо має можливість отримувати лікування недалеко від місця проживання. І ми розробили концепцію відкриття такого центру у форматі центральної районної лікарні. Відповідно до цього плану, якщо у лікарні є шестеро пацієнтів з гострою хворобою нирок, то ми готові разом із лікарнею відкрити гемодіалоізну палату. Загалом же, з погляду інвестицій, доцільність відкриття такого центру з’являється тільки тоді, коли є 24-30 пацієнтів, які потребують гемодіалізу, а наша модель дозволяє реалізувати компактний проект для меншої кількості хворих.

План кабінету

Тому ми написали листи і розіслали на всі центральні районні лікарні в Україні, в обласні й районні ради про те, що ми готові втілити такий проект у їхньому регіоні. І от пілотний проект вже цього місяця стартує у місті Золочеві. Тут пацієнти самі знайшли мене, викликали й попросили допомогти організувати надання послуги гемодіалізу.

Виявилося, що у лікарні немає місця для всіх, тому ми довго фантазували і вирішили втілити такий компактний проект. І в нас вийшло симпатичне відділення. Лікарня ж не має бути чимось потустороннім, це повинне бути місце, де пацієнт отримає позитивну емоцію і надію.

Вже 20 березня у Золочеві відкриється наш компактний кабінет, сподіваємося, що все вдасться. У місті є шестеро пацієнтів, і відтепер вони матимуть можливість отримувати процедуру  гемодіалізу просто у своїй районній лікарні. І таку концепцію я запропонував усім областям. Тут наша складова – інвестиційна, а їхня – капітальна.
Так само зараз і Хмельницька область щось пробує вибудувати. Тобто я їду в Хмельницький, спілкуюся з головою районної адміністрації, з головою районної ради, бо лікар знає потребу і розуміє проблему, але він залежник системи і для таких речей повинен іти й питати дозволу в свого начальника.

В цьому плані в нас лишилася пострадянська система. А там, де є правильний симбіоз головного лікаря з владними структурами - все вдається.  Є таке містечко в Хмельницькій області - Теофіпіль, там мій лист потрапив до мера, і мер сказав: “В моєму місті - буде відділення гемодіалізу!”. Зараз ми вже напрацювали з ними план розробки проекту. Тобто це реальні речі, які залежать від людської ініціативи.

 

Капітальна інвестиція, будова - це те, що забезпечує медзаклад, а технічна частина, оснащення відділення, меблі, навчання персоналу - це забезпечую я. Щоб відповідальність була рівномірно розподілена на всіх учасників процесу.

- Давайте поговоримо про кабінет, який відкриється в Золочеві. Очевидно, що це має бути комфортна річ для людей, бо людина проводить по кілька годин на добу там. Розкажіть про оснащення, наскільки якісно усе зроблено з погляду вмісту цього мобільного відділення.

Формат, в якому ми працюємо, - це формат італійського виробника, і для мене це виявилося знаковим, бо я люблю працювати зі структурами, які щось заснували або впровадили. 1968-го року Bellco, італійська компанія, з якою ми співпрацюємо, була заснована в селі Мірандола, вона почала виробництво, примітивного на той час, діалізу. Крім того, ця компанія створила першу в світі діалізну машину для новонароджених. І з 2006 року, маючи контракт з Bellco, сьогодні у нас гарні напрацювання та інфраструктура, ми забезпечили можливість впровадження такого інвестиційного проекту в межах України.

- Проект відділення дуже гарно виглядає, дуже симпатичний, але що буде передбачено для комфорту?

Почнемо з того, що гемодіаліз - фізико-хімічний процес. Передусім комфорт для будь-якого пацієнта, який страждає гострою хворобою нирок - це комфортність процедури і відсутність побічної дії. Це потреба номер один, яка залежить від води, яку готують для системи, і від самого апарату і розхідних матеріалів, які використовують для процедури. Це первинно важливо для пацієнта.

[dyvys_blockqoute text="Передусім комфорт для будь-якого пацієнта, який страждає гострою хворобою нирок - це комфортність процедури і відсутність побічної дії" author=""]

З погляду комфорту загальноприйнятого, то ми говоримо про палату на два ліжка. Тобто ми знімаємо варіант, коли в палаті 6-8 пацієнтів, шумно, багато персоналу, і людина, яка чотири години проводить на апаратному діалізі, втомлена вже від того, що відбувається навколо. У форматі відділення гемодіалізу Бузька пацієнт може виспатися на процедурі. І такий формат є можливість реалізувати в Золочеві - там є одна медсестра і два ліжка для пацієнтів. Це функційні ліжка з підйомними підголівниками, які регулюються, бо формат крісел - незручний.

Ми йдемо шляхом - як краще для пацієнта. Тому в палаті в межах нашого проекту ми забезпечуємо комфортне і зручне перебування, можливість перевдягнутися в домашній одяг. Звісно, якби була кімната відпочинку, було б ще комфортніше. Але на сьогодні ми говоримо про проблему, яку зараз потрібно вирішити: чи комфортно їздити по кільканадцять годин в день на маршрутному таксі, чи створити локальне компактне і зручне відділення. Тобто ми пропонуємо оптимально зручні, санітарно чисті умови перебування і візуально приємні, бо це теж має велике значення. І саме тому таку концепцію формату ми вибрали. З відгуків - вона дуже всіх заінтригувала, запитують, чи правда, що буде таке відділення (посміхається).

- Яка кінцева мета вашого проекту?

- Моя особиста мета - зробити послугу доступною для пацієнта. Тобто ми готові їхати, показувати, навчати. Я вважаю, що послуга процедури гемодіалізу взагалі має бути переформатована, тобто щоб її зміг надавати кожен, хто володіє відповідною ліцензією і технологією. Суть же однакова - це стандартизована процедура. Світ відійшов від гемодіалізних воєн.

[dyvys_blockqoute text="Моя особиста мета - зробити послугу доступною для пацієнта. Тобто ми готові їхати, показувати, навчати" author=""]

На сьогодні з нами ведуть переговори міста Теофіпіль, Ізяслав, де вже навіть виділили приміщення для відідлення гемодіалізу, Володимир-Волинський, містечко Іваничі, містечка в Чернігівській,Одеській, Херсонській та інших областях. Тобто географія досить широка.

Давайте поговоримо про профілактику ниркових хвороб. На що звертати увагу, аби нирки лишати здоровими?

 Насправді причин ниркових захворювань може бути дуже багато: отруєння, грип чи застуда, що призвели до ускладнень, може бути з причини неправильного лікування – є маса факторів. Тому треба берегтися і пильнувати за собою, бо здоров’я - безцінне. Грип чи застуду потрібно лікувати, а не прибирати симптоми і переносити хворобу на ногах.

-То, які є прикладні поради, аби мінімізувати шанс захворіти на серйозну хворобу нирок? Чи є тут профілактика чи якісь рекомендації з медоглядів?

Якщо говорити про профілактику захворювання нирок, то первинно йдеться про профілактику інфекцій сечовивідної системи. Це переохолодження сечовивідної системи, особливо у жіночої статі, яка більше до цього схильна через анатомічні особливості. Якщо така інфекція виявлена, то необхідне правильне і коректне лікування, але під наглядом лікаря, а не самолікування.

Взагалі є такі певні «чек-іни», коли треба перевіряти організм. Це так само, як із автомобілем: якщо ви відповідальний водій, то кожні 15 000 км перевіряєте авто. Так само з організмом – кожні десять років, до сорока, а після сорока років - кожні п’ять потрібно проходити діагностичні процедури, здавати низку аналізів органів і систем, піти на ультразвук, на колоноскопію, щоб впевнитися, що сьогодні у тебе немає глобальних проблем.

[dyvys_blockqoute text="Взагалі є такі певні «чек-іни», коли треба перевіряти організм. Це так само, як із автомобілем: якщо ви відповідальний водій, то кожні 15 000 км перевіряєте авто. Так само з організмом – кожні десять років, до сорока, а після сорока років - кожні п’ять потрібно проходити діагностичні процедури" author=""]

Також важлива роль профілактики інфекційних захворювань статевої системи, бо урогенітальні інфекції впливають на репродуктивну, сечовивідну систему. Але, наголошую, потрібно підконтрольно лікуватися, а не заліковувати хронізацію.
Крім того, ниркові хвороби можуть бути результатами отруєння, і токсична їжа може випадково відфільтруватися не в печінці, а в нирках, що призведе до проблем. Тому так само є питання до харчування, якісним харчуванням не варто нехтувати, бо без нирок організм не зможе вижити. Звичайно, є вроджені аномалії нирок, але це значно менший сегмент пацієнтів, які теж вимагають дотримання певних правил, аби не доводити хворобу до крайнощів.

Спілкувалася Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: