Доросла розмова. Львівський виконком оголосив війну забудовнику через дитячий садочок

1-118

Львівська влада вчергове обіцяє знайти управу на забудовників. Виконавчий комітет Львівської міської ради демонстративно відмовився скасовувати містобудівні умови та обмеження видані ТзОВ "Інвестиційна компанія "Орієнтир" 20 квітня 2016 року на будівництво дитсадка в кварталі багатоповерхової житлової забудови "Веселка", що на вул. Залізничній, 7.

Львівська влада вчергове обіцяє знайти управу на забудовників. Виконавчий комітет Львівської міської ради демонстративно відмовився скасовувати містобудівні умови та обмеження видані ТзОВ "Інвестиційна компанія "Орієнтир" 20 квітня 2016 року на будівництво дитсадка в кварталі багатоповерхової житлової забудови "Веселка", що на вул. Залізничній, 7.

Згідно із документами виданими раніше житловий комплекс «Веселка» передбачав грандіозну забудову - 8 будинків по 10 поверхів, вбудовані приміщення громадського призначення, багаторівневі паркінги, торговельний центр, та центр розвитку дитини, а також дитячий садок. Львіська міська рада проголосувала за ухвалу щодо поділу інвестиційною компанією «Орієнтир» земельної ділянки на Залізничній, 7.

Втім, відмова забудовника від намірів спорудити дитсадок спричинила скандал під час засідання виконкому. Своє обурення висловили і самі члени виконкому, і присутні депутати. Втім, коли дійшло до питання «хто винен?» почалися взаємні звинувачення депутатів та чиновників.

«Це наглість»

«Коли видавалися містобудівні умови та обмеження, вимогою було розташування окремо стоячого дитячого садочка. На містобудівних радах було вибране місце під нього – вдалині від дороги і виділена окрема зона прямокутної форми, щоб було правильно по логістиці і технологіях. В процесі будівництва забудовник до нас неофіційно звертався про те, чи можемо ми змінити містобудівні умови і обмеження, і замість садка збудувати житловий будинок з садком на першому поверсі, на що йому було категорично відмовлено. Минуло кілька місяців, забудовник подає таку заяву на розгляд виконавчого комітету», – каже головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

Він, та інші чиновники виправдовуються – розглянути питання на виконкомі їх змушує закон. Втім, позиція забудовника їх обурює. «Я розцінюю це як плювок в обличчя громаді, коли забудовник бере на себе зобов’язання збудувати садочок і в кінці жадібність перемагає, і люди відмовляються і  подають такі документи. Я мушу, як заступник міського голови, так само як мої колеги підписати, але моя особиста позиція як члена виконкому – це неприпустимо. Це просто наглість, по іншому це не назвеш», - каже заступник міського голови Геннадій Васьків.

«Немає сумнівів, що за таке рішення ніхто з членів виконкому не проголосує, але треба подумати, як спонукати підприємця до виконання своїх зобов’язань. І це не стосується тільки цього випадку. Якщо підприємці беруть певні зобов’язання, то вони повинні їх виконувати», - заявив секретар ради Анатолій Забарило.

Ситуація з садочком «підвісила» весь майбутній житловий комплекс. Обурившись позицією забудовника щодо садочку члени виконкому відмовилися погоджувати містобудівні умови на решту забудови. Одне за одним вони відхилили 16 питань порядку денного, які стосувалися будівництва на Залізничній, 7.

Хто винен?

При цьому чиновники та депутати звинуватили у проблемі одні одних. Так, депутат Сергій Івах заявив, що свого часу виконавча влада «підсунула» міським обранцям сумнівну ухвалу про поділ земельної ділянки.

«25 січня 2018 року ми цій компанії проголосували ухвалу про дозвіл на поділ земельної ділянки. Проблема, яка сьогодні виникла – була започаткована в цій ухвалі. Скажіть, невже, коли готувався цей проект ухвали, ніхто на це не звернув уваги, невже ніхто не знав, що все до цього підводиться? Нам, депутатам, не завжди до кінця доносять інформацію», - обурився депутат.

На це Геннадій Васьків відповів, що була довіра до забудовника. «Не можна нікому не вірити» - заявив заступник мера. А директор юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич делікатно натякнула депутатам, що треба вивчати питання, за які вони голосують.

Тим часом, Юліан Чаплінський не виключає, що забудовник спробує оскаржити рішення виконкому.

«Я би на їхньому місці звертався, щоби побудувати садок, якщо їм не забракне розуму. Якщо ж ні, то вони можуть подати в суд на це рішення виконкому, щоб скасувати містобудівні умови та обмеження. Сподіваюсь, що не знайдеться такого судді, який би на таке пішов», – каже Юліан Чаплінський.

Зрештою вирішено всі питання, пов’язані з будівництвом на Залізничній, перенести і створити робочу групу для вивчення ситуації. Таке рішення виконкому обурило депутата Ігоря Телішевського. «Перенесення означає, що знову будуть винесені ті самі проекти рішень. Якщо б була відмова, то це спонукало б до змін», - заявив він.

Втім депутата звинуватили у спробі тиску на членів виконкому. Тож далі буде…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: