Жінка в українському суспільстві сприймається як недочоловік, – Олена Шевченко

shevchenko

За статистикою, в Україні гине набагато більше жінок від домашнього та сексуального насильства, ніж загалом на Донбасі від бойових дій. Тому 8 березня є днем боротьби за права жінок, які хочуть донести, що вони не є «недоістотами» чи «недочоловіками».

Про це в ефірі політичного проекту «Прямим текстом» на телеканалі ZIK зазначила голова ГО «Інсайт» Олена Шевченко, пише Zik.

«Для мене не є питанням залишати чи скасовувати свято 8 березня. Адже насправді проблема є набагато глибшою, бо багато хто в Україні не вважає його днем боротьби за права жінок», – сказала Шевченко.

Тому, за її словами, вона та інші однодумці виходять у цей день на марші, щоб показати, що воно все ж є політичним святом. «У цей день ми говоримо про те, що марш, який ми організовуємо, є за права жінок, а також проти сексизму, насильства по відношенню до них. І це важливо, тому що люди не знають про що йде мова.

Бо з малечку ростуть у суспільстві, яке їм говорить мовою гендерних стереотипів, що чоловік має бути сильним та досягати чогось, а жінка – слабкою і бути берегинею домашнього вогнища та надихати чоловіка. Навіть у дитячих казках переважно ви не побачити головними персонажами жінок, бо їх зображають як прибиральниць, покоївок і т.д.», – прокоментувала гостя у студії.

Через це, вона вважає, жінка з малечку росте у вакуумі, який взагалі її не спонукає чогось досягати. Ба більше! Більшість просто не знають про свої права, бо є непоінформовані. «Тому люди виходять на марш у Києві та інших містах саме 8 березня, щоб донести інформацію про те, що в Україні щодня скоюється дуже багато злочинів домашнього та сексуального насильства. І якщо говорити про тих жінок, які живуть у селі, то у них навіть немає доступу до літератури, де б можна було почитати про цю проблематику», – зауважила Шевченко. Адже, за статистикою 2017 року, людей, які загинули в АТО, є у шість разів менше за кількість тих жінок, які загинули від домашнього та сексуального насильства.

«Незрозуміло, чому життя жінки є малозначуще, яке не можна порівняти з життями чоловіків. Адже вони також є героями і на війні, але до них ставляться, як до якихось недоістот та недочоловіків. І саме тому ми виходимо на марші, щоб це змінити», – наголосила вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: