Політолог розповів, що означає зміна статусу України як кандидата у члени в НАТО

777843

Сподіватися, що така фіксація на офіційному сайті призведе до швидких кроків і набуття членства у НАТО в недалекому майбутньому, не варто. Адже існують різні позиції серед країн Альянсу та реальна агресія Росії. В такому стані брати Україну під крило НАТО було б дуже небезпечно.

Таку думку в коментарі ІА Дивись.info розповів політолог, доктор історичних наук, заступник голови Координаційної ради Громадської ліги «Україна-НАТО» Ігор Тодоров.

Ігор Тодоров пояснює, що якби Україна була членом Альянсу, то на неї б розповсюджувалася п'ята стаття Північноатлантичного договору, яка передбачає, те, що агресія проти однієї країни НАТО є агресією проти всіх.

«Утім, не виключно, що вдасться зупинити війну через миротворчу місію. Якщо війни з формальної точки не буде, це надаватиме реальну перспективу членства для України. Проте, це передбачає концентрацію політичної волі з боку нашої влади для того, щоб доводити, як Альянсу в цілому, так і окремим країнам-членам, що безпеці Північноатлантичного регіону через членство України нічого не загрожує», - запевняє політолог.

«Те, що на офіційному сайті з'явилася інформація щодо України, добре. Але варто зазначити, що ще в резолюції Бухареського саміту у 2008 році було записано, що Україна та Грузія будуть членами НАТО. Це рішення з боку НАТО ніхто не відміняв. Була підготовлена Річна національна програма з підготовки України до набуття членства в НАТО. Я сподіваюся, що нова річна програма, яка вже затверджена Кабінетом Міністрів і днями має бути підписана Президентом, матиме більш адекватну назву стосовно майбутнього членства, ніж за часів Януковича.

Але в НАТО євроатлантичні прагнення України сприймаються по-різному. На офіційному сайті Альянсу була інформація, що в якості претендентів називалися Македонія, яка не була прийнята лише через свою назву та спротив Греції, Грузія, Боснія і Герцеговина. України не було. Це спричинило певні непорозуміння, тим більше після того, як на законодавчому рівні у червні минулого року було записано, що Україна має мету членство в Альянсі. І після того, як Президент на прес-конференції зазначив, що це має бути закріплено у Конституції. Відповідної реакції з боку НАТО не було. Наш Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинзадзе вчора мала бесіду із заступницею Генерального секретаря НАТО і після цієї бесіди на офіційному сайті НАТО з'явилася інформація, що до кола претендентів включена Україна. Я вважаю, що це перемога на дипломатичному фронті. Адже за великим рахунком всередині країни нічого не змінилося. Ми маємо юридично закріплену мету і, як сказав суддя Конституційного Суду України Василь Лемак, це фундаментальна річ. Вона не повинна залежати від політичних справ. Це питання національної безпеки України, яке має бути вирішене шляхом наближення до членства в НАТО», - резюмував Ігор Тодоров.

Нагадаємо, що сьогодні на офіційному сайті НАТО з’явилась інформація про те, що НАТО визнало прагнення України до набуття членства.

Як повідомляється на сайті НАТО, статус «країни-кандидата» (Aspirant country) набувають країни, які задекларували інтерес у приєднанні до Альянсу. Спершу така країна отримує запрошення долучитися до Інтенсифікованого діалогу з НАТО щодо їх прагнення до членства та пов’язаних із цим реформ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: