На Львівщині уклали першу аграрну розписку

9133_1520948457_613x360.98888888889_3_0

У лютому фермерське господарство КПК «Агроінвест» виписало товарну аграрну розписку під урожай ріпаку зі 132 гектарів.

Підприємство, яке обробляє 600 гектарів землі, взяло кредитні кошти для придбання добрив, засобів захисту росли та на інші витрати до підготовки весняно-польових робіт, пише прес-служба Львівської ОДА.

Як зазначає співвласник підприємства Ярослав Косендюк, оформити аграрну розписка - швидко і безпечно. «Аграрна розписка зручніша, бо не треба закладати в заставу нерухоме майно Вартість нерухомого майна, сільськогосподарських споруд, не є високою, тому для банків така застава неліквідна. Швидкість оформлення розписки - це ще одна перевага. У мене процес збору документів та оформлення розписки тривав три дні», - зазначив Ярослав Косендюк.

Кредитором по розписці виступив зернотрейдер «Традекс» з Рівненщини. Юрист компанії «Традекс» Віталій Нестерук зазначає, що права та обов’язки кредитора та позичальника чітко визначені законом.

«Було створено навіть спеціальний окремий реєстр для таких документів. Окрім того законодавством гарантовано більш швидке примусове виконання розписок у випадку, якщо виробник не зуміє виконати своє зобов’язання. Звісно, ми сподіваємось, що у своїй практиці не зіткнемося з такою ситуацією», - розповів Віталій Нестерук.

Інструмент фінансування «аграрні розписки» був запроваджений у Львівській області лише на початку 2018 року, а місцеві фермери вже скористалися його перевагами. «Агроінвест» став першопрохідцем у використанні аграрних розписок на Львівщині.

Додамо, аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього урожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного урожаю.

Згідно з офіційною статистикою, на сьогоднішній день в Україні оформлено 237 аграрних розписок. Об’єм залученого фінансування перевищив 1,7 млрд. грн. Успішно виконано та закрито 113 аграрних розписок. Наразі не було жодного повідомлення щодо невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: