Як давали зелене світло підвищенню тарифу на проїзд у львівському електротранспорті

IMG_1706-3-1

Громадська рада при управлінні транспорту ЛМР погодила підвищення вартості проїзду в електротранспорті.

Це рішення має лише рекомендаційний характер, але соціальні мережі вже активно відреагували на такі дії громадської ради - осудом. При цьому, тепер уже можна не сумніватися, що міська влада залюбки сприйме цю рекомендацію до дії.

Власне майбутнє підвищення тарифу ні для кого не є новиною, однак пропонована вартість – 5 грн, і те, що на це погодилася громадська рада, стало певною несподіванкою. Пропонуємо ознайомитися із аргументами підприємства-перевізника та самих членів громадської ради, які підтримали ідею.

До цього часу вартість проїзду у Львові намагалися піднімати плавно, відтягуючи цей крок до останнього.

158 мільйонів збитків

Збитки "Львівелектротрансу" за минулий рік, навіть попри підвищення у вересні вартості проїзду, склали 158 млн грн., - каже заступник директора з економіки ЛКП "Львівелектротранс" В’ячеслав Кокошко.

«Без зміни тарифу неможливо далі працювати, міський бюджет не є безмежний, і навіть в бюджеті передбачається з квітня зміна тарифу. За нашими розрахунками ми вийшли на 5,51 грн. Але оперувати з некруглими сумами буде значно дорожче, тому розраховуємо на прийняття тарифу у 5 грн.», - пояснює заступник директора.

Причини наводить уже стандартні - підвищення  вартості електроенергії, яка з 1 квітня повинна знову подорожчати, а також зростання мінімальної зарплати та вартості запчастин.

«Тому ми виходимо на цю цифру. Пропонується також вартість місячного абонементу на два види транспорту на рівні 160  грн. і 150 грн. – на один вид. 80 грн. пільговий. Відтак, львівяни, які придбають абонементи платитимуть фактично 4 грн. за поїздку. І це справедливий підхід, бо місто дотує туристів та одноразові поїздки», - вважає В’ячеслав Кокошко.

Читайте також: У Львові презентували стратегію розвитку електротранспортної галузі

За його словами 5 грн. - це об’єктивна величина в межах собівартості поїздки, і цю цифру підприємство готове захищати перед Антимонопольним комітетом. Ще одна причина для підняття тарифів - необхідність переглянути зарплату водіїв. «Наше завдання вийти на 7 тис.грн. для водіїв третього класу, бо відчуваємо тиск закордонного ринку праці. Збурює також інформація, що у Тернополі водії отримують 12 тис.грн. В мене день починається і закінчується зі спілкування з водіями, щоб знайти якийсь компроміс. Тому, якщо тарифи не піднімати, я не бачу шансів працювати далі», - каже заступник  директора.

При цьому, про суттєве  покращення умов проїзду не йдеться. «Якщо замінити всі трамваї на нові, ми коли почали рахувати тариф і в нас твердо вийшло 12-13 гривень, то ми уже далі не рахували», - каже представник перевізника.

Ложка меду

Послухавши представника «Львівелектротрансу», члени громадської ради вирішили  вартість одноразово квитка погодити на рівні 5 грн. Натомість вартість місячних абонементів наразі не піднімати взагалі, залишивши на рівні 120 грн. на загальний абонемент та 60 грн. на пільговий, принаймні на три місяці з моменту впровадження нової вартості.

«Це буде мотивація, щоб привчити людей до абонементів і до запровадження е-квитка. Ми побачимо динаміку, чи дасть це свій результат, чи готові львів’яни купувати абонементи», - каже голова ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига. «Треба також врахувати, що по впровадженню е-квитка в нас планується єдина вартість проїзду. Це орієнтовано буде 10 грн. Тобто протягом 2 років ціна буде піднята до економічно обґрунтованої, тому краще піднімати поступово, щоб для львів’ян за два роки не була шоком така ціна», - додає він.

Очікуйте сюрпризів

Нові тарифи ще наразі проходять процедуру консультацій з громадськістю. Втім, це теж швидше за все не матиме ніякого значення і не завадить встановити новий тариф. Очікується, що відповідне рішення виконком може прийняти уже наприкінці березня, з тим, щоб нові тарифи вступили в дію уже з квітня.

На ситуацію може вплинути хіба міський голова Андрій Садовий, який завжди виступав проти підвищення тарифів мотивуючи це бідністю людей. Враховуючи можливість дочасних виборів різке підвищення тарифу на саме комунальний транспорт було б вкрай небажане для мера. Тож не виключено, що Андрій Садовий вкотре захоче виступити у ролі захисника незахищених верств, і принаймні обмежити підвищення тарифу, скажімо до 4 грн.

Читайте також: В обхід ProZorro та рішень міської ради: як «Львівелектротранс» витратило бюджетні мільйони

Наразі ж можна очікувати хіба нових сюрпризів. У перспективі планується, що тариф у 5 грн. буде лише базовим. Це означає, що така ціна буде для квитків, придбаних у кіосках. У водія ж квитки коштуватимуть дорожче.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: