Головний медик Львівщини прокоментувала відміну талонів і картки дитини у медзакладах

unnamed_1

Очільниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА каже, що про новації МОЗ дізналася з Інтернету.

Про це вона заявила 14 березня під час прес-конференції, інформує Дивись.info.

13 березня набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я №157, що скасовує низку первинних форм медичної документації. Зокрема, це стосується медичних карт для школярів і студентів, талонів та диспансеризації, які у МОЗ назвали «морально застарілими».

Начальниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак каже, що про нововведення дізналася з Інтернету.

«З нами цього ніхто не обговорював. Я подивилася наказ, але він складно написаний: вноситься зміни у пункт такий, пункту такого, наказу такого. Тому для того, аби повністю зрозуміти ситуацію, мені потрібно переглянути усі зазначені накази і пункти окремо, — зазначає Ірина Микичак. — Я дещо здивована з приводу цієї новації. Сьогодні ми ще не маємо якісної комп’ютерної бази, комплексної системи захисту інформації. Ми не можемо сказати, що наші дані, які будуть внесені в інформаційні медичні системи, захищені. Мені не зрозуміло, яким чином буде обліковуватися робота медика. Ми свідомі того, що приписки є і завжди були при Союзі і, власне, оплата заробітної плати у багатьох випадках залежить від навантаження лікаря. До нас звертаються правоохоронні організації у зв’язку з військовими подіями, аби зрозуміти, чи той чи інший звертався за медичною допомогою. Ми це можемо знайти тільки через електронні журнали реєстрації. Поки що їх немає. Обласні стаціонари тільки почали впроваджувати електронну картку пацієнта».

Крім того, на думку головної лікарки області, дивною є відміна медкартки дитини. Оскільки відомості, зазначені у ній, часто потрібні для виїзду закордон.

«Наприклад, якщо медик їде у Канаду на стажування, він повинен надати достатньо довідок, що йому провели повний обсяг вакцинацій, навіть якщо йому 40 років. А для того, щоби цю інформацію отримати, потрібно підняти дитячу картку, тому що велика частина вакцинації робиться у цей період. Якби ми могли сказати, що ми маємо працюючу електронну систему, що все це є в базі, було би добре. Але є багато пацієнтів, які хочуть володіти інформацією і у себе вдома», — каже очільниця департаменту.

Натомість Ірина Микичак зазначила, що зменшення облікової звітності є добрим фактором. Але вона переконана, що всі нюанси потрібно ще обговорити з лікарською спільнотою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: