Змагання чи договірняк. На Львівщині стартують конкурси на посади керівників медичних закладів

15210339145aa922ba65402

У Львівській облраді вперше зібралася конкурсна комісія, яка обиратиме керівників комунальних закладів охорони здоров’я.

Вона складається з представників обласної влади, трудових колективів та громадськості. Втім з останньою виникли проблеми. Частина активістів висловили протест проти способу, в який представників громадськості обирали до комісії і як наслідок висловили сумнів, що вона працюватиме неупереджено.

Великі перегони

Конкурси на посади керівників стартують одразу в 14 –и обласних закладах: Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні; Львівській обласній клінічній лікарні; Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні; Львівському регіональному фтизіопульмонологічному клінічному лікувально-діагностичному центрі; Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі; Львівському обласному госпіталі інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи; Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі; Львівському обласному клінічному діагностичному центрі; Львівському обласному клінічному перинатальному центрі; Львівському обласному центрі громадського здоров’я; Львівському обласному клінічному лікувально-діагностичному кардіологічному центрі; Львівській обласній лікарні відновного лікування; Львівському обласному протитуберкульозному диспансері та Самбірському міжрайонному протитуберкульозному диспансері.

«Відповідальність беремо на себе»

Сама ж комісія складається з представників обласної влади, трудових колективів та громадськості. Так постійна частина комісії складається з 6 осіб: заступник голови ЛОР Володимир Гірняк (голова комісії), директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, начальник управління майном спільної власності ЛОР Микола Бандра, представник ГО «Українське лікарське товариство у Львові» Олег Дуда, представник Львівської обласної організації професійної спілки працівників охорони здоров’я України Юрій Білий та представник ГО «Варта 700» Наталія Шелестак. Змінними членами комісії є представники трудових колективів, по три від кожного закладу.

Втім уже під час засідання пролунало запитання до голови комісії - чому не проводилося жеребкування серед громадських організацій на включення до складу комісії. На це Володимир Гірняк відповів, що це не передбачено законодавством. «Можете нас критикувати. Відповідальність ми взяли на себе. Можу гарантувати, що все буде максимально відкрито і публічно. Засідання комісії буде відкритим, ми будемо запрошувати громадськість, фахівців, щоб вони відслідковували ці процеси. Це не прописано в положенні, але я вважаю, що претенденти мають пройти через комісію громадської ради при ЛОДА. Мені дуже шкода, що комісія не гумова, і якби це від мене залежало, то я б хотів щоб представників громадськості було більше. Я буду з консультуватися з вами. Ми можемо не годитися, але до вашої думки я буду прислухатися», - заявив Володимир Гірняк звертаючись до незадоволених.

Водночас він застеріг від тиску на комісію. «Ми хочемо щоб ви нас інформували про кандидатів  як позитив так і негатив, але не треба перетискати, бо деякі такі речі відбуваються. Ми будемо приймати рішення згідно нашої совісті», - заявив Володимир Гірняк.

Неправильна громадськість?

Втім це не заспокоїло невдоволених. Це «договірняк» - було перше, що почув голова комісії після засідання, на що він відповів «Це ваша думка».

Світлана Сидоренко, представниця «Волонтерської сотні Львова» каже, що документи кількох медиків, які подавали свої кандидатури, у Львівській обласній раді просто не прийняли.

«Наталя Назар - людина, яка пройшла Майдан, яка дійсно надавала допомогу пораненим, пройшла АТО, рятувала військових у Донецькому аеропорті. І її відфутболили, сказали, що до комісії входять медики, і її документи просто не прийняли. Натомість пройшли люди, які до медицини нічого не мають. Чому профспілки увійшли? Що вони зробили? В нас далі залишаються совкові закони. Я дуже розчарована в обласній адміністрації. Я не вірю, що конкурс буде справедливим», – заявила Світлана Сидоренко.

Тим часом заявки на участь у конкурсі прийматимуть до 28 березня, а вже наступного дня, 29 березня, відбудеться чергове засідання конкурсної комісії. Крім стандарного набору документів кандитатів просять підготувати план розвитку закладу на 5 років. Цей план можливо навіть стане частиною контракту. «Пропоную долучити це як  додаток до контракту і прописати, що невиконання навіть проміжних цілей, може потягнути розірвання контракту», - заявила Наталія Шелестак.

Втім навіть перемога на конкурсі не гарантує кандидатам призначення на посаду. Остаточне рішення прийматиме сесія ЛОР.  Відтак, якщо кандидат не набере достатньої кількості голосів, буде оголошено повторний конкурс.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: