У львівському дитячому медичному центрі з'явилося нове обладнання для онкохворих дітей (фото)

IMG_9841

Сьогодні, 15 березня, у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі показали новий імунохімічний гемоаналізатор для онкохворих діток, який закупили за кошти благодійників, передає кореспондент Дивись.info.

Сьогодні, 15 березня, у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі показали новий імунохімічний гемоаналізатор для онкохворих діток, який закупили за кошти благодійників, передає кореспондент Дивись.info.

Як розповів головний лікар дитячого медцентру Андрій Синюта, напрямків, якими займаються лікарі тут чимало, проте одним із основних, - це дітки із онкологічними та злоякісними хворобами.

«На сьогоднішній день рак – це не вирок і його можна лікувати успішно, зокрема, і в дитячому віці. І сьогодні тут зібралися люди, які не просто відділи свої кошти, а віддали частинку свого серця, своєї душі для того, аби лікарі мали можливість безпечно надавати допомогу дітям, які мають важкі онкологічні хвороби», - каже пан Андрій.

За його словами, цей апарат, який закупили для лікарні, чимало коштує, проте дає можливість контролювати в крові пацієнтів рівень медикаментів, які дуже водночас лікують та є дуже токсичними.

«Ці медикаменти лікарі змушені використовувати в протоколах лікування. Тому, нам справді необхідно мати цей каталізатор», - пояснює головний лікар. Він також розповів, що загалом в Україні щороку діагностується близько 1000 злоякісних хвороб у дітей. «Середній відсоток виявлення захворювань складає лише 50%, а саме лікування надзвичайно дороге. Вартість лікування для одного пацієнта становить щонайменше 300 тисяч гривень», - зазначив Андрій Синюта.

За словами лікаря, минулого року дитячий онкологічний центр отримував медикаменти по дитячій онкології з двох джерел – від держави та за гроші із обласного бюджету. Ця сума загалом становила 23 млн гривень.

«Злоякісні хвороби дуже підступні, вони можуть «маскуватися» під нежиттю, застудою, чи кашлем. Тобто, вони можуть довго себе не проявляти та безболісно проходити», - наголосив Синюта.

Він закликав батьків, в яких діти мають будь-які недомагання, чи тривалий нежить, відразу звертатися у медзаклади і не займатися самолікуванням вдома. «Оскільки хворобу легше вилікувати, якщо її діагностовано на ранній стадії», - додав він.

Зазначимо, що імунохімічний гемоаналізатор вартістю понад 3 млн гривень для Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові придбали і встановили благодійні фонди «Таблеточки» та «Крила надії» за підтримки компанії «Київстар».

Своєю чергою, засновниця фонду «Таблеточки» Ольга Кудіенко відзначила, що наразі такий гемоаналізатор є лише Київському ОХМАТДИТі, куди приїжджають діти зі всієї України.

«Враховуючи те, що там лікарня переповнена, завжди черги та діти не отримують належного лікування, ми подумали, що потрібно забезпечити ще один дитячий центр таким апаратом. Таким чином діти не тільки зі Львова, а й зі всієї Західної України зможуть отримувати якісну медичну допомогу», - пояснила Ольга Кудіенко.

За словами пані Ольги, аби цей апарат зможе запрацювати лише після того, як з'являться ще реактиви, на які потрібно 460 тисяч гривень.

Як зазначила директор БФ «Крила надії» Наталія Ліпська, члени фонду неодноразово звертались до Міністерства охорони здоров’я України з проханням виділити кошти на закупівлю апарату та реактивів, однак позитивного результату так і не дочекались.

«Ми вже звертались до МОЗу неодноразово, ще за каденції попереднього міністра, однак, у відповідь почули лише те, що наші прохання зараз не на часі. Тому ми вирішили не чекати, а самостійно знайти фінансування і придбати цей життєво необхідний для онкохворих діток апарат. Я маю сумнів, що нам виділять 460 тисяч гривень на ці реагенти», - додала Наталія Ліпська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: