Свій до свого по своє: як на Львівщині дві компанії розігрують між собою сотні тендерів (інфографіка)

21388_w_647
Фото ілюстративне. Джерело: Конкурент

Відразу 10 тендерів за один день отримало ПП «Захід Інвест Торг»  від комунального закладу ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня». Йдеться про постачання різного роду продуктів. Торги компанія вела із спорідненою фірмою, імітуючи видимість бурхливого аукціону.

Геніальність корупційної схеми у простоті

У всіх без винятку аукціонах крім ПП «Захід Інвест Торг» брало участь ПП «Агропродовольча промислова компанія» (ПП АПК). Вони працюють за накатаною схемою – ПП АПК  суттєво знижує ціну, натомість ПП «Захід Інвест Торг» не скидає жодної копійки або зовсім мало. Зрозуміло, що переможцем визнається ПП АПК, яке підприємство натомість надсилає листа про неможливість виконати умови угоди і відмовляється від її підписання, відтак переможцем стає ПП «Захід Інвест Торг» з найдорожчою пропозицією. Інколи у цій схемі з’являється і третій гравець, роль якого зводиться до імітації бурхливих торгів. Зазвичай, він пропонує ціну дещо вищу від ПП АПК, але його пропозицію відхиляють на тій підставі, що документація подана не у повному обсязі. Жодних апеляцій він не подає. У нашому випадку роль темної конячки найчастіше грав ФОП Ігор Васильович Ченька.

А тепер уважніше придивимося до десяти укладених протягом одного дня, 12 березня, угод.

12 березня Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня підписала договір про постачання цукру на загальну суму 79840 гривень. Йдеться про 4211 кілограмів по 18,96 гривні за кілограм, тоді як вартість цукру на «Шуварі» у роздріб коливається у межах 13-14 гривень. Натомість оптова ціна на сайті OLX від 9,20 за кілограм до 12 гривень.

12 березня ПП «Захід Інвест Торг» отримала тендер на чай. На жаль, з незрозумілих причин сама підписана угода не відкривається. Натомість у проекті угоди зазначено, що йдеться про 126 кілограмів чаю. Запропонована ПП «Захід Інвест Торг» сума 24 040. Тобто орієнтовна вартість – приблизно 190 гривень за кілограм.

12 березня Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня уклала з ПП «Захід Інвест Торг» угоду на постачання вершкового масла. Сума договору – 79350, кількість – 529 кілограмів, вартість кілограма – 150 гривень. Ціна на «Шуварі» – 90-150 гривень. Гуртові ціни в мережі Інтернет пропонують – від 67 до 110 гривень за кілограм.

12 березня також була укладена угода про постачання яєць. Замовник і виконавець – ті ж. Ціна договору – 69631 гривня. Орієнтовна кількість – 18421 гривня, вартість одного яйця – 3,78 гривні. Вартість на «Шуварі» - 2,65 гривні.

12 березня Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня уклала угоду на постачання соняшникової олії. Вартість договору – 59982  гривні. Орієнтовна кількість – 1538 кілограмів, вартість за кілограм – 39 гривень. Вартість на «Шуварі» – від 28 до 40 гривень. Оптові продавці пропонують ціни від 20 гривень.

12 березня ПП «Захід Інвест Торг» отримало замовлення на постачання борошна і круп вартістю 191134 гривні. Крупа перлова – 910 кілограмів, по 11,50 за кілограм, на 10465 гривень. Крупа вівсяна – 1790 кілограмів, по 19,50 за кілограм, на 34905 гривень. Крупа пшенична – 1225 кілограмів, по 11,50 гривні, на 14087 гривень. Пшоно – 1080 кілограмів, по 21 гривні, на 22680 гривень. Рис – 1690 кілограмів, по 29,50 гривень, на 49855 гривень. Борошно – 300 кілограмів, по 12 гривень, на 3600 гривень. Крупа гречана – 1794 кілограми, по 30,96 гривні, на 55542 гривні. Для порівняння на «Шуварі» гречка – 15-18 гривень, рис – 20-30 гривень. Оптові продавці пропонують: крупа перлова – від 5,70 гривні, вівсяна – від 9,50 гривні, крупа пшенична – від 5,80 гривні, пшоно – від 13,80 гривні, рис – від 16 гривень, борошно – від 7 гривень, гречка – від 12 гривень.

12 березня теж було укладено угоду на постачання макаронів на 35415 гривень, кількість – 2219 кілограмів, по 15,96 гривні за кілограм. Оптові продавці пропонують ціни від 7 гривень за кілограм.

12 березня інфекційна лікарня закупила також горошок консервований, суміш сухофруктів, томатну пасту. Сума угоди – 48770 гривень. Вона передбачає поставку 222 кілограмів горошку консервованого по 42 гривні, 618 кілограмів суміші сухофруктів по 50,40 за кілограм і 133 кілограмів томатної пасти по 62,40 за кілограм. Зазвичай оптовики пропонують цей товар не в кілограмах, а в банках, які важать півкілограма, вартість – від 11,10 гривні, тобто вартість кілограма становитиме трохи більше 22 гривень.  Натомість ціна сухофруктів стартує від 25 гривень за кілограм. Томатну пасту оптові продавці теж пропонують зазвичай у банках. Наприклад, півлітрова, в яку поміщається трохи більше півкілограма продукту коштує від 14 гривень, тобто кілограм – 28.

12 березня ПП «Захід Інвест Торг» отримало тендер на постачання курячих четвертинок на 39680 гривень. В угоді зазначено, що йдеться про 769 кілограмів по 51,60 гривні за кілограм. Натомість на «Шуварі» за курячу задню чверть просять 46,90 гривні. Оптові продавці пропонують ціну від 35 гривень.

12 березня теж був укладений договір на постачання мороженої риби на 39450 гривень. Угодою передбачено постачання 526 кілограмів продукції по 75 гривень. На «Шуварі» вартість минтая коливається від 58 до 65 гривень, хека – від 60 до 76 гривень. Оптові продавці за минтай просять від 50 гривень, за хек – від 48 гривень.

Тільки за один день ПП «Захід Інвест Торг» отримало від комунального закладу ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» тендерів на загальну суму 667292 гривні.

На жаль, йдеться не тільки про недобросовісну конкуренцію, але й про кошти обласного бюджету, адже за найелементарнішими розрахунками ціни на продукти подекуди завищені на 50%. До того ж у даному випадку йдеться про лікарню, а кому бодай раз доводилося лежати у стаціонарі, чудово знає, як і чим годують в українських медзакладах. Натомість незадовільний стан харчування медики пояснюють браком коштів. Втім, як бачимо, йдеться не просто про брак коштів, а про їхнє нераціональне використання. Звісно, можна припустити, що замовники ні сном ні духом не знали про схеми, але ж не можна помилитися із замовником аж 10 разів поспіль.

Як надурити ProZorro

Натомість експерти такі «помилки» вважають невипадковими.

«Поширена проблема у ProZorro – бажання низки замовників здійснити закупівлю у конкретного «свого» постачальника. Незалежно від його ціни, якості товару, умов поставки тощо. Є три неоригінальних способи, якими не гребують замовники. Перший – прописати умови закупівлі під конкретного постачальника, щоби ніхто, крім нього, не зміг їх виконати. Другий – «заховати» закупівлю від чужих постачальників (зробити граматичну помилку в назві, розмістити тендер у неправильній категорії тощо), а «своєму» учаснику дати пряме посилання на неї. Третій – дискваліфікувати постачальників із більш вигідними пропозиціями, а переможцем визнати свого», – прокоментувала ІА Дивись.info Оксана Ферчук, керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua.

Експерт зазначає, що подібні схеми застосовуються вкрай часто.

«Що в таких випадках потрібно робити? Якщо йдеться про виявлення порушень в актуальній закупівлі, слід вимагати від замовника виправити дискримінаційні умови. За час роботи ProZorro такі вимоги були подані близько 18 тисяч разів, майже половина з них були задоволені. При зіткненні з несправедливістю вже після аукціону – під час визначення переможця, слід оскаржити рішення замовника в АМКУ (Антимонопольний комітет України). Запорука успіху – чітка аргументація позиції учасника про суть порушених прав. При цьому обов'язково треба писати відгуки про проблемну закупівлю на моніторинговому порталі DoZorro, надавати дискримінації розголосу і боротися з нею за допомогою ЗМІ та громадськості. На сьогодні активістам DoZorro вдається відновлювати справедливість у 40% торгів, у яких вони виявили порушення», – наголосила Оксана Ферчук.

Що, кому і за скільки

Засноване торік, наприкінці серпня приватне підприємство нинішнього року вже встигло отримати тендерів на понад 15 мільйонів гривень, загалом взявши участь у понад сотні тендерів (тільки нинішнього року) і щоразу, крім ПП «Захід Інвест Торг» на торги зголошувалося ПП АПК. Найбільше договорів компанія уклала з Відділом освіти Пустомитівської РДА – їх було 13-ть. Наприклад, 27 лютого була підписана угода на постачання 94440 яєць, по 2,37 гривні за штуку. Загальна ціна угоди – 223 822,80 гривні.

9 тендерів ПП «Захід Інвест Торг» отримала від відділу освіти Городоцької РДА. Наприклад, угода від 31 січня на поставку яєць для місцевих чиновників виявилася менш вдалою, ніж для пустомитівських. За 50435 яєць вони погодилися викласти 168957 гривень, тобто одне яйце обійшлося у 3,35 гривні. Той же Городоцький відділ освіти закупив свинину по 138 гривень за кілограм.

Також 9 тендерів ПП «Захід Інвест Торг» отримало від регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця».

Більшість замовників тендерів, які вигравало ПП «Захід Інвест Торг» – комунальні заклади Львівської обласної ради, зокрема Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер, Львівський обласний клінічний психоневрологічний диспансер, Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня, Навчально-реабілітаційний центр «Довіра» тощо.

Крім того, є і заклади Львівської міської ради. Наприклад, Комунальна міська дитяча клінічна лікарня, Комунальна 8-ма лікарня, Комунальна 4-та лікарня, Львівський міський комунальний пологовий будинок.

 

Що відомо про ПП «Захід Інвест Торг»

Компанія була зареєстрована  28 серпня 2017 року. Засновник – Андрій Якимець, адреса – село Цеперів Кам’янка-Бузького району. 10 жовтня 2017 корпоративні права купила Мирослава Волоско за 500 тисяч гривень. Тепер адреса ПП – село Дрогомишль Яворівського району. Цікаво, що Андрій Якимець є поручителем ПП АПК, яке так завзято бере участь у торгах разом з ПП «Захід Інвест Торг», поручителем якого є Петро Павлишин теж з села Цеперів – власник ПП «Галбізнес Груп». Про це писали "Наші гроші. Львів". Цікаво, що один із вказаних на тендерах телефонів Мирославою Волоско збігся з номером того ж Петра Павлишина.

Сьогодні «Галбізнес Груп» перебуває в стані припинення, проіснувавши менше трьох років. Це щонайменше дивно на тому фоні, що ПП торік отримало тендерів на понад 42 мільйони гривень. До речі, основні замовники ті ж, що  й і в «Захід Інвест Торг».  «Галбізнес Груп» розіграла сотні торгів із ТзОВ «Євро Фіш», яка торік на торгах отримала майже 19 мільйонів гривень. За дивним збігом обставин, юридична адреса «Євро Фіш» збігається з адресою виробничих потужностей ПП АПК – село Малехів Жовківського району, вул. Дороша, 20А (раніше вулиця Нова). І ще дивніше, що «Євро Фіш» теж перебуває у стані припинення. До того ж в обох компаній один і той самий ліквідатор – Олександра Гиз-Петришин.

Як надурити ProZorro-2

Керівник відділу державних закупівель юридична фірма ADS Legal Group Катерина Ларіна розповіла ІА Дивись.info, як можна вплинути на ситуацію та реагувати на порушення.

Якщо дві фірми зустрічаються на одних і тих же торгах понад сотню разів і одна з фірм забезпечує перемогу під час аукціону іншій, хто і як мав би реагувати на ці порушення?

Повноваження встановлювати факт антиконкурентних (узгоджених) дій між учасниками закупівлі з метою спотворення результатів торгів має Антимонопольний комітет України, але не Замовник. Якщо АМКУ встановлює у визначеному законодавством порядку факт антиконкурентних (узгоджених) дій між учасниками, які порушують вимоги Закону України «Про захист економічної конкуренції», АМКУ притягує такі суб'єкти господарювання до відповідальності. Одним з видів такої відповідальності є заборона протягом 3 років брати участь у публічних закупівлях. Відомості про суб’єкти господарювання, яких притягнуто до відповідальності за порушення, передбачене пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів (тендерів) публікуються на офіційному веб-сайті АМКУ (http://www.amc.gov.ua). У разі, якщо суб'єкт господарювання, якого притягували до такої відповідальності, подасть тендерну пропозицію, замовник зобов’язаний її відхилити на підставі п. 4 ч.1 ст. 17 Закону.

Які механізми можна застосувати, щоб зменшити корупційні ризики під час публічних закупівель?

  1. Збільшити відповідальність замовника за протизаконні дії, а саме відповідальність уповноважених осіб за проведення закупівель.
  2. Збільшити вплив громадськості на виявлення неправомірних дій Замовників або недобросовісних Учасників закупівель.
  3. Встановити відповідальність Замовників за невиконання Рішень прийнятих АМКУ.
  4. Для того, щоб Замовник не мав змоги відміняти закупівлі всякий раз, коли їх результат (а саме: виграш «не своєї» компанії) не влаштовує Замовника, посилити контроль за закупівлями, які були дивним чином відмінені. А також вказання в Законі відповідальності, за вчинення таких дій.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: