ЄС та НАТО розкритикували закон президента про нацбезпеку

3f28f3da-3bd3-4ca9-946d-4b347044ba38

Представництва ЄС та НАТО в Україні запевняють, що зареєстрований президентом закон про національну безпеку суперечить практикам ЄС та НАТО.

Відповідний лист надіслали президенту України Петру Порошенку, голові Верховної Ради Андрію Парубію та секретарю РНБО, повідомляє нардеп Світлана Заліщук у Facebook.

У листі йдеться, що законопроект «Про національну безпеку України» не передбачає парламентського контролю за діяльністю СБУ, що є одним з фундаментальних вимог щодо наближення до НАТО.

Адміністрація Президента та СБУ 18 місяців працювали з представниками НАТО та ЄС над документом у цій сфері, але зрештою повністю проігнорували ці зобов’язання.

Також у листі дипломати висловлюють занепокоєння «у зв'язку із положенням про Ставку Верховного Головнокомандувача, яке не відповідає стандартам і принципам НАТО та може мати суттєвий негативний вплив на принцип цивільного контролю. Незважаючи на те, що ми кілька разів зверталися з проханням обґрунтувати збереження Ставки та її повноважень, ми так і не отримали жодної інформації».

Дипломати окремо говорять про прозорість в оборонній сфері, якої бракує в законі: «прозорість вимагає повного розкриття відповідної інформації та відомостей органам, що здійснюють громадський та парламентський нагляд (контроль) з метою забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів у сфері безпеки та оборони (за винятком державної таємниці та інформації, що стосується спроможностей і має засекречений характер)».

Лист підписали голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, посол США в Україні Марі Йованович, голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков та голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Кястутіс Ланчінскас.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: