Монетизація пільг за проїзд: перевізники готові, ЛМР - в очікуванні

IMG_4433

Кабінет міністрів України прийняв рішення про монетизацію пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування. Відтепер кошти на це витрачатимуть з місцевих бюджетів.

Тобто пільговики будуть платити у громадському транспорту за проїзд, а кошти на це за певну кількість поїздок їм скеровуватимуть з бюджету у вигляді так званих грошових компенсацій. Розмір компенсацій буде визначатися щорічно.

За попередніми підрахунками керівника ГО «За якісний транспорт» і радника Міністра інфраструктури України Святослава Товстиги, сума, яку треба буде надавати пільговикам за проїзд з місцевих бюджетів для Львова є підйомною, а от для області – ні. Адже це сотні мільйонів. Але монетизація пільг на перевезення, певен Товстига, вирішує низку важливих проблем.

«Це позитив. Стосовно того, що знімаються незрозумілі речі розрахунку з приватними перевізниками, з приватними компаніями. Бо у місті Львові одним дають більше, одним менше, - розповів журналістам Дивись.info Святослав Товстига. - Ті, що лояльні до міського голови, тим більше давали. Хто не лояльний – з тими судилися і не давали. Це є позитивно, бо надання пільг було приниженням, бо водії періодично на пенсіонерів і на пільговиків сварилися і були конфлікти. Зараз ці конфлікти зникнуть. Всі пасажири будуть платити за проїзд. Їм дається по 150 гривень, якщо це місто Львів, 30 поїздок по 5 гривень, на місяць і людина собі вибирає, чи вона вдома хоче купити щось поїсти, чи вона хоче покататися тих 30 поїздок - вибір за нею. Тобто немає цього приниження. Зі сторони міста – місто має фінансове навантаження. Зі сторони перевізника – перевізнику не треба вибивати кошти місцевої громади на компенсацію пільгових перевезень, бо тепер кожен пасажир буде оплачувати за проїзд», - вважає керівник ГО «За якісний транспорт».

Позитивно оцінює рішення Кабінету міністрів України і голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

«Ми цього добиваємося вже роками», - зазначив у коментарі ІА Дивись.info Іван Велійка.

Однак, на думку економіста Віктора Борщевського, монетизація пільг має як і плюси, так і ризики. Зокрема, до плюсів експерт відносить те, що нововведення зніме навантаження із перевізників. Та й в Україні нарешті буде впорядкована система пільговиків. Адже зараз ніхто не обліковує, хто і скільки їздить. Складним питанням залишаються кошти, які треба буде спрямовувати пільговим категоріям пасажирів.

«Вони зараз перекинули по суті видатки на ті пільги, які встановлені Києвом або центральними органами влади, щоб за них платили місцеві органи влади, які не мають ніякого впливу ні на визначення категорії платників ні на встановлення величини тих пільг. Тобто одні приймають рішення, інші платять. Це вже створює такі ножиці, що одні можуть безмежно їх встановлювати, обіцяти, популізмом займатися, собі забирати бали, а мери це все будуть внизу розхльобувати і будуть поганими, бо вони не зможуть усе це витягувати», - коментує економіст.

«От у такій ситуації є великий ризики, що будуть неплатежі. Просто-напросто не будуть платити, бо не буде грошей, - додає Віктор Борщевський. - Або треба буде скорочувати одні програми, щоби платити за інші. Відповідно є ризик. Зарплати бюджетним не платили, зараз у нас почнуться заборгованості по оплаті пільг, бо міста просто не будуть мати тих грошей. Оце такий основний мінус. Я б сказав навіть не мінус, а ризик. Це треба буде впорядкувати ті речі. Або надати право місцевим бюджетам самим встановлювати пільгові категорії, за які вони платять. Або, щоб держава через обласні адміністрації чи зі свого бюджету оплачувала все. Тобто, хто встановив пільгу – той за неї платить», - додає він.

У міській раді з рішенням знайомі, тож чекають поки воно вступить в дію.

«Давайте не будемо спішити. Міська рада звичайно ознайомлена і з коментарями і з самим проектом. Нова постанова Кабміну ще в дію не вступила. Коли вступить, ще невідомо. Оскільки в коментарях було вказано, що вона направлена на доопрацювання в Міністерство соціальної політики. Тому ми вже почали попередньо аналізувати, яким чином діяти. Тут нічого такого незрозумілого немає. Вступить в дію - будемо приступати», - каже заступник міського голови Львова з питань ЖКГ Сергій Бабак.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: