Забудовник із кримінальними провадженнями за спиною: чи легалізує місто «5 Авеню»

179187

Забудовнику «АТП-14630» виконком Львівської міськради вкотре відмовився видавати містобудівні документи на продовження  будівництва. Причина у тому, що забудовник самовільно збільшим поверховість будинку.

Забудовнику «АТП-14630» виконком Львівської міськради вкотре відмовився видавати містобудівні документи на продовження  будівництва. Причина у тому, що забудовник самовільно збільшив поверховість будинку.

16 березня виконавчий комітет Львівської міськради вдруге не видав містобудівні умови та обмеження забудовнику «АТП-14630». Він не погодив документи на 2, 3, 4, 5 черги.  Мова йде про серію багатоповерхівок «5 авеню», які зводять на вул. Городницькій, 47.

Забудовника оштрафували

До того питання розглядалося 7 березня. Але його розгляд перенесли через те, що забудовник під час будівництва першої черги кварталу порушив норму по поверховості.

«Інспекція архбудконтролю міста оштрафувала забудовника, зобов’язавши його привести у відповідність всі документи. У випадку, якщо б воно не відповідало зонінгу, ми змусили їх відправити документи на розробку нового детального плану території. У цьому випадку вони мусять понизити наступні п’ять черг, з чим вони погодилися, щоб вирівняти площу, згідно з детальним планом», — пояснив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Втім, членам виконкому такий компроміс не сподобався.

«Це неправильно. Ми дали містобудівні умови на певний об’єм, а вони збудували більше», — заявив секретар ради Анатолій Забарило.

Відтак, члени виконкому утримались під час голосування. Із запропонованих містобудівних умов вони затвердили лише трансформаторну підстанцію.

Позиція забудовника

Своєю чергою, представник забудовника намагався довести, що порушення були суто формальними і не призвели до збільшення щільності забудови.

«Спочатку, коли була затверджена концепція генплану, крайня секція була більшою. Але внаслідок того, що там з’явилася волога, техніко-економічні показники їх зменшилися, і фактично тепер вони залишаються на тому самому рівні. Щодо поверховості, то попередній девелопер перетворив технічний поверх в житловий, але сама поверховість не збільшилася. Зберігаючи всі техніко-економічні показники і ми залишаємо ту саму щільність забудови», — пояснив представник забудовника.

Водночас він заявив, що у проектованих новобудовах загальна поверховість буде понижена, а висота першого поверху — збільшена.

«Оці всі секції будуть понижені на 1 поверх, і буде підвищений поверх комерційний на 1,5 м. Тому в принципі буде поверховість секцій не 14-16-16, а 13-15-15. Комерційна площа буде не 3м висотою а 4,5м. Це буде цікаво для ритейлерів і загалом для району», — додав представник забудовника.

Маніпуляції із дитячим садочком?

При цьому він визнав, що ДАБІ були зафіксовані порушення і забудовник сплатив штраф. За його словами, порушення зараз усуваються. Він також наголосив, що забудовник проектує дитячий садок на 60 місць, що вдвічі більше, ніж вимагають норми.

Натомість, коли виконком затверджував містобудівні умови і обмеження для 2-9 черг у серпні 2016, мова йшла про 120 місць.

«Був розроблений детальний план територій, де враховано насичення, є забезпечення паркінгом, дитячим дошкільним навчальним закладом зі спорткомплексом та басейном. Садочок розрахований на 120 дітей. Садочок буде інтегрований всередину. Є два ряди забудови, від вул. Бетховена весь перший поверх з територією є для садочку. Вже будують перші дві секції від вул. Бетховена, садочок – це буде п’ята черга», — казав Юліан Чаплінський.

Відтак, питання за якийсь час знову «випливе» на виконкомкомі.

Згідно з містобудівними умовами і обмеженнями, які були видані на першу чергу забудови, поверховість будинку не мала бути більше 10 поверхів. Те саме стосується і другої черги. А от шоста черга, яку виконком затвердив 5 серпня 2016 року вже має 14 поверхів, дев’ята — шістнадцять.

Зазначимо, що згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ПАТ «Львівське автотранспортне підприємство — 14630» зареєстроване на вул. Городницькій, 47. Його засновниками є Володимир Хома та Абдурахмонов Зійоїдін Абдусаттарович (Республіка Узбекистан). Основний вид діяльності компанії — пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення.

При цьому, Володимир Хома є також директором фірми «ХоСаРо».

Скріншот з сайту аналітичної системи YouControl

У 2016 за результатами проведення публічних торгів Управлінням капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації було укладено договір підряду з ТОВ «ХоСаРо» на виконання підрядних робіт по проекту «Реконструкція 2 поверху існуючої аптеки на вул. Гончарській, 14а в м. Броди Львівської області під жіночу консультацію» на суму 5,094 млн. грн.

Натомість у 2017 році було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 статті 191 ККУ — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Відомо, що слідчий отримав дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні. Результатів по цій справі ще немає.

З відповіді на інформаційний запит «Дивись.info» до ГУ Нацполіції у Львівській області стало відомо, що у провадженні слідчих СВ ГУНП у Львівській області є два кримінальних провадження, розпочаті у квітні та липні 2017 року, у яких фігурують працівники ТОВ «ХоСаРо».

Поки подальша доля «5 Авеню» невідома і точної дати наступного розгляду питання членами виконкому немає. Відтак, достеменно невідомо і те, яка буде поверховість будинків та чи продовжать їх зводити далі. Натомість на офіційному сайті новобудови вказано, що вже 7 секцій житла з 12 можливих розпродані.

Скріншот з офіційного сайту ЖК

Ганна Беловольченко, Володимир Галечик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: