На межі політичної кризи: Президент Азербайджану несподівано призначив позачергові президентські вибори, опозиція – бойкотує

532250_280354822040270_127142740694813_614478_223828174_n1

Азербайджан опинився на межі політичної кризи через перенесення президентських виборів, які мали відбутися у жовтні 2018 року, втім, з невідомих причин перенесені вже на цей квітень.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв призначив на 11 квітня 2018 року позачергові президентські вибори в країні, про це повідомляє сайт глави держави. Алієв 5 лютого 2018 року підписав відповідне розпорядження. При цьому сайт президента не уточнив причини такого рішення.  Центрвиборчкому доручено організувати проведення позачергових президентських виборів відповідно до Виборчого кодексу.

15 років на посаді

Чергові президентські вибори в Азербайджані повинні були відбутися в жовтні 2018 року. У розпорядженні президента не роз'яснюється, з чим пов'язано перенесення дати, але варто зауважити, що чинний президент вже перебуває на посаді 15 років. Вперше Алієв був обраний президентом Азербайджану ще в 2003 році, в подальшому він переобирався в 2008 році і в 2013 році.

Ільхам Алієв. Фото: Sputnik Азербайджан

Згідно зі змінами до Конституції Азербайджану, внесеними восени 2016 року, президент країни обиратиметься на 7 років. Виконавчий секретар партії «Йені Азербайджан» ( «Новий Азербайджан») Алі Ахмедов заявив, що кандидатом в президенти країни від правлячої партії є діючий президент Алієв.

Акції протесту

При цьому, опозиційні сили країни вже оголосили, що бойкотуватимуть позачергові вибори президента. Опозиційна Національна рада демократичних сил (Нацрада) прийняла рішення бойкотувати позачергові президентські вибори в Азербайджані, призначені на 11 квітня. Про це написав у  Facebook  голова організації Джаміль Гасанлі.

Глава іншої опозиційної партії – «Народного фронту Азербайджану» Алі Керімлі також заявив, що ПНФА відмовляється від участі у виборах. Він анонсував акції протесту із закликами бойкотувати майбутні вибори.

Такі дії глави держави вже призвели до акцій протесту і, як наслідок, затримання активістів. 10 березня акцію протесту з вимогою вільних виборів на «Торговій» провела  й група активістів партії «Майбутній Азербайджан», яка підтримує екс-спікера парламенту Расула Гулієва, який знаходиться в еміграції.

Акція завершилася затриманням активістів. Про це повідомив глава партії «Майбутній Азербайджан» Агасіф Шакіроглу. Він розповів Turan, що в акції взяли участь близько 50 осіб. Уже після завершення акції, коли учасники розходилися, було затримано 14 активістів. Через кілька годин всіх відпустили, зробивши попередження.

Тиск на опозицію посилюється

В Азербайджані стосунки влади та опозиції не завжди перебувають у демократичній площині. Справа в тому, що чимало незгідних із політикою Алієва лідерів опозиції неодноразово піддавалися силовим методам впливу, зокрема, арештам. І останнім часом такий тиск дедалі посилюється. Сам глава партії «Майбутній Азербайджан» був не раз заарештований, але згодом виходив на свободу.

Але тому, що тиск на представників опозиції в країні посилився, свідчить навіть статистика. За останній час зросло число політв'язнів в Азербайджані. За даними на 6 червня 2017 року, число політв'язнів становить 165 осіб. Місцеві видання відкрито називають дії влади щодо опозиції репресіями.

Відзначається, що 10 з ув'язнених є журналістами і блогерами. В список також увійшли 11 політичних і громадських діячів, 97 віруючих, 1 поет, письменник, правозахисник, 3 ув'язнених, які отримали довічне покарання. Потім в список були внесені 19 заарештованих за участь в акціях протесту, 2 колишніх держчиновників. В розділ «політичні заручники» списку потрапили 3 осіб. Відзначається, що ці люди арештовані з метою чинення тиску або покарання їх родичів, які критикують владу.

Один з членів партії «Майбутній Азербайджан», Джейхун Сеїдов, був змушений покинути країну в зв'язку з тисками з боку Азербайджанської влади і зараз змушений знаходитися в еміграції за політичними переконаннями. І він такий не один. Таких як Джейхун - багато. Справа в тому, що активістам у країні загрожують реальні тюремні терміни за опозиційну позицію.

Лідер партії «Майбутній Азербайджан» під час візиту до Києва

Це стосується тих, хто не змогли емігрувати і були заарештовані. Одним з них є лідер руху «Реал» Ільгар Мамедов. Він був арештований в березні 2014 року і був засуджений 7 років позбавлення волі. У травні 2014 року Європейський суд з прав людини встановив, що його арешт суперечить Європейській конвенції з прав людини. Вирок став остаточним 13 жовтня 2014 року, коли Страсбурзький суд відхилив звернення уряду Азербайджану. 4 грудня 2014 року Комітет Міністрів РЄ зажадав його негайного звільнення, однак ця вимога була проігнорована.

Ільгар Мамедов. Фото: hromadske.ua

16 листопада 2017 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив друге рішення у справі азербайджанського опозиціонера, засудженого лідера руху «Реал» Ільгара Мамедова. Страсбурзький суд задовольнив його скаргу на вирок, визнавши порушення його прав за статтею 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції прав людини і постановив виплатити йому грошову компенсацію в розмірі 10 тисяч євро.

Цікаво те, що держава виконала частину рішення по виплаті компенсації, але при цьому залишила Ільгара за гратами. Таким чином країна стала свідком абсурдної ситуації, коли держава визнала рішення Європейського суду і виплатила компенсацію, але при цьому не виконала рішення по частині звільнення Ільгара.

Влада Азербайджану вважають реальною загрозою участь Ільгара Мамедова у виборах, тому що бояться його як сильного лідера.

Азербайджан і Україна

І поки в нашій країні готуються до кілька разів анонсованого офіційного візиту Ільхама Алієва, голови опозиційних партій так само мають хороші стосунки із Україною та активно комунікують із українськими політиками.

Наприклад, глава партії «Майбутній Азербайджан» Агасіф Шакіроглу разом із кількома членами партії в березні 2014 року перебували з офіційним візитом в Україні та зустрічалися з низкою чиновників і представниками політичних кіл в Києві.

Наприклад, відбулася зустріч із лідером «Конгресу українських націоналістів» Степаном Брацюнем, з офіційними особами з партій «Батьківщина», УДАР і «Свобода», а також з шейхом, Муфтієм України, головою Духовної ради мусульман України Ахмедом Тамімом. Тоді в ході зустрічі сторони обмінялися думками про політичну ситуацію в Україні, військову агресію Росії в Україні і процес сепаратизму в Криму.

Лідер Агасіф Шакіроглу зазначив, що виступає за територіальну цілісність України. Тоді він перебував з візитом в Україні на запрошення тимчасового уряду, тож в рамках візиту відбулася зустріч також Агісіфа Шакіроглу з колишніми президентами України, а під час прес-конференції відкрито став на бік України у питанні Криму та Донбасу.

Враховуючи те, що опозиція бойкотуватиме вибори, що пройдуть незабаром, надій на те, що ситуація в країні зміниться, а політичні гоніння в бік незгідних припиняться - мало.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: