Цигарки оформляли як металопрокат: НАБУ підозрює львівських митників у причетності до контрабанди

Korchova-Krakovets_auto-kordon_com

НАБУ проводить досудове розслідування щодо службових осіб Львівської митниці ДФС, яких підозрюють у зловживанні владою або службовими обов’язками, що спричинило важкі наслідки.

Про це стало відомо із ухвали Солом’янського районного суду Києва.

Кримінальне провадження співробітниками НАБУ було порушене 19 вересня 2017 року. Йдеться про організацію незаконного ввезення на митну територію України товарів підакцизної групи, зокрема сигарет та тютюну для кальянів, без сплати обов'язкових митних та податкових платежів, за злочинною схемою так званого «перерваного транзиту», внаслідок яких майновим інтересам держави спричинено тяжкі наслідки.

Під час досудового розслідування детективи НАБУ встановили, що торік, 30 квітня, на митну територію України, у пункт пропуску «Краковець» прибув вантажний автомобіль з цигарками «NZ Gold», «NZ Black», «Queen Mentol», виробництва ВАТ «Гродненська тютюнова фабрика «Неман». У машині було 2400 коробок.

«У відповідності до даних митної служби Республіки Польща, вантажовідправником вказаного товару є компанія UAB «Premuita», Kirtimu 69, Vilnius (Литва), одержувачем товару – резидент Республіки Молдова, компанія Quicknick Group. При цьому, за наявною інформацією, транспортування транзитних товарів підакцизної групи здійснювалося міжнародним перевізником - компанією Sіawomir Pіocica Aleksandra Hurt (Польща), з використанням вантажного автомобіля марки Renault Premium з причепом…» – йдеться у матеріалах справи.

Водночас, 3 травня службові особи митного поста «Краковець» оформили вантаж не як цигарки, а як металопрокат.

Щоби уникнути податкових платежів у документах вказувалися інші відправник і одержувач товару. У даному випадку вантажовідправником вказували «POLSTAL Z.P.M.B.» (Польща), а вантажоодержувачем – «Волинь Мото».

Згідно з Податковим кодексом, мінімальний податок, який повинен сплачуватися за ввезення сигарет з фільтром – 596,05 грн. за 1000 штук. Отже, завдана державі шкода становить понад 14 мільйонів 305 тисяч гривень.

Під час слідства детективи НАБУ встановили, що цим подіям передували події, які відбулися 7 січня 2017 року. Тоді з Білорусі до Литви прибув вантажний автомобіль з причепом «Івеко», у якому було 2400 коробок з цигарками «NZ Gold», «NZ Black», «Queen Mentol». Вартість товару – 180800 доларів.

«Для проведення митних формальностей, серед іншого, було подано та оформлено транзитну декларацію MRN 17LTVK3000155EFA55 від 07.01.2017, CMR без номера від 06.01.2017 та Invoice 2-1 від 05.01.2017. Відповідно до відомостей вказаних у зазначених документах, постачальником (відправником) даного товару являлось ВАТ «Гродненська тютюнова фабрика «Неман» (Республіка Білорусь), покупцем - «Lindway Commercial L.P.» (Scotland, Great Britain), вантажоотримувачем (за дорученням «Lindway Commercial L.P.») - UAB «VINGES TRASNSSPHERE LOGISTIKA» (Lithuania), перевізником - «Транспортное частное унитарное предприятие «Мегасила» (Республіка Білорусь, 231900, Гродненська область, м. Волковиськ, вул. Леніна, 7/3), за кермом вантажівки перебував громадянин Республіки Білорусь ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 Підставою переміщення товару був раніше укладений контракт між ВАТ «Гродненська тютюнова фабрика «Неман» та «Lindway Commercial L.P.» №1181 від 17.05.2016 з додатком №2 від 05.01.2017 до нього та здійснення 100% попередньої оплати за товар», – зазначено у матеріалах справви.

Гроші мали надійти на рахунок, відкритий ВАТ «Акціонерний Ощадний банк «Беларусбанк».

Товар знаходився на складі у Вільнюсі до 27 квітня 2017 року, після чого покинув митну територію Литви.

«З огляду на викладене, наявні фактичні дані, які свідчать про причетність службових осіб Львівської митниці ДФС до умисного, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб, використання службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам на суму понад 14 млн. грн.», – зазначено у матеріалах справи.

На підставі вищевикладених фактів НАБУ звернулося до суду по дозвіл на доступ до рахунку у ВАТ «Акціонерний Ощадний банк «Беларусбанк».

Відтак Солом’янський районний суд Києва ухвалив надати тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні ВАТ «Акціонерний Ощадний банк «Беларусбанк».

Крім того, є ще низка ухвал Солом’янського районного суду про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у віданні інших банківських установ чи мобільних операторів, інформація про які внесе ясність у справу і може стати доказовою базою у судовому процесі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: