Дорогі депутати: хто, чим і за скільки годує народних обранців

jidanja

Головне підприємство країни, яке займається харчування народних обранців, ретельно приховує від людського ока свою тендерну документацію.

На сайті публічних закупівель ProZorro вона здебільшого відсутня, торги – безконкурентні і перемоги дістаються одним компаніям, деякі з них без досвіду роботи.

Головні їдальні країни, як відомо, знаходяться у Верховній Раді. Їхнім забезпеченням займається спеціальний орган – ДП «Їдальня управління справами Апарату Верховної ради України» або простіше – ДП «Їдальня». Ці заклади харчування вже не раз опинялися у центрі уваги країни. Адже кожному пересічному українцю цікаво, якими стравами годують нардепів і скільки це  коштує. Ми ж вирішили теж зазирнути на кухню головних їдалень країни тільки з іншого боку – через сайт публічних закупівель ProZorro, щоб дізнатися, які продукти постачають на кухні, за якого ціною і хто.

1 лютого ДП «Їдальня» уклала дві угоди на поставку газованої і негазованої мінеральної води. Контракт на негазовану мінеральну воду вартістю 126 432 гривень, на газовану – 114 644 гривень. В обох випадках тендерна документація відсутня. Переможець, який є і єдиним учасником – ТОВ «Курорт ФПУ». Все, що відомо – кількість газованої мінеральної води – 1924 упаковки, негазованої – 2729. Більш детальна інформація відсутня.

Згідно із даними YouControl, ТОВ «Курорт ФПУ» було зареєстроване нещодавно – 21 липня 2016 року. Розмір статутного капіталу – 1 гривня. Уповноважена особа і засновник – Боднар Світлана Олександрівна. Основний вид діяльності – оптова торгівля напоями. Що стосується фінансів, то лише відомо про два державних тендери для ДП «Їдальня». Будь-яка інша інформація про підприємство відсутня. Однак є низка підприємств, у яких керівником чи бенефіціаром є особа на ім’я Боднар Світлана Олександрівна.

Ще два тендери 23 січня дісталися ТОВ «Продуктова скринька» – на поставку оброблених овочів на фруктів (заморожених і сушених) на майже 200 тисяч гривень та на овочеві пресерви чи консерви на майже 158 тисяч гривень. В обох тендерах теж відсутня документація. Указана тільки кількість найменувань – 17 і 25. У відкритому доступі є лише зміни до договору про збільшення ціни за першим тендером на понад 23 тисячі гривень, за другим – на 6696 гривень, датовані 21 і 12 березня.

ТОВ «Продуктова скринька» була зареєстрована 14 вересня 2017 року. Основний вид діяльності – оптова торгівля фруктами й овочами. Статутний капітал – 10 тисяч гривень. Керівник – Геворк Єгіазарян, який раніше мав стосунок ще до трьох компаній, діяльність однієї з яких припинена, інша перебуває у стані банкрутства. Бенефіціарами «Продуктової скриньки» значаться Геворк Єгіазарян, а також Тимошенки Андрій Олександрович та Максим Олександрович. За тією ж адресою, де знаходиться ТОВ «Продуктова скринька» – вулиця Депутатська, 15/17 – зареєстрована ще низка фірм, серед засновників чи директорів яких значаться Андрій Тимошенко та Максим Тимошенко.

Цього року фірма отримала три тендери – усі від ДП «Їдальня» на загальну суму майже півтора мільйона гривень.

Третій тендер вартістю півтора мільйона гривень, який дістався ТОВ «Продуктова скринька», був оголошений 4 січня, угоду уклали 23 січня.

У торгах брали участь три компанії - ТОВ «Продуктова скринька», ТОВ «Віта Фрукт» та ФОП Роман Батрак. Найдешевшу пропозицію зробила фірма «Віта Фрукт» - 706644 гривні, однак перемога дісталася «Продуктовій скриньці», яка запропонувала виконати поставки фруктів та овочів за мільйон 95 тисяч гривень. 21 березня були внесені зміни до контракту і його вартість знизили на понад 658 гривень.

У протоколі засідання тендерної комісії серед причин відмови «Віта Фрукт» зазначається, що у договорі підпис уповноваженої особи є тільки у додатку, тоді як він повинен бути на кожній сторінці, а також, що компанія надала згоду на обробку персональних даних лише директора тощо. Одне слово, усі причини відмови пов’язані зі звичайною бюрократичною тяганиною, яка призвела до того, що вартість тендеру обійшлася дорожче у понад 300 тисяч гривень.

Не менш цікавий список найменувань і їхня вартість, який міститься у додатку до угоди. Наприклад, вартість ананасів в контракті – 175 гривень за штуку (середня ціна ящика ананасів на «Шуварі» – 475 гривень), грейпфрути майже по 60 (на «Шуварі» – 34,50 грн за кілограм), ківі – 65 гривень (на «Шуварі» – 45,50 грн).

До речі, після появи змін до договору додаток з ціновими пропозиціями угоди прибрали.

Відсутня тендерна документація на угоду про постачання хлібопродукції та кондитерських виробів, укладену теж 23 січня на суму 160 тисяч гривень із ТОВ «Торговий дім «Київхліб».

А ось 9 січня ДП «Їдальня» уклало угоду вартістю 198 тисяч гривень на поставку тютюнових виробів і супутніх товарів. Контракт дістався єдиному учаснику торгів – ТОВ «Тедіс Україна». Тій самій компанії, де рівно рік тому проводилися масштабні обшуки за підозрою в ухилянні від податків в особливо великих масштабах та незаконному виведенні мільярдів гривень за кордон, у тому числі – для фінансування тероризму. Компанію пов’язували з російським олігархом Ігорем Кесаєвим. Торік, у квітні, АМКУ оштрафувала «Тедіс Україна» на 300 мільйонів гривень. Зрозуміло, компанія всі звинувачення відкидала.

20 лютого ДП «Їдальня» уклала угоду на майже 163 тисячі гривень з ТОВ «Гамаюн Софт» на послуги з розробки і впровадження комплексної системи автоматизації обліку продажу товарів та послуг. Вже традиційно будь-яка тендерна документація відсутня.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: