«Савченко з гранатою»: що думають політологи про найбільший скандал цього тижня

1033417411
Скріншот з Facebook

Безперечно найбільшим скандалом тижня є взяття під варту нардепа Надії Савченко та звинувачення, які їй висувають.

І поки суспільство активно обговорює цю історію, політологи та журналісти зауважують, що ситуацією вже користуються всі, зокрема й очільники України.

Сьогодні Шевченківський суд Києва обирає запобіжний захід Надії Савченко. Їй інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації); та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) ККУ.

Загалом ситуація із її звинуваченням та затриманням стала основною політичною темою тижня. Політологи та журналісти прокоментували Дивись.info, що криється за цим скандалом й хто отримує бонуси від даної ситуації.

Олександр ПАЛІЙ, політолог:

За проектом «Савченко», цілком очевидно, стоїть Кремль, автор цього проекту із самого початку, а можливо, ще за довго до нього. Бо вже з’являється інформація, підтверджена відео, що Савченко ще 10 чи 12 років тому була членом якоїсь молодіжної Медведчуківської організації, вона навіть записана на відео. Так само і під час Майдану Савченко була на боці «Беркуту». Тобто вона люто ненавидить тих, хто був на Майдані. Це підтверджено на відео, зрештою, і її заявами. Тому, можливо, вона не потрапила у полон, а зайшла.

[dyvys_blockqoute text="Вже з’являється інформація, підтверджена відео, що Савченко ще 10 чи 12 років тому була членом якоїсь молодіжної Медведчуківської організації, вона навіть записана на відео" author="Олександр Палій]

Але зараз достеменно це стверджувати важко, потрібно провести дослідження. Вся ця історія була в інтересах Росії. Це була величезна диверсія проти України. На щастя, їй не вдалося реалізуватися.

Сьогодні в цій ситуації виграє українське суспільство, яке не допустило масштабних терактів. Головний вигодоотримувач – це, безумовно, український народ, тому що Савченко разом з Рубаном планувала вбити 400 тисяч українців.

Євген ЛАНЮК, політолог, кандидат політичних наук:

Усе свідчить про те, що Савченко – це була інформаційна бомба. Штучно розкручена Кремлем для того, щоб виконувати тут місію. І це є найяскравіший приклад гібридної війни, саме якраз гібридної. Це свідчить про те, що на певному етапі в українському суспільстві був попит на такі символи як Савченко. Це коли вона сидить у тюрмі, коли вона була Героєм. Це пов’язано з певними такими механізмами суспільної свідомості. І Росія це, власне, досить успішно використала.

Фото: The Village Україна

Микола ДАВИЛЮК, політолог:

Проблема в тому, що частина суспільства не вірить, що була реальна загроза. До оголошення фактів і навіть після оголошення (звичайно, ця частина набагато меншою стала) такі люди залишаються. Це сталося з одної причини – бо рівень тих, хто оголошував ці факти приблизно такий самий, як і до самої Надії Савченко. А чи була загроза? Я більш ніж упевнений, що була. Тим більше, Савченко підтвердила це у своїх розмовах із цими людьми, які є на відео. Другим підтвердженням того, що така розмова була і дійсно не одна є лінія поведінки проросійських політологів, проросійських політиків і проросійських політичних експертів на українському телебаченні. Те, як вони кинулися захищати Надію Савченко ще раз підтверджує, що це правда. Висунуті версії, мовляв, вона була п’яна – неправда, тому що там вона виступала чіткіше навіть ніж вона зазвичай виступає на ТБ чи у Верховній Раді. І виступала там у найбільш діловому характері за всю свою медійну кар’єру в Україні. Вона чітко розкладала конкретні речі, було видно, що вона у них чітко розбирається. Наприклад, в політиці вона так не розбирається, як у знищенні людей чи в підривах чи гранатах.

Тому я вірю, що в силу тих загроз, які стоять зараз перед Україною це правда. Більше того, десь місяць того у мене був інсайд, при цьому я в нього не повірив, що Росія планує вбити 50 українських політиків. Мені видавалося це дивовижним, це більше виглядало як якась Варфоломіївська ніч, але, бачите, підтвердилося, бо це планувалося зробити у Верховній Раді. Ця вся історія тягнеться від самого Кермля й тих, хто йому прислуговує.

[dyvys_blockqoute text="Ми вже третій день говоримо про Надію Савченко. Але ми перестали говорити про новий закон про вибори, про антикорупційний суд, про зняття депутатської недоторканості з усіх нардепів, а це ж три найважливіші вимоги, які перед нами ставили західні партнери, МВФ, народ України передусім" author="Микола Давидюк"]

На інформаційну війну ця ситуація не вплине, вона би вплинула, якби Надії Савченко все вдалося. А зараз ні. Тут браво українським спецслужбам, але мінус українським депутатам і політикам. Бо якщо спецслужби спрацювали професійно, то політики більше переживали за себе й за свої піджачки, ніж за долю українського народу, українських інституцій і за національну безпеку, бо за зняття недоторканості з Савченко вони голосували стільки часу, що могли  зняти недоторканість з усіх депутатів. Переживали би за державу – зняли б і з себе теж, бо ж серед них ще є мінімум десяток таких «надій савченко», і голосування це показало. Ті, хто не голосував, - потенційні проросійські законсервовані агенти, які ще «вистрілять», у політичному чи військовому плані. Це ті, хто є наступними «надіями савченко» в інформаційному плані, ті, хто будуть розгойдувати човен і намагатися підігрувати Кремлю: хтось через бізнес, хтось через політику… Але всі вони приховані, а хтось і неприхований, агенти Кремля.

І ще дуже важливий момент: як це використала влада для себе. Ми вже третій день говоримо про Надію Савченко. Але ми перестали говорити про новий закон про вибори, про антикорупційний суд, про зняття депутатської недоторканості з усіх нардепів, а це ж три найважливіші вимоги, які перед нами ставили західні партнери, МВФ, народ України передусім. Але про це все ніхто не говорить, бо Надія Савченко! І це все не в тренді, не в топі, воно не популярне, бо Надія Савченко! Цю хвилю Ryanair трішки переб’є, але не так сильно, бо це розраховане на трохи інакшу аудиторію  - на молодий і середній вік, а все ж  загальнонаціональна тема сьогодні – Надія Савченко.

Юрій СИТНИК, блогер, політичний оглядач:

Відбувся черговий провал діяльності наших силових органів. З тої точки зору, що те кіно, яке нам показали, воно було А – змонтоване, там були врізані куски, про то вже багато хто зауважив. Б – воно недостатньої якості і В – воно, наскільки я розумію, знято не зовсім законно. Якщо подивитися на це кіно, ми бачимо начебто наміри зробити щось. Якщо у нас вже зараз будуть людей судити і саджати за наміри – це називається дуже сумно. Ми це вже проходили у нашій історії, коли судять за наміри. Інше питання – чи були насправді ці наміри. Тому що зі слів Савченко, вона зробила політичну провокацію.

У сухому залишку ми маємо доволі нікчемні докази з точки зору права і з точки зору доказової бази щодо вчинення злочину, ми маємо доволі сумнівний ряд, оці докази. І ми маємо слово Савченко проти слова Генпрокурора. Генпрокурор стверджує, що це була змова з метою воєнного перевороту. Савченко каже, що це була політична провокація. На такій доказовій базі це питання підвисає, залишається питання віри. Хтось повірить у те, що Савченко потенційний терорист. А хтось повірить у те, що це політична провокація. І все, на цьому питання закриється, тому що кожен залишиться при своїй думці. Прогнозувати, що вирішить суд з такою доказовою базою, важко. Тому що, якщо б суд насправді підходив об’єктивно, я поки що, як спостерігач звичайно, а не фахівець, я не бачу там правових підстав для того, щоб по поданих матеріалах звинувачувати Савченко у чомусь серйозному.

Фото: Львівський портал

Микола САВЕЛЬЄВ, журналіст, громадський діяч:

Відбулося те, що і мало відбутися. Те, що мала продемонструвати Генеральна прокуратура. Відверто кажучи, я думав, що голосів буде менше за її арешт. Тому що, не думав, що «Батьківщина» так дружненько проголосує. Очевидно, на це повпливала поведінка самої Савченко. Ну, а далі просто залишається слідкувати за подіями і пам’ятати приказку «Не сотвори собі кумира». І все.

Олег ГАЛІВ, Оксана ДУДАР, Валерія ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: