У Львові відбулася акція до Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом (фото)

IMG_0739

Сьогодні, 23 березня, у парку «На валах» навпроти львівської облдержадміністрації відбулася акції до Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом. 

Сьогодні, 23 березня, у парку «На валах» навпроти Львівської облдержадміністрації відбулася акції до Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом. 

Люди, які вилікувалися, лікарі, чиновники та громадськість зібралися, аби привернути увагу до потреб людей, які торкнулись проблеми туберкульозу, передає кореспондент Дивись.info.

У межах акції відбувся флешмоб «Квітни, не хворій» #ЗупинимоТуберкульоз, учасники якої роздавали перехожим флаєра, а посадовцям у сфері охорони здоров'я області букети білих ромашок, що символізують чисті легені.

Як зазначив керівник БО «БТ «Мережа» Дмитро Тигач, зараз Україна повністю забезпечена ліками від туберкульозу.

«Люди помирають від туберкульозу і ми хочемо показати, що можна цю хворобу можна вилікувати. Ліки є і вони безкоштовні. Просто потрібно лікуватися та звертатися вчасно за медичною допомогою», - каже Дмитро Тигач.

Своєю чергою, головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з фтизіатрії Любомир Рак відзначив, що епідемія захворюваності на туберкульоз, у нас на Львівщині та у всій Україні, має тенденцію до зниження.

«На сьогоднішній день ми маємо не епідемію, а дещо підвищений рівень захворюваності. Епідемія туберкульозу була 5-7 років тому. Тоді на Львівщині показник захворюваності був десь 86 на 100 тисяч населення», - розповів лікар.

За його словами, у 2017 році ми вперше за 25 років досягли показника 53 на 100 тисяч населення. «Тобто, якщо раніше в нас за рік діагностовували було 2500 тисяч населення по цьому показнику, то станом на минулий рік захворіло 1356 пацієнтів», - пояснює Любомир Рак.

Він також наголосив, що всі, хто захворів, були із сімей, в яких був туберкульоз. «Проте не всі хворі становлять небезпеку, оскільки пацієнта, який захворіє на туберкульоз, госпіталізовують. І впродовж місяця-двох ми маємо всі можливості, щоб його знебацилити. Таким чином він перестає бути небезпечним для оточуючих», - пояснює спеціаліст.

«Ми зараз приділяємо велику увагу амбулаторному лікуванню. Після знебацилення пацієнт переходить на амбулаторне лікування і переходить під соціальний супровід», - додав Любомир Рак.

Щоб убезпечити себе від цієї страшної недуги, лікар радить не вживати алкоголь, регулярно харчуватися, не вживати наркотики та займатися спортом, фізкультурою.

«Тобто потрібно використовувати всі засоби, щоби підтримувати імунітет, оскільки хворіють на туберкульоз зазвичай люди, які мають низький імунітет», - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: