Львів'янка у Нігерії: чи живуть нігерійці краще від українців (фото)

DSC_0071

Продовжуємо публікувати історії Ірини Пілат, яка вже кілька місяців живе у Лагосі (Нагерія). Цього разу про те, який рівень життя в Україні та Нігерії.

Недавно десь в Фейсбуці натрапила на статтю, де українська економіка порівнювалася з економіками країн Африки. Мета статті була в тому, щоб трішки приземлити гордих українців і показати цифрами і графіками, що українська економіка на рівні або навіть відстає від деяких африканських країн, тому нам є ще дуже багато над чим працювати.

Частково я вважаю, що стаття корисна і це факт, що є країни Африки, які в чомусь від нас виграють, і ми недалеко втікли по розвитку від країн третього світу – роботи ще непочатий край. Але в цій статті я побачила, як цифрами можна маніпулювати і була здивована, як на різнокольорових графіках було показано, що Нігерія виграє в України майже по всіх економічних показниках – рівень ВВП країни, середня зарплата, рівень експорту, темп зростання економіки тощо. Також у нас виграють по багатьох показниках Уганда, Південно Африканська Республіка, Марокко та ін.

Про ці країни не можу багато сказати бо не знаю, але вже півроку живучи в Нігерії можу з впевненістю сказати, що ці цифри, за якими нас порівнювали, необ’єктивні і не можуть показати реальної ситуації. Може та стаття була замовлена кремлівськими зацікавленими особами, я не знаю. Суть навіть не так в статті, а в тому, що трава в сусіда завжди здається зеленіша, але ми ніколи не знаємо що насправді відбувається за парканом і якими зусиллями і ціною та трава така зелена.

В Україні зараз часто можна почути заклики, що нам треба рівнятись на європейські країни, прагнути до рівня і якості життя як у них. Абсолютно погоджуюсь. Нещодавно мій знайомий розказував як після тижня, проведеного в Швейцарії, він повернувся додому і почав глибоко депресувати, бо йому було дуже сумно різко усвідомити, наскільки рівень життя вдома відрізняється від швейцарського і наскільки ми ще далеко від Швейцарії. Подібні відчуття є, напевно, у всіх, хто повертається в Україну після всяких Європ і Америк. От якщо я сьогодні приїду, у мене відчуття будуть абсолютно протилежні мовляв – вав, яка ж тут цивілізація! ?

Живучи в Нігерії трохи більше півроку, можу розказати, на кого якраз Україні рівнятися не треба. Поки живу тут, у мене є відчуття, що повернулась в середину 90-х. Я не так багато пам’ятаю з того періоду, бо була дитиною, але те, що пам’ятаю бачу тут.

Я можу розказати вам від чого Україна вже втікла і до чого легко може відкотитися назад без спільних зусиль, необхідних протестів і важкої роботи з реформами.

Повертаючись до статті, мене дуже здивували цифри ВВП і експорту Нігерії, які в рази перевищували українські. Мене здивувало, що з таким величезним ВВП більше половини населення країни живе за межею бідності.

А експорт – це взагалі маразм. Нігерія експортує купу нафти, пальмової олії і діамантів – звідти і високий показник в статті. А тепер основний маразм – для внутрішніх потреб Нігерія купує свою ж саму нафту в експортерів з-за кордону. Бувають навіть сезонні періоди, коли в країни є дефіцит нафти і на заправках люди стоять в багатогодинних чергах.

От туди, наприклад, і з’їдається ВВП. А чому? Бо так вигідно нафтовим компаніям, які є власністю закордонних інвесторів і корупція в країні буйно цвіте і пахне.

До слова, рівень іноземних інвестицій в статті показаний теж як дуже високий, порівняно з Україною. Але ті ж самі інвестори вимивають потім гроші з державного бюджету, тому цей показник не можна вважати об’єктивним.

Ще один показник в статті, за якоим Україна ніби-то програє – середній рівень зарплат. Точно не пам’ятаю цифр, але в статті було вказано, що рівень ЗП в Нігерії десь на 20% вищий, ніж в Україні.

Доля правди в тому є – на офіційних поважних роботах типу якихось банківських менеджерів чи лікарів в приватних клініках зарплата справді вища.

От тільки тут явно не врахували, що більше половини населення країни працює неофіційно на «нижчих посадах» - помічник по дому, продавець, няня, водій і т.д. за 100 доларів +/- в місяць. При цьому ціни тут приблизно такі самі, як в Україні.

Хоча є деякі товари і послуги, які невиправдано дорогі. Наприклад, інтернет. Ми платимо 50 доларів в місяць за так званий безлімітний інтернет з обмеженням 100 гіг в місяць, зі швидкістю «розбий ноутбук об стінку» і який постійно пропадає. А сервіс служби підтримки провокує мирного громадянина на жорстоке масове вбивство.

Такий маразм тут знову ж таки через корупцію і в даному випадку, всюдисущну монополію гігантів-коропорацій. Інтернт провайдерів на багатомільйонний Лагос є десь 3 чи 4 і один гірше другого.

Монополія тут у всьому – в продуктах харчування, мобільний зв'язок, мережі супермаркетів. На цілий Лагос є тільки 2 мережі супермаркетів, а все решта - маленькі безіменні магазинчики з однотипними товарами. А ні, брешу, є ще декілька індійських супермаркетів, хоча супермаркетом це важко назвати.

Середньому бізнесу сюди залізти неможливо. Ринковою економікою тут і не пахло. Весь бізнес тримають гіганти-корпорації. А малий і середній бізнес в тій невеликій кількості, що є, конкурує між собою тільки зв’язками. Будь-що потрібно шукати і вирішувати через зв’язки, рекомендації і кумівство.

Більшість продуктів харчування імпортовані декількома бізнес-гігантами. Наприклад в супермаркеті дуже малий вибір брендів, наприклад, печива. Воно все однотипне, 95% імпортове і з купою хімії. Всі сім’ї дружно купують маргарин одної марки, морожені сосиски з Франції, вершки до кави одного бренду, йогурти з терміном зберігання 1-2 роки теж одного бренду.

Отут мені пригадуються 90-ті, коли ми шаленіли від маргарину Rama, маленьких соків Capri Sun, хімічних солодощів і напоїв. А тут воно все якраз на піку популярності. Місцевих якісніших аналогів нема або майже нема.

Вести тут виробництво майже нереально. В країні немає електроенергії. Номінально вона є, але часто відключається і на цей період населення чемно включає генератори. А тепер уявіть скільки може коштувати, наприклад, пиво з місцевого заводу, якщо половину робочого часу потужності заводу підтримуються генераторами. Та це пиво золотим буде!

А чому в 21 столітті в країні-експортера нафти немає світла? З рівнем розвитку науки в світі цю проблему можна було б вже 150 разів вирішити, наприклад сонячними акумуляторами. Але ні, це невигідно певним корпораціям, тому країна і її економіка в плачевному стані.

Ех, треба їм міняти владу, скажете ви. Треба, але це неможливо. Половина населення неосвічена і не думає, за кого голосувати. Тут революція і переворот потрібні. Але цього теж неможливо зробити, бо народ або неосвічений і бідний або пасивний і ні за що боротися не хоче.

Лагос. Фото з відкритих джерел

Тут провести хоч якесь повстання чи революцію зовсім нереально, бо єдності нема ні на йоту і кожен дбає про свою хату. І народ їсть те, що дають. Наприклад новини про те, що з бюджету зникли мільярди найра бо цитата: «прийшла велика змія і їх проковтнула». Я серйозно, таке говорив якийсь чиновник по телебаченню.

Такий стан речей був ще зовсім нещодавно в Україні, але щось ми робимо правильно, бо все змінилось, хоча ще не все ідеально. Але якщо забити на суспільну роботу, на думання головою, то Україна може відкотитися на рівень Нігерії на раз-два.

Ось такі роздуми мої на економічну тему. Частково я просто трохи пожалілася на процеси, від яких вже трохи втомилася, наболіло, тому дуже скучаю за Львовом. Багато речей просто не поміщаються в голову європейській людині, бо - ну як там можна. Та весь світ вже то зробив, це переріс, Ілон Маск он автомобілі в космос відправляє, а ви ще досі топчетесь і не маєте того чи іншого, і вірите, що мавпа від диявола вкрала мільярди з якогось там державного проекту! Але доводиться миритися і адаптуватися. Якщо хто буде сюди їхати, привезіть нормального шоколаду, печива і кавусі 🙂

Ірина ПІЛАТ

Народилася в м. Новояворівськ, з студентських років жила у Львові, а цього року переїхала в м. Лагос, Нігерія. Маркетолог у декреті, віднедавна блогер, дружина новоспеченого лікаря з Нігерії Фемі і мама солодкого хлопчика Лукаса

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: