В українських водоймах до 2050 року може зникнути риба

eac07d14f828b92c68fa2ef699c24d4f

Через браконьєрство, надмірний промисловий вилов і забруднення навколишнього середовища в українських водоймах може зникнути риба до 2050 року.

Про це повідомили в Асоціації рибалок України, передає Укрінформ.

«До 2050 року в українських водоймах може зникнути риба. І це проблема не тільки вітчизняних водойм, а й світового рівня. Оскільки рибні запаси у Світовому океані вкрай виснажені. Виною цьому: браконьєрство, надмірний промисловий вилов і забруднення навколишнього середовища. Експерти організації вказують на дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), які говорять, що 90% морських рибальських промислів вже освоєно. З них 60% активно використовуються, а запаси ще 30% виснажені або близькі до цього», - зазначили в Асоціації.

Підкреслюється, що в українських водоймах, в основному, загроза перелову, нависла над хижою річковою рибою. Саме її популяція сьогодні особливо чутлива і потребує відновлення.

«За твердженням вчених, 90 відсотків видів великих хижих риб вже ніколи не зможуть відновитися до колишньої чисельності - у тому числі щука, судак, сом. Так, і зграї мирної «білої» річкової риби сильно зменшилися. За даними фахівців Інституту зоології ім. Шмальгаузена, традиційного для українських водойм ляща в порівнянні з 1991 роком залишилося не більше 25%, сазана, жереха 10%. А таки види, як чехоня та линь стали дуже рідкісними», - йдеться в повідомленні.

Крім того, в Асоціації уточнили, що рибні ресурси в Чорному морі серйозно підірвані.

«Особливо це відчуває на собі прибережний лов. Забруднення промисловими і побутовими стоками, нераціональне ведення рибного господарства і неналежна охорона водних живих ресурсів поставили багато видів риби на межу виживання. Передусім це торкнулося цінних видів риби: чорноморська камбала катран, скумбрія, сарган, кефалеві види, морський судак... Значної шкоди завдає і браконьєрство, яке за останні роки досягло загрозливих масштабів, набувши ознак організованої злочинності. Зараз вітчизняні браконьєри виловлюють залишки вимираючих представників осетрових риб», - йдеться в повідомленні.

Як наголошують в Асоціації, ведеться варварське знищення риби в Азовському морі.

«Азовське море - це світова рибна перлина, яка раніше в 6,5 разів перевершувала за рибопродуктивністю Каспійське море. Українські екологи стверджують, що ще нещодавно рибні запаси здавалися практично невичерпними, проте сьогодні загибель Азовського моря здається неминучою через безперервне варварське знищення риби. Для вилову у повноцінному промисловому масштабі залишилось лише три види риби: тюлька, бичок та хамса, інші виловлюються в мізерній кількості», - зазначили в Асоціації рибалок України.

За даними організації, в останнє видання Червоної книги України в 2009 році увійшло понад 70 видів вітчизняної аборигенної риби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: