Дві львівські автостанції стали потенційною загрозою аварійних ситуацій

AS-3-4-2-e1511878064836

Власники АС №3 та АС ”Західна”, які обслуговують Пустомитівський, Городоцький і Самбірський напрямки, відмовляються виконувати вимоги Укртрансбезпеки.

На автостанціях не лише немає необхідної кількості платформ для автобусів та елементарних зручностей, але й з’явилася загроза створення аварійних ситуацій.

Укртрансбезпека ще восени минулого року видала наказ про анулювання свідоцтва про атестацію АС “Західна” та “АС №3 Львів” у зв’язку з недотриманням вимог до автостанцій 3-го класу. Тоді Речник «Укртрансбезпеки» Антоній Радомський пояснив у ЗМІ, що автостанції не мають права працювати без атестації, а приміський громадський транспорт повинен їздити на інші автостанції. Натомість власники цих автостанцій, ТзОВ «Бізнес Ресурс» та ПП «Ас-Авто-Транс», оскаржили наказ Укртрансбезпеки в суді, мовляв, порушення, засвідчені в протоколах обстеження, не мали місця, а під час проведення самого аудиту не було дотримано вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

За результатами перевірки Укртрансбезпеки, на АС “Західна” з 19-ти пунктів вимог до автостанцій 3-го класу, 8 не відповідають обов’язковим нормам. На автостанції немає платформ для прибуття та відправлення, а також майданчиків для відстою автобусів, тут недостатня кількість квиткових кас та немає камери схову. Крім того, автостанція не пристосована для людей з інвалідністю.

Від негоди та зливи тут не зможуть сховатися пасажири, адже автостанція не вміщає всієї кількості людей з міста і району, які нею змушені користуватися. Та й наявність пристойних туалетів – сумнівна. Донедавна тут були встановлені лише біотуалети, а через бутафорський вигляд в народі автостанцію “Західна” називають “жлобською”.

Не краще становище і в АС №3, що на Петлюри. Тут, за висновками Укртрансбезпеки, також немає жодної платформи для прибуття та відправлення автобусів (посадки й висадки пасажирів). Натомість автостанція 3-го класу повинна бути обладнана 4-ма такими платформами. Немає тут і майданчиків для відстою автобусів, а також квиткових кас, пристосованих для людей з інвалідністю, що є обов’язковою умовою для сертифікації автостанцій.

“За санітарними нормами, відстань автостанції до житлових територій має бути як мінімум 150 метрів, а АС №3 “підпирає” будинки, бо стоїть приблизно за 50 метрів від них, – розповідає пан Андрій, який працює водієм маршрутки. – Ця автостанція стоїть серед ринку, і всі завантажені автобуси проїжджають повз продуктові магазини, це також може призвести до ДТП. А через пару місяців ринок планують зносити і збудують на його місці торговий центр”, – додає чоловік та сумнівається, як впишеться сюди автостанція і чому з такими перспективами її досі не ліквідували.

Від АС №3 досі не налагоджено сполучення з містом – люди з довколишніх сіл змушені йти на зупинку, що на сусідній вулиці, щоб сісти на маршрутку в центр міста.

“Треба чекати маршрутку на Любінській, а сюди автобуси приїжджають вже переповнені, бо до цього проїхали 7 зупинок. Не завжди вдається в таку маршрутку влізти”, - скаржиться львів’янин Володимир.

Варто зазначити, що станом на сьогодні автостанції без сертифікацій (!) продовжують працювати, бо їхні власники вирішили оскаржити в суді рішення Укртрансбезпеки, а фактино – вимоги чинного законодавства до експлуатації автостанцій. Наказ Укртрансбезпеки про анулювання атестації залишається чинним, адже він ніким не був скасований, тому керівники підприємств, які володіють автостанціями, порушують закон.

Скільки ще часу львів’ян обслуговуватимуть “будки” – невідомо. Адже покращувати й, головне, робити безпечними умови для пасажирів та водіїв громадського транспорту ніхто не поспішає.

Окремо редакція ІА Дивись.info звернулося до Нацполіції, щоб з’ясувати ситуацію.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: