На Львівщині під час перевірки виявили майже півсотні невиконаних вироків судів

hapishane_0

Органами прокуратури Львівської області проведено перевірки стану дотримання законодавства при виконанні кримінальних покарань у вигляді арешту та позбавлення волі стосовно осіб, які на час набрання вироками законної сили, не перебували під вартою.

Про це повідомили у прокуратурі Львівської області.

Прокурори здійснили моніторинг судових рішень, звірку з «Львівською установою виконання покарань №19» та з’ясували, що певна кількість засуджених вказаної категорії до цієї держустанови не доставлялась.

Зокрема, на даний час залишаються невиконаними 48 вироків судів, ухвалених упродовж 2016-2017 років.

Причинами їх невиконання стало невжиття територіальними органами поліції області комплексу заходів задля встановлення місця перебування таких засуджених, оголошення у розшук тих, які ухиляються від відбування кримінальних покарань та інше.

Для прикладу, вироком Галицького районного суду м.Львова у квітні минулого року одну із громадянок засуджено за вчинення низки майнових злочинів до одного року трьох місяців позбавлення волі.

Вирок суду набрав законної сили та надійшов на виконання у Личаківський відділ Нацполіції області. Однак службові особи не вжили достатніх заходів для його виконання.

Лише після втручання Львівської місцевої прокуратури № 1, засуджену особу затримано та цьогоріч у березні доставлено у відповідну виправну колонію для подальшого відбування покарання.

Слід зазначити, що бездіяльність щодо розшуку осіб, які ухиляються від відбування кримінальних покарань, призводить до вчинення ними нових злочинів.

Так, вироком Галицького районного суду м.Львова у вересні 2017 року засуджено за вчинення майнових злочинів до трьох років чотирьох місяців позбавлення волі чоловіка. Однак службовими особами Личаківського відділу Нацполіції вирок суду виконаний не був.

Як наслідок, порушник вчинив ще декілька крадіжок із транспортних засобів.

Зловмисника вдалось затримати та доставити до установи виконання покарань лише у березні 2018 року.

Усього, завдяки втручанню органів прокуратури області упродовж цього року розшукано та скеровано для реального відбування покарання 5 засуджених осіб.

Загалом, з метою усунення порушень вимог Законів України «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про Національну поліцію» та Кримінального процесуального кодексу України, керівництву Головного управління Нацполіції у Львівській області внесено більше 10 документів прокурорського реагування для з’ясування причин та вжиття заходів.

Робота у цьому напрямку триває.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: