Співати, але не російською. У місті хочуть врегулювати діяльність вуличних музикантів

IMG_1193

У Львові намагаються врегулювати діяльність вуличних музикантів, пише Дивись.info.

Так, зокрема, у міській раді зареєстрували ухвалу «Про впорядкування діяльності у сфері вуличного мистецтва на території міста Львова». У документі передбачається заборона проведення у місті будь-яких вуличних розважальних заходів щорічно у дати, зазначені у додатку. А це - День пам’яті Героїв Небесної Сотні, День вшанування загиблих у Іловайській трагедії, День пам’яті жертв Голодоморів, Дні похорону загиблих бійців у російсько-українській війні.

Також ініціатива забороняє будь-які вуличні розважальні заходи мовою держави-агресора, узгодження такої діяльності із управлінням культури, затвердження Схеми розміщення майданчиків для діяльності у сфері вуличного мистецтва та контроль з боку «Муніципальної варти».

Наразі депутатка ЛМР від ВО "Свобода" Мар’яна Батюк, авторка ухвали, хоче, аби проект включили в порядок денний сесії 19 квітня.

Та, виявляється, що над цим питанням у мерії працюють ще з минулого року. Ініціаторкою цього раніше виступила інша міська обраниця від «Самопомочі», секретар комісії з питань культури, молодіжної політики і спорту Юлія Хомчин. Яка називає пропозицію  Мар’яни Батюк своєрідним дублюванням ініціативи.

фото: Інформаційний портал депутатів Львівської міської ради

«Почнімо з того, що я ще не бачила цієї ухвали. Ухвала як документ, як нормативно-правовий акт, повинна пройти всі стадії реєстрації. Кожне пропоноване рішення ради містить перелік віз, які повинно отримати,  включаючи рішення з цього приводу профільних комісій. Відтак, нехай цей проект ухвали спершу пройде всі процедури з боку закону та регламенту, а тоді будемо визначатися з підтримкою. Наразі це тільки зареєстрований документ, немає ще розпорядження про скликання наступної сесії та сформованого порядку денного. Тому я вважаю, що зарано говорити про такі речі – будемо ми підтримувати чи не будемо. А з боку колеги Мар’яни Батюк це виглядає як дублювання ініціативи, нехай з найблагішими намірами - врегулювання цієї ситуації. Сама проблема та ініціатива її вирішення давно у публічній площині та обговорюється в достатньо широкому колі», - розповідає Хомчин.

За її словами, це дуже серйозне питання, бо стосується величезної кількості людей. Це передусім мешканці, самі вуличні музиканти, це гості міста, туристи. Це те, що формує лице міста Львова. Тому й підхід до цього питання повинен бути відповідальним та серйозним, так аби в кінцевому результаті мати ефективне, дієве рішення. Це вимагає професійного підходу, а не рішень «з середи на четвер».

«У відповідь на моє депутатське звернення була створена робоча група, ми залучили туди представників різних сфер та компетенцій. Це представники департаменту розвитку, управління культури, фахівці з юридичного управління, самі вуличні музиканти. Ми аналізували практики європейських міст Мілана, Копенгагена, Берліна, співставляли це з нашими реаліями, давали визначення ключовим термінам та поняттям. Проект Концепції буде розглядатись на наступному засіданні виконкому ЛМР», - каже Юлія Хомчин.

Наполягає міська обраниця і на тому, що дуже важливо, аби дискусія у цьому питанні не перейшла у площину власності ініціативи. Бо, на її думку, так виглядає, що люди хочуть з’ясувати, хто був автором ідеї.

«Немає ідеї, є проблема, яка є на поверхні, яку треба вирішувати. І я ініціювала розпочати процес вирішення цієї проблеми. Яка ідея? Є робота певної кількості людей і є паралельні речі, паралельні процеси, дубльовані ініціативи. А серйозні речі, які стосуються широкого кола людей, зачіпають інтерес багатьох сторін потребують часу для їх вирішення. Це не питання однієї доби. Це тривалі юридичні дискусії, бо є дуже багато питань в юридичній площині, речі, які неможливо вирішити на рівні місцевого самоврядування. Напрацювання ефективного механізму та інструментарію вимагає тривалого діалогу з усіма сторонами, ініціювання змін до законодавства, створення відповідальних за процес інституцій та багато іншого. Я не є прихильником декларативних ухвал, які неможливо виконати, які так і залишаються мертвими документами на полицях»,- зазначає депутатка.

Про напрацювання робочої групи говорять і у міській раді.

«У нас у межах центральної частини міста заборонено будь-яку звукопідсилюючу техніку. Є таке раніше прийняте рішення. «Муніципальна дружина» в межах визначених повноважень має змогу, контролює це. Але, насправді, у тому є ряд законодавчих обмежень, -  говорить заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. - Оскільки, фактично, якщо говорити про міста України, то, мабуть, Львів чи не ключове місто. Тому що тут є компактне розміщення, це є зона ЮНЕСКО. Тому Львів є досить популярним. Відповідно ще минулого року Юлею Хомчин були ініційовані деякі правки в тому, щоби напрацювати проект і логістику. Було створено робочу групу. І оскільки мова йде про регуляторний акт протягом кількох місяців тривали обговорення з різними середовищами, опрацьовувалися моделі. І станом на сьогодні запропоновано наступну модель в тому, щоб визначити три зони: «Зона площі Ринок», «Зона вулиць, які дотикаються до площі Ринок» і решта вулиць. Вони там по конкретних назвах поділені. Окрім того, створена онлайн-платформа, зараз так само триває її розробка, робота над нею».

Йдеться про вибір локації і подання заявки на виконання у цьому місці.

Читайте також: Цимбали, діджеріду та бас-балалайка на Дні вуличної музики у Львові

Відтак завтра на засіданні виконкому має бути затверджено концепцію, напрацьовану управлінням культури, і власне, запропоновано саму модель. Після цього воно як регуляторний акт виноситься на сесію міської ради.

Своєю чергою депутатка Мар’яна Батюк переконує: проблему варто вирішувати вже, бо багатьом людям це питання болить.

фото: Інформаційний портал депутатів Львівської міської ради

«Звернення до Садового - це дуже добре. Але після цього, коли Юля його подала, вони мали активніше взятися за цю роботу. Мені відомо, що були три засідання, на яких нічого не було вирішено, і власне, жодної інформації про те, що вони почали писати якусь ухвалу, у мене немає. Є факт, що моя ухвала вже зареєстрована. Я ж не говорю, що якісь мої ідеї вони теж подавали, наприклад, про україномовний продукт чи про червоно-чорний прапор. Я спочатку подавала, потім вони переформатовували і подавали свою ухвалу. Якщо вони нічого не роблять, то робимо ми. Звичайно це наша ухвала, зроблена на основі спілкування з людьми, яким болить це питання. Тому ніяких "сніг на голову" і ніяких переймань у мене з цього приводу немає. Звісно, я розумію, що чиновники міської ради і провладна партія завжди буде говорити щось, що їм вигідно. Принципово для мене особисто і для людей, як звернулися до мене, що у такі дати пам’ятні не мала би у Львові лунати на вулицях музика. І так само щодо мови агресора, це принципові питання. Якщо вони підготують свою ухвалу, нехай вони це включають і ми готові будемо це підтримувати», - запевняє Мар'яна Батюк.

Врегулювати діяльність вуличних музикантів варто і на думку журналістки та промо-менеджеки Галини Гузьо.

фото: мережа Facebook

«З одного боку, коли є вуличні музиканти – це свідчення того, що місто живе, що місто драйвує, що місто звучить. І цими різними звуками воно так само справляє враження як на містян, так і на туристів. Тобто щось у мусті відбувається. Якийсь рух, драйв, звуки, музика.

З іншого боку, деколи проходиш і не завжди тобі добре для вуха видається те, що ти чуєш. Це стосується не тільки мови, як у даному випадку порушене питання, це стосується і якості того виконання, гри чи вокальної якості і так далі.

Чесно кажучи не знаю, яким чином це можна регламентувати, чи відбори якісь робити, чи прослуховувати цих потенційних вуличних музикантів, невідомо як це можна врегулювати, але якось вартувало би. Ну і може не на кожному кроці мають бути музиканти, бо іноді накладається мистецтво одної групи вуличних музикантів на звуки, які лунають від інших, і це створює свого роду какафонію. Тоді вже ці звуки працюють не на позитивний імідж міста, а на якийсь безлад звуку. Я була у багатьох європейських містах, європейських столицях. Практично всюди є вуличні музиканти. Мабуть, їх не так багато. Не так, як останніми роками ми спостерігаємо у Львові. Напевне там якось регламентується, тому треба вивчати», - переконана Галина Гузьо.

Депутат міської ради від «УКРОПу» Любомир Босаневич ухвалу Мар’яни Батюк обіцяє підтримати.  Щоправда з певними пунктами не до кінця погоджується.

фото: Інформаційний портал депутатів Львівської міської ради

«Якщо чесно, я не вникав у ті напрацювання «Самопомочі». Тільки вчора дізнався з соціальних мереж, що «Самопоміч» щось напрацьовує. Я звичайно буду підтримувати ухвалу Мар’яни Батюк. Просто там є два пункти, які потрібно доопрацювати, тобто перші два пункти мені суперечні. Це щодо визначення місць, де вони мають співати і того, що вони мають узгоджувати з управлінням культури. Беззаперечно, що буду підтримувати ті пункти, де заборона виступів російською мовою – мовою агресора. І заборону в дні скорботи і в дні пам’яті звичайно треба підтримувати», - зауважує Босаневич.

І додає: помітив нехорошу тенденцію, коли депутати починають проявляти ініціативу і реєструвати проекти ухвал чи щось виносити на сесію, одразу з’являються аналогічні документи від чиновників. Стикався з таким міський обранець неодноразово.

«В ухвалі від чиновників може бути все те саме, просто речення місцями зміннено. Таким чином чиновники хочуть показати, що депутати якісь недорозвинуті, що депутати не є самостійні, що депутати не можуть нормальний документ підготувати», - певен Босаневич.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: