У Жовківському замку під час реставрації знайшли сонячний годинник часів короля Яна ІІІ Собєського

29572717_2037892162891750_2654256852490965109_n

У Жовківському замку 22 березня під час реставраційних робіт у кухонному корпусі знайшли сонячний годинник.

Про це повідомили в ДІАЗ Жовкви.

Годинник виявили під верхнім шаром тиньку. На думку наукового співробітника ДІАЗ Тараса Іванишина, годинник було намальовано при перебудові кухонного корпусу за Яна ІІІ Собєського і належить він до 80-их років 17 століття. Є припущення, що необхідні розрахунки і проектування сонячного годинника розробив придворний математик, фізик Адам Адаманді Коханський, перебуваючи на запрошення короля у Жовкві між 1678 -1681 роками як вчитель старшого сина Собєського – Якуба-Людвіка, він, очевидно, запроектував сонячний годинник. Отже, маючи дати перебування Коханського у Жовкві, можна припустити, що годинник був намальований між 1678 – 1681 роками придворними малярами Собєського.

Це був один з двох сонячних годинників в замку. Ще один знаходився на надбрамній вежі фронтального корпусу.

Годинник намальований на фасадній стіні кухонного корпусу в рівні вікон другого поверху. Тиньк, на якому намальовано сонячний годинник, є першим базовим від стіни. Намальований у формі півкола, з зміщеним у право сонячним диском. Розміри годинника у ширину приблизно 2 метри, висота приблизно 1,5 метра. Розміри циферблату по ширині 95 см на 60 см висоти. Частина тиньку є втрачена по діагоналі від верхнього лівого кута до нижнього лівого, лінії доволі грубі, очевидно піддаючись впливу природнього середовища їх неодноразово поправляли. Циферблат налічує від 13 до 6 години, у лівому верхньому куті є частково втрачений напис на латині. На даний момент без спеціальних засобів прочитати його важко. Посередині намальований жовтий диск сонця, обведений блідо-коричневим поясом з відтікаючими блідо-жовтими променями. Циферблатне півколо малинового відтінку з мальованими темно-синіми арабськими цифрами. Відтікаючі стрілки поділу годинних секторів товсті, темно-сірого кольору, поверх поправленні коричневим кольором і проміжними тонкими полосами. Проглядаються дві точки кріплення стрілки «гнома». Над зображення годинника проглядається мальований фриз.

Базовий шар штукатурки є пошкоджений нанесеними насічками. Насічки робились для кращої в’язкості нового шару штукатурки, що, найімовірніше, був нанесений поверх базового шару за приналежності замку Михайлу Радзивілу. На цьому шарі, який по ліку від стіни йде другим, було теж зафіксовано невеликий фрагмент перемальованого сонячного годинника. По верху другого шару тиньку до рівня 2 поверху є нанесений 3 шар. Він очевидно був нанесений ще у XIX ст. На цьому шарі сонячного годинника вже немає.

На даний час проводяться пошуки письмових згадок про годинник та розглядається можливість консервації збереженого фрагменту з подальшим відновлення втрачених фрагментів.

Фото: ДІАЗ Жовкви

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: