Музика на слова ЛМР: Чи вдасться у Львові навести лад з вуличними музикантами

IMG_1248 (1)

У Львові після піврічних обговорень затвердили Концепцію організації вуличних виступів у громадських місцях Львова.

Відтепер музиканти можуть виступати на вулицях міста лише у певний час, в різних частинах Львова запровадили обмеження на певні інструменти та апаратуру, а репертуар потрібно погодити у спеціальній комісії.

Шумові зони

Згідно з концепцією, Львів поділений на три ареали. Перший – це пл. Ринок, де дозволена лише інструментальна музика без використання духових та ударних інструментів і звукопідсилювальних пристроїв. Дозволений час здійснення виступу: у робочі дні – з 16 до 22 години, у вихідні та святкові дні – з 12 до 22 год.

Другий – вулиці, прилеглі до пл. Ринок, у ареалі, обмеженому вул. Підвальною, вул. В. Винниченка, вул. Валовою, вул. І. Гонти, вул. Театральною, просп. Свободи, де дозволена лише інструментальна музика і звукопідсилювальні пристрої. Час здійснення виступу аналогічний, як на пл. Ринок.

Третій – за межами території, зазначеної у пунктах 1, 2, тобто на всій іншій території Львова. Тут дозволяється музичне виконання всіх видів з врахуванням норм рівня шуму згідно з законодавством України. Час здійснення діяльності у будні та вихідні дні – з 12:00 год до 22:00 год.

Заборонено перекривати проїжджу частину, автомобільні дороги, тротуари та узбіччя, а також доступ до громадських і приватних будівель.

При цьому на виконкомі ЛМР щодо часу розгорілася дискусія. Заступник міського голови Сергій Бабак запропонував, щоб у робочі дні на площі Ринок дозволити виступи не з 16.00 а з 18.00, мотивуючи це тим, що вуличну музику дуже чути у кабінетах ратуші і це заважає працювати. Втім інший заступник мера – Андрій Москаленко попросив залишити все як є. «Ті години були погоджені в мистецьких середовищах. За півроку було багато переговорів. Якщо змінювати години, треба додатковий час, бо рішення має підтримати культурне середовище. Пропоную погодити зараз як є, а там будемо дивитися, як воно працює», - сказав Андрій Москаленко.

Ліцензія на виступ

Та й з цими обмеженнями музиканти зможуть виступати лише маючи на руках письмовий дозвіл від ЛМР.

«Кожен вуличний музикант, який хоче отримати дозвіл на свій виступ, має подати через Центр надання адміністративних послуг звернення або електронне звернення через сайт міської ради. В заявці слід вказати репертуар, з котрої і до котрої годин хочуть грати, на яких інструментах», – пояснила в.о. начальника управління культури ЛМР Наталія Бунда.

Кожну заявку розглядатиме спеціальна комісія, яку своїм розпорядженням має створити міський голова. До неї обіцяють запросити не лише міських чиновників, а й представників музичного середовища.

«Зважаючи на те, що зараз є такий високий туристичний сезон, вже всі вуличні музиканти вийшли на вулиці, то ми розпорядженням міського голови затвердимо склад конкурсної комісії і пропишемо графік засідань, який буде відбуватися не рідше, ніж 1 раз в 2 тижні, а то можливо навіть кожного тижня. Цей графік буде онлайн і кожен музикант буде бачити, подавши заявку, на яке число буде виноситися заявка для розгляду», - розповіла Наталія Бунда.

Комісія також погоджуватиме і репертуар.

«В нас дуже багато було скарг мешканців та й гостей міста, власне, на сам репертуар. Тому будуть в заявці подавати свій репертуар і члени конкурсної комісії, а також ми залучимо з різних середовищ людей, відповідно буде прийматися рішення. Звісно, що перевага буде надаватися українській музиці, класичній музиці, бо ми говоримо не лише про те, щоб на вулицях звучала музика, але це і є теж якась неформальна освіта для людей», – пояснила Наталія Бунда.

Музиканти, яким дозволять виступати, отримають витяг з протоколу засідання комісії. Це й буде їх дозволом на виступ. А перевірятиме їх «Муніципальна варта».

«Якщо музикант не має ніякого підтверджуючого документу, то «Муніципальна варта» має право рекомендувати йому залишити місце, де він здійснює свою діяльність, а крім того пізніше буде мобільний додаток, де можна буде відстежувати онлайн, де і коли виступають. Але це ще буде тестуватися», - каже Андрій Москаленко.  За його словами про штрафи наразі не йдеться, буде певний перехідний період.

Заступник мера прогнозує, що на імплементацію нових правил піде місяць-два. За цей час місто має закупити обладнання для вимірювання рівня шуму, а також розробити мобільний додаток.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: