Паніка – найбільший ворог людини під час пожеж та інших кризових ситуацій, - рятувальники

аварійні виходи
фото: Status Quo

Про це Дивись.info розповіла представник прес-служби Головного управління ДСНС України у Львівській області Христина Авдєєва.

В Україні масово перевірятимуть торговельні центри. Та є й деякі речі, які варто знати і самим відвідувачам.

За словами речниці ДСНС Львівщини, до об’єктів з масовим перебуванням людей прийнято відносити приміщення з постійним або тимчасовим перебуванням там більше сотні осіб. Або ж такі, що мають хоча б одне окреме приміщення, де одночасно перебуває до п'ятдесяти людей.

фото: мережа Facebook

«Що важливо знати по-перше. Зайшовши, до прикладу, у торговий центр відвідувачам слід звертати увагу на план поверху і запам’ятати, де є аварійні виходи», - каже Христина Авдєєва.

Важливо розуміти, що у випадку пожежі, в таких об’єктах має спрацювати система пожежної сигналізації та система пожежогасіння.

Також треба звертати увагу на стіни. Саме на них зазвичай розміщені плани евакуації, розповідає речниця ДСНС. Запам’ятати весь план одразу неможливо, але основні шляхи тримати в голові було б доцільно.

«Собі коротко хоча б один-два шляхи Вашого імовірного порятунку запам’ятайте, хоча б схематично, куди вам треба рухатися. Чи прямо, чи направо, чи наліво», - зауважує Авдєєва.

Варто слідкувати і за тим, де розміщені кнопки пожежної тривоги (кнопки червоного кольору). Вони потрібні за умови, якщо людина помітила або відчула задимленість, то треба натиснути на кнопку, повідомивши таким чином адміністрацію об’єкту про можливу пожежу, пояснюють в ДСНС.

Батькам важливо пам’ятати, що у місці скупчення людей дитина завжди повинна бути поряд з ними. Аби у разі паніки не загубити дитину. А зробити це, наголошують рятувальники, у схожих ситуаціях дуже легко.

Неабияк важливе в критичних ситуаціях, зокрема, пов’язаних з пожежами в торгових центрах, вміння заспокоїти себе. Тож попри все варто не панікувати, звернутися до всіх необхідних служб (першочергово за номером 101) і  захистити органи дихання, аби не було отруєння продуктами горіння. Робити це можна за допомогою мокрої тканини, якою варто прикрити рот. До виходу варто рухатися навприсідки або ж навіть навколішки, додає Христина Авдєєва.

Закликають рятувальники усіх і до того, аби не бути байдужими у кризових ситуаціях. І за необхідності допомагати  тим, хто цього потребує.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: