Росія висилає дипломатів дев’яти країн

Диппрацівників Фінляндії, Італії, Польщі, Литви, Латвії, Нідерландів, Швеції, Італії та Естонії повинні покинути РФ протягом тижня.

Диппрацівників Фінляндії, Італії, Польщі, Литви, Латвії, Нідерландів, Швеції, Італії та Естонії повинні покинути РФ протягом тижня, передає ТАСС.

Росія висилає двох італійських дипломатів, їм дано тиждень на те, щоб покинути країну, повідомили в МЗС Італії.

Москва також висилає чотирьох польських дипломатів як дзеркальні заходи у відповідь на рішення Варшави видворити співробітників російських диппредставництв, повідомило в п'ятницю польське зовнішньополітичне відомство.

«Інформуємо, що 20 березня 2018 року посол Польщі в Москві Влодзімеж Марчиняк був викликаний в МЗС РФ, де йому повідомили про визнання чотирьох членів польського дипломатичного персоналу небажаними особами на території Росії. Польські дипломати повинні покинути територію Росії до 7 квітня 2018 року», - вказано в повідомленні.

Росія також повідомила Фінляндію про рішення вислати одного фінського дипломата - співробітника посольства країни в Москві.

«Росія вишле одного дипломата, який працює в посольстві Фінляндії, що знаходиться в Москві. Посол Фінляндії в РФ Мікко Хаутала був повідомлений про це МЗС Росії 30 березня», - йдеться в заяві фінського зовнішньополітичного відомства.

Посол Нідерландів в Москві Рене Джонс-Бос після відвідин МЗС РФ повідомила, що їй було оголошено про висилку двох дипломатів з Росії як відповідь на вжиті Гаагою кроки.

«Мені тільки що повідомили, що два дипломати повинні покинути країну, - сказала вона. - Це серйозний удар, але посольство продовжить функціонувати».

При цьому дипломат не виключила, що в роботі диппредставництва можуть виникнути «деякі труднощі».

Росія також висилає одного латвійського дипломата, повідомило агентство Leta з посиланням на прес-секретаря МЗС Латвії Гінтс Егерманіса.

«Наш тимчасовий уповноважений діловод в п'ятницю був викликаний в російське міністерство закордонних справ, де йому оголосили, що один з латвійських дипломатів до вечора 6 квітня має покинути Росію», - сказав він.

Представник МЗС не уточнив ім'я і займану посаду дипломата, проте запевнив, що це не посол Маріс Рієкстіньш.

Три литовських дипломати висилаються з Росії, повідомила журналістам Раса Якілайтене, радник глави МЗС Литви.

«Росія проінформувала про висилку трьох литовських дипломатів з посольства в Москві», - уточнила вона. Про це рішення російська сторона, за словами Якілайтене, повідомила посла в РФ Ремігіюса Мотузаса.

Як раніше на цьому тижні припустив радник президента Литви з питань зовнішньої політики Неріюс Алексеюнас, в разі висилки з РФ своїх дипломатів в Вільнюсі сподіваються на їхню заміну.

«Ми до цього [до висилки] готові і знайдемо рішення, знайдемо нових людей, які будуть спрямовані для роботи в посольство», - сказав він.

Радник висловив надію на те, що загальна кількість литовських дипломатів в РФ не зменшиться.

«Висилка не означає скасування тієї чи іншої посади, а лише небажаність перебування в країні певної людини», - пояснив він.

Росія також висилає одного дипломата Швеції як дзеркальні заходи на рішення видворити співробітників російських диппредставництв, повідомляє Reuters. Крім того, буде висланий військовий аташе Естонії, повідомив портал Delfi.

У МЗС Італії повідомили, що Росія висилає двох італійських дипломатів.

«Представник посольства Італії в РФ був викликаний сьогодні в МЗС, де йому було оголошено про рішення вислати двох співробітників диппредставництва. Дипломатам наказано покинути територію РФ в тижневий термін», - йдеться в заяві.

У російський МЗС в п'ятницю були викликані керівники дипмісій країн, дипломатів яких видворяють з Росіїв. Їм вручаються ноти протесту і оголошується про заходи у відповідь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: