Вибір сімейного лікаря: що обов'язково треба знати пацієнтам

IMG_20180328_085635

В Україні тривають жваві дискусії щодо обрання пацієнтами сімейних лікарів. Як відомо, ця процедура передбачена медичною реформою. 

До змін також входить перехід медустанов на некомерційні підприємства, що дозволить укладати договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

У соціальних мережах, з екранів телевізорів і у пресі лунають різні дати та різні шляхи обрання сімейного лікаря. А також те, як саме фахівець надаватиме пацієнту медичну допомогу.

ІА Дивись.info вирішила розставити усі крапки над «і» та з'ясувати, скільки ще є часу у тих, хто не встиг підібрати собі фахівця та як найкраще це зробити.

Допомогла нам у цьому заступниця головного лікуаря міської 4-ої клінічної лікарні Ірина Цегелик. Яка проходила тренінг з міжнародної класифікації первинної медичної допомоги та тренінги щодо нових методів управління в умовах реформи організації охорони здоров’я.

1 квітня - далеко не фініш 

Як розповідає Ірина Цегелик, з 1-го квітня стартує приписна кампанія. Це означає, що з 1-го квітня стартує підписання декларацій між сімейним лікарем і пацієнтом.

«Якщо пацієнт ще не визначився і не обрав сімейного лікаря, ми завжди рекомендуємо пацієнтам йти за спрощеним варіантом: звертайтеся за місцем проживання до поліклініки, до якої ви належите, і можете обрати там лікаря. Можливо, вам хтось порекомендує з родини, з сусідів. Якщо як таких рекомендацій немає, то всю інформацію про лікаря можна отримати в тій установі, на території якої проживає пацієнт. В принципі в реєстратурі установ, поліклінік розміщена коротенька інформація про лікаря. Тобто є прізвище, ім’я, по батькові лікаря, є стаж роботи лікаря і є категорія. Інколи до мене телефонують пацієнти і кажуть «От я ще не обрав лікаря. До кого мені звернутися?». Я завжди запитую пацієнта, а за якими категоріями ви обираєте? Кого саме ви хочете? Бо є пацієнти, які звертають увагу на стаж роботи, є пацієнти, які звертають увагу, в більшості звичайно, на кваліфікацію лікаря. Враховуючи всі ті причини, всі ті фактори, всі пріоритети, які ставить пацієнт, ми даємо рекомендації щодо обрання. Щодо інформації про лікаря, можна ще отримати таку інформацію на веб-сторінці кожної установи. В принципі, майже в кожній установі міста Львова на електронній сторінці є коротенька інформація, фото, і є навіть територіально, кого обслуговує, які території обслуговує лікар», - каже пані Ірина.

Передбачається, за словами пані Ірини, що все-таки до кінця 2018 року кожен мешканець України має обрати собі сімейного лікаря. Тобто, якщо пацієнт ще 1 квітня чи 1 травня не визначився - нічого страшного.

Декларації без терміну 

На який саме термін підписуватимуть декларацію сімейний лікар та пацієнт - поки невідомо. Але змінювати сімейного лікаря через певний час дозволено.

«Поки що терміну не визначено, але, щоб ми розуміли, декларація підписується між лікарем і пацієнтом. Якщо пацієнт, наприклад, підписав з одним лікарем, а потім пройшов час і йому порекомендували іншого лікаря. Або якість виникли непорозуміння чи він незадоволений тим лікарем. З  моменту підписання наступної декларації з іншим лікарем, попередня декларація анульовується», - зауважує заступник головного лікаря міської 4-ої клінічної лікарні.

Як підписати декларацію 

Пані Ірина пояснює, аби підписати декларацію, пацієнт повинен підійти до лікаря. Тому що під час підписання декларації людина повинна з'ясувати для себе ряд питань. Як лікар буде його обслуговувати, чи буде надаватися медична допомога при потребі на дому, як ця допомога буде надаватися у вихідні, святкові дні.

«Тобто є ряд таких нюансів, які потрібно з’ясувати між лікарем та пацієнтом, тому повинен бути прямий контакт. Для того, щоб підписати цю декларацію, пацієнт повинен з паспортом підійти до лікаря, бо всі паспортні дані вносяться у декларацію. Ця декларація є електронною, вона реєструється. І відповідно після цього починається співпраця.

Якщо є критичний стан пацієнта, пацієнт викликає швидку медичну допомогу і вона приїжджає. У пакет послуг первинної медичної допомоги входить ще надання невідкладної допомоги. Тобто сімейний лікар надає невідкладну допомогу, але у момент, коли це пацієнт потребує, коли він перебуває у місці надання первинної медичної допомоги. Наприклад, пацієнт звернувся до лікаря, у нього гіпертонічний  криз, то тут надається невідкладна допомога у поліклінічних умовах. Тобто ця допомога буде надаватися на рівні первинної медичної допомоги», - переконує Ірина Цегелик.

На одного лікаря сотні пацієнтів

Щодо того, скільки пацієнтів може обслуговувати лікар, то оптимальна кількість людей вже визначена. Це 1800 для сімейного лікаря, 2000 для лікаря-терапевта і до 900 осіб для педіатра.

«Він може приписати до себе 1800 людей. Але це не є обмеження. Завжди запитують пацієнти, чи має право відмовити лікар у підписанні декларацій. Оскільки оптимальна кількість є 1800, то має право відмовити, якщо це є більше 2000. Але і 2000 це не межа. Це в основному стосується сільської місцевості. Наприклад, якщо є райони і села, де є 2200 – 2500 ці люди мають право підписатися до того лікаря», - роз'яснює лікар.

Від кількості пацієнтів і залежатиме заробітна плата медиків.

«Ми знаємо, що суть реформи, - це гроші ходять за пацієнтом. Тобто лікар буде отримувати кошти у залежності від кількості укладених декларацій. Яка це буде ставка? Орієнтовно це у межах до 370 гривень. Це ті, що підписали декларацію. Але тут ще має значення і віковий коефіцієнт. Тому що діти до 6 років і люди старше 65 років ця ставка буде помножена на 2. І у залежності від того, скільки лікар підпише декларацій, така буде у нього заробітна плата. Власне, це є пряме фінансування через Національну службу здоров’я на заклад, в якому буде працювати лікар, буде іти оце фінансування», - додає лікар.

ВАЖЛИВО

Тепер, коли пацієнт має змогу обрати собі сімейного лікаря, будь-які територіальні чи приписні обмеження зникають.

«Реєстрація не має значення. Має значення підписана декларація. Якщо це є невідкладний стан і пацієнт звертається до лікаря первинної медичної допомоги для надання, власне, допомоги при невідкладному стані, лікар зобов’язаний надати допомогу, незважаючи на те, чи підписана декларація, чи не підписана декларація. Якщо це є планове лікування, то, звичайно, повинна бути підписана декларація. І тоді призначається планове лікування і обстеження. У будь-якому випадку лікар повинен роз’яснити пацієнту, що повинна бути укладена декларація, - наголошує Ірина Цегелик. - У функції сімейного лікаря буде входити скерування на вторинний, третинний рівень, до вузьких спеціалістів амбулаторної ланки чи на стаціонарне лікування. Це все, власне, буде іти через сімейного лікаря. Сімейний лікар – це є лікар першого контакту.  Якщо пацієнт сам собі вирішив, як це в майбутньому передбачає реформа, що йому потрібен вузький спеціаліст чи йому потрібне стаціонарне лікування, бо він сам так хоче і сам так вирішив, то він повинен оплачувати послугу. А так він повинен звернутися до сімейного лікаря і сімейний лікар буде визначати, чи йому потрібна ця вторинна допомога, чи не потрібна.

Ми повинні розуміти, що в країнах Європи 80% медичної допомоги надається сімейним лікарем – лікарем первинної медичної допомоги. А не так, як у нас, навпаки. Де пацієнт сам вирішує, до якого спеціаліста йому звертатися".

Щодо того, за скільки часу в Україні реформа запрацює наповну, пані Ірина прогнозуваи не береться. Бо в кожній державі це відбувається по-різному.  У деяких країнах реформа триває 5 років, деякі країни мають досвід, що реформа тривала впродовж 10 років. Однак важливо звернути увагу на те, що велике значення має роз’яснювальна кампанія.

«Потрібно пояснювати пацієнту, вчити пацієнта. І звичайно, чим більше ми будемо доносити інформацію до людей, до пацієнта, тим успішніше запрацює ця реформа, тим і будемо мати ефект від цієї реформи», - підсумовує лікар.

Олег ГАЛІВ, фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: