«Електромобільний бум»: чи витіснять електрокари бензинові і дизельні автомобілі

Image_6542468_308_0
Фото: Pixabay

Електричні авто — безумовний тренд тисячоліття. Ми із заздрістю дивимося на закордонні компанії на кшталт Tesla, які будують майбутнє вже сьогодні. 

Загальна кількість електромобілів, які їздять дорогами України, — уже кілька тисяч. Україна посіла п’яте місце в міжнародному рейтингу за темпами купівлі електрокарів, випередивши такі країни, як США, Нідерланди та Японію. 

Проте говорити про «електромобільний бум» в Україні поки що зарано, зважаючи, передусім, на зростаючий попит на автомобілі з ДВЗ, а також з огляду на українські економічні реалії та суто технічні характеристики електромобілів.

ІА Дивись.info вирішила з'ясувати, коли електромобілі стануть дешевшимим для українського споживача та чи достатньо інфраструктури для обслуговування «зелених» автівок.

За даними головного сервісного центру МВС, в Україні до 1 березня 2018 року було зареєстровано 6 613 електромобілів. Майже 56% з них зареєстровані у Києві (1 566), Одеській (1 106) і Харківській областях (949). При цьому 81% електрокарів в Україні — це Nissan Leaf і близько 80% електрокарів — уживані. Тобто типовий електромобіль в Україні — це старий Nissan Leaf із середнім запасом ходу залежно від пори року 90-120 км.

Світовим лідером із продажу електрокарів другий рік поспіль залишається Китай, де ринок електромобілів там виріс на 72 % — понад 600 тисяч проданих авто.

Глобальна кліматична угода, схвалена в Парижі наприкінці 2015 року, ставить завдання, згідно з якими у 2050 році країни світу мають практично повністю відмовитися від викопного палива в енергетиці, промисловості і транспорті та перейти на 100 % відновлювальну енергетику. Наприклад, Volvo оголосила, що до 2019 року у всіх нових машин буде акумулятор і електродвигун. Плани переходу на електричні приводи оголосили BMW, Daimler і Volkswagen Group.

Коли електромобілі стануть дешевшими 

З 1 січня цього року всі електромобілі не обкладаються ПДВ і акцизом. Таке рішення знизило вартість електрокарів на 17%. Ще на 5% «зелені» машини можуть стати доступнішими з 2019 року.

Також нещодавно в Раді зареєстрували два законопроекти № 8159 і 8160, які звільнять виробників електрокарів від податків. Зокрема, імпорт машин хочуть звільнити від збору до Пенсійного фонду з 2019 року. Цей збір власник машини платить при першій реєстрації автомобіля. Таким чином, електрокари повністю звільнять від податків.

Крім того, до 2028 року платник податку на доходи фізосіб може включити до податкової знижки витрати на придбання електромобіля або переобладнання до нього, а фізосіб-покупців електрокарів пропонується звільнити від сплати збору на обов'язкове пенсійне страхування.

вживаний Nissan Leaf - найпопулярніший електрокар серед українського споживача

Начальник департаменту цифрової інфраструктури МІУ Олександр Озеран ще до внесення законопроектів до Ради заявив, що податкова знижка стимулює зростання ринку електрокарів.

«Це покриває 18% вартості електромобіля. Ви платите повну вартість, а податкова компенсує 18% вартості. Плюс при реєстрації передбачений збір 5%. Ми також хочемо його скасувати», – заявив чиновник в інтерв'ю Liga.net.

Як розповів ІА Дивись.info співзановник та голова Tesla Club Ukraine Назар Шимоне-Давида, такі зміни повинні привести до істотного зниження вартості електромобілів і різкого зростання продажів електротранспорту в нашій країні.

«Те, що електромобілі не обкладаються ПДВ і акцизом вже дало 6-кратний приріст за січень і 7-кратний за лютий в порівняні з 2017 роком. Якщо буде прийнятий законопроект розвитку ринку електротранспорту, то це не тільки змінить вартість на електромобілі, а дасть можливість в Україні запровадити їх виробництво», - сказав Назар Шимоне-Давида.

За його словами, такі впровадження зрівняють вартість електромобілів з дизельними.

«На вживані електрокари попит зріс в рази, але з часом вони навіть подорожчають для українського споживача, через відміну ПДВ на нові електрокари», - додає Назар Шимоне-Давида.

До слова, аналітики Центру Разумкова прогнозують, що вже через 5 років, до 2022-го, електромобілі будуть коштувати стільки ж, скільки і їх аналоги на викопному паливі. Цього вдасться досягти за рахунок зниження вартості акумулювання енергії.

Якщо сьогодні в усьому світі налічується всього 2 мільйони електромобілів, то до 2035 року їх кількість зросте в 70 разів, переконані аналітики. А до 2040 року 35 всіх продажів нових автомобілів в світі буде припадати на електрокари.

Вигідне виробництво електромобілів в Україні

В Україні електромобілі не виробляють, без державної підтримки це не вигідно, порівняно з випуском машин з двигуном внутрішнього згоряння. Тому підприємства, які збиратимуть електромобілі, звільнять від ряду податків. Так, законопроект №8159 пропонує з наступного року і до 2028-го звільнити від ПДВ ввезення до України комплектуючих і для виробництва електрокарів. На цей же період хочуть скасувати акциз на імпорт кузовів для електромобілів.

Плюс проект пропонує звільнити до 2032 року підприємства добувної промисловості від податку на прибуток, отриманий від продажу літію власного видобутку. До слова, в Україні одні з найбільших покладів літію в Європі. Але поклади ресурсу залишаються недоторканими.

Від податку на прибуток звільнять і підприємства електротехнічної промисловості, які займуться виробництвом і продажем акумуляторів для електромобілів. Такі ж пільги і для компаній, які випускатимуть зарядні пристрої для електромобілів і продаватимуть «зелені» машини власного виробництва.

Крім цього, депутати пропонують з 1 січня 2021 зобов'язати власників парковок створити мінімум 5% паркомісць із зарядними пристроями для електромобілів.

Як виглядає зарядна інфраструктура України

Інфраструктура «зелених авто» в Україні знаходиться на стадії свого становлення. З огляду на обмежений запас ходу свого ТЗ, водії не впевнені в тому, чи вдасться їм зарядити акумулятор електрокара за межами великих міст.

Інтерактивна карта ресурсу Plugshare пропонує відвідувачам інформацію про найближчі до їхньої локації публічні зарядні станції на 22 кВт і вище (ЕЗС). Представлені дані свідчать про те, що за співвідношенням кількості ЕЗС до території Україна сьогодні практично не поступається іншим державам Східної Європи.

За допомогою сервісу PlugShare можна знайти зарядну станцію для електромобіля

Швидких зарядних станцій в Україні удесятеро менше, ніж звичайних. Так, найбільша українська мережа «Автоентерпрайз» оперує 1 417 станціями. З них лише 161 швидка — порт CHAdeMO — потужністю 20-40 кВт. Ще є 1 256 звичайних зарядних станцій — порт SAE J1772 — потужністю 10-30 кВт.

Ще одна українська мережа звичайних зарядних станцій «Тока» налічує 62 звичайні зарядні станції. Майже всі вони розташовані у Києві та Одесі. Є також мережа зарядних станцій Go To-U. Вона складається з 80 станцій.

Фірмових зарядних станцій Tesla в Україні поки нема. Будівництво двох зарядних станцій в Україні компанія лише планує.

На думку Назара Шимоне-Давида, розвиток комфортної інфраструктури є важливим  аспектом стимулювання попиту на електромобілі, проте в Україні є ще низка невирішених бюрократичних процедур.

«Нещодавно міністром Омеляном (міністр інфраструктури Україи Володимир Омелян, - авт.) було запропоновано внести зміни у будівельні норми, тому що вони не відповідають сучасності, в нас таке поняття як зарядна станція — не існує. Також має бути обов'язково запроваджено певний відсоток від паркомісць, які мають бути обладнаними зарядками. Крім цього в правила дорожнього руху мають бути внесенні знаки, які б позначали, що паркування тільки для електромобілів. Тобто такі речі, які будуть стимулювати придбати електромобіль.

Загалом, інфраструктура в нас як така завжди була готова, адже в першу чергу власник електромобіля має мати доступ до звичайної розетки. В 95% у світі і в Україні власники електромобілів заряджають їх вночі, коли тариф на електро­енергію нижчий, крім того це є позитивний вплив на мережу, тому що в цей період провал споживання, а за рахунок електромобілів ми його вирівнюємо», - розповів Назар Шимоне-Давида.

У підсумку можна констатувати, що випускати свої електромобілі Україна поки не готова, але те, що з часом електромобілі витіснять звичайні авта — це лише питання часу, і ми повинні бути готовими до цих реалій.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: